meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ 60.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΕΠΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
 
Επαναχορηγούναι 60.000 αναπηρικές συντάξεις που είχαν διακοπεί μέχρις ότου να εξεταστούν οι δικαιούχοι τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας με αυτό που τους είχε χορηγηθεί η αρχική σύνταξη για τα 3 πρώτα έτη.
 
Σχετική διάταξη προωθεί ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, καθώς η λίστα αναμονής για την εξέταση των αναπήρων από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ υπερβαίνει πλέον τους 7 μήνες, και μέσα στο διάστημα αυτό οι ανάπηροι καλούνται να ζήσουν και να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, όπως και τυχόν θεραπείες, χωρίς να έχουν σύνταξη! Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, δεν πρόλαβαν καν να περάσουν από τα ΚΕΠΑ γιατί απεβίωσαν.
 
Μέσα σε 6 μήνες!!!
 
Με τη διάταξη που προωθεί ο Γιάννης Βρούτσης, δίνεται οριστική λύση στο ανθρωπιστικό σκέλος του προβλήματος, χωρίς να αλλάζει η υποχρέωση των συνταξιούχων αναπηρίας να ξαναπεράσουν από επιτροπές. Οι συντάξεις επαναχορηγούνται με ημερομηνία λήξης την 31η Οκτωβρίου του 2013.
 
Η διάταξη προβλέπει ότι όσοι είναι σε λίστα αναμονής για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ χωρίς δική τους ευθύνη ξαναπαίρνουν τη σύνταξή τους για 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι είχαν αρχικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
 
Μέσα σε αυτό το διάστημα των 6 μηνών, θα έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ και αν κριθούν ανάπηροι με το ίδιο ποσοστό που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν, τότε η σύνταξή τους θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά. Αν όμως οι επιτροπές των ΚΕΠΑ γνωματεύσουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας ή βγάλουν απορριπτική απόφαση, τότε οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιστρέφουν τη σύνταξη που πήραν για 6 μήνες μέχρι να εξεταστούν.
 
Στην περίπτωση που επανακριθούν με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, και η νέα σύνταξή τους είναι μικρότερη, τότε η επιστροφή του επιπλέον ποσού σύνταξης που πήραν σε αυτούς τους έξι μήνες, θα γίνει συμψηφιστικά με παρακράτηση του 20% από τη μηνιαία σύνταξη και τα αναπηρικά επιδόματα. Αν απορριφθούν ως ανάπηροι, τότε θα πρέπει να επιστρέφουν ολόκληρο το ποσό, δηλαδή συντάξεις 6 μηνών. Και αν δεν υπάρχουν εισοδήματα, τότε το ποσό των συντάξεων για αυτούς τους 6 μήνες θα βεβαιώνεται στην Εφορία και θα εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).
 
Τι προβλέπεται:
 
Η διάταξη - την οποία αποκαλύπτει ο "Ε.Τ.'' - αναφέρει τα εξής:
'' Στις περιπτώσεις επανεξέτασης συνταξιοδοτικών αποφάσεων λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμούν στα ΚΕΠΑ για ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για 6 μήνες με το ίδιο ποσό που έπαιρναν πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν κριθεί από την υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό άνω του 67%.
 
Εάν μετά τη γνωμάτευση κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δε φέρουν το ίδιο ποσοστό ή μικρότερο από αυτό με το οποίο συνταξιοδοτήθηκαν, οι αχρεωστήτως παροχές αναζητούνται άτοκα δια συμψηφισμού με μηνιαία κράτηση 20% από τυχόν χορηγούμενες παροχές. Εάν δε χορηγούνται, αναζητούνται με τη διαδικασία του ΚΕΔΕ. Η ισχύς της διάταξης λήγει στις 31/10/2013''.
 
Πηγή: Εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου