meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ


Ολοκληρώθηκαν σε 1650 άτομα δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού απο την Εργοερευνητική. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Εργοερευνητική την 1/7/2012 στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, με συμπράττων φορέα το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, με στόχο την Προαγωγή της Υγείας. 

Το πρόγραμμα διαχωρίζεται σε τρεις σημαντικούς κύκλους: Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε στις 1/10/2012. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το εξειδικευμένο Επιστημονικό Προσωπικό της Εργοερευνητικής και το Επιστημονικό Προσωπικό του ΚΑΠΗ κατέγραψαν με προσωπικές επαφές το Κοινωνικό και Ιατρικό Ιστορικό 1524 ατόμων προερχομένων από ευπαθείς κοινωνικά αμάδες επίσης απαντήθηκε ερωτηματολόγιο για το βαθμό προσβασιμότητας και χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των δημοσίων οργανισμών. 


Ο Δεύτερος κύκλος ολοκληρώθηκε στις 16/11 με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την συνήθη ιατρική πρακτική και με τις επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους. Το σύνολο των ατόμων που εξετάστηκαν έφτασε 1650. Τα εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα είναι: 

1)Μέτρηση ύψους, βάρους, δείκτη μάζας σώματος, τεστ για την ακράτεια και ταυτοποίηση ομάδας αίματος. Έρευνες δείχνουν ότι η ομάδα αίματος προδιαθέτει τον οργανισμό για συγκεκριμένες παθήσεις, όπως προδιάθεση εμφάνισης εμφράγματος, καρκίνου του παγκρέατος παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Εκτεταμένες έρευνες απαιτούνται για την επιβεβαίωση της συσχέτισης, αλλά και τη διερεύνηση των μηχανισμών μέσω των οποίων η ομάδα αίματος μπορεί να εμπλέκεται με την εμφάνιση σοβαρών νοσογόνων καταστάσεων. 

2)Οξυμετρία και Σπιρομέτρηση. Η παλμική οξυμετρία είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μη επεμβατική μέθοδος, απλή και με χαμηλό κόστος δοκιμασία, για την παρακολούθηση της οξυγόνωσης του αίματος, που είναι σημαντικός δείκτης της λειτουργίας των πνευμόνων. Το Βρογχικό άσθμα, η χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η Διάμεση Πνευμονοπάθεια είναι παθήσεις που η ορθή παρακολούθηση τους στηρίζεται στην σπιρομέτρηση και ο σύγχρονος ιατρός βασίζεται στις καταγραφόμενες τιμές για να τροποποιήσει την θεραπευτική αγωγή. Στοιχεία από μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι το 8,4 % των Ελλήνων πάνω από 35 που καπνίζουν ή που έχουν καπνίσει στο παρελθόν πάσχουν από ΧΑΠ, δηλαδή 500.000 Έλληνες και δικαίως χαρακτηρίζεται ως πρωταθλήτρια αδιάγνωστη νόσος. 

3)Εντοπισμό έκπτωσης νοητικής λειτουργίας. Ειδικό βαθμονομημένο τεστ, σταθμισμένο στον ελληνικό πληθυσμό για τον εντοπισμό των πρώιμων συμπτωμάτων έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας. Στόχος είναι η ενημέρωση του ατόμου και η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων ενίσχυσης της μνήμης από τις δομές του Δήμου μέσω των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων. 

4)Μέτρηση οστικής πυκνότητας. 


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Ιατρός - Πνευμονολόγος

«Η Εργοερευνητική δραστηριοποιείται στο χώρο της προαγωγής υγείας που κυρίως στόχος της είναι η έγκαιρη ανίχνευση παθήσεων και η πρόληψη τους. Το πρόγραμμα του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, αφορά τα άτομα της τρίτης ηλικίας και γίνεται σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου. Οι δωρεάν εξετάσεις που γίνονται στοχεύουν στην ανίχνευση των συνήθων παθήσεων της ηλικίας αυτής και είναι η σπιρομέτριση και η καταγραφή του οξυγόνου του αίματος, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Alzheimer, η ακράτεια και η μέτρηση οστικής πυκνότητας για την οστεοπόρωση. Επί πλέον γίνεται καταγραφή της ομάδος αίματος. Η δράση στοχεύει ευθέως και στα οικονομικά της υγείας, με την έννοια ότι η έγκαιρη ανίχνευση νόσων οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων, πριν η νόσος εξελιχθεί σε σοβαρότερες μορφές, με αποτέλεσμα επί πλέον επιβάρυνση τόσο του ατομικού όσο και του δημοσίου κόστους της υγείας Η χρησιμότητα του προγράμματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση θα γνωρίζει όλους εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του δημότη. Με τον τρόπο αυτό θα έχει μια καταγραφή των ομάδων που είναι οι πλέον ευάλωτες υπό τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καθορίζει με ευκολία τις προτεραιότητες, τους σχεδιασμούς της και να έχει την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και βοήθειας προς τα άτομα αυτά, γνωρίζοντας τις ανάγκες, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό επίπεδο υγείας και ευημερίας του δημότη.» 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΟΛΗΣ Ιατρός - Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής 
«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της «ΕΡΓΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ» Ιατρό – Πνευμονολόγο κ. Γιώργο Κουλούρη, που μου εμπιστεύθηκε το ρόλο του Επιστημονικού Συνεργάτη και συντονιστή του προγράμματος. Τον κ. Γιώργο Τρουπή και την κα. Χρυσάνθη Τζουμάκα – Μπακούλα, Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν. Την Επιστημονική ομάδα της «ΕΡΓΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ», τους εθελοντές Ιατρούς και βέβαια τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού που διέθεσε τις δομές του ως συμπράττων φορέας. Θεώρησα την εθελοντική μου συμμετοχή επιβεβλημένη, λόγω της διπλής μου ιδιότητας, του Ιατρού – Επιστημονικού Συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αλλά και του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής. Στα πλαίσια του προγράμματος της πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας, δόθηκε η δυνατότητα σε άνεργους νέους επιστήμονες - εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, τεχνολόγους και διοικητικούς υπαλλήλους), να επανέλθουν στην ενεργό δράση και να αποδείξουν, σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία για τη χώρα μας, ότι μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αγορά εργασίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η Προαγωγή της Υγείας είναι βασικός πυλώνας της Δημόσιας Υγείας, αφού το μοντέλο της κλασσικής ιατροκεντρικής προσέγγισης θεωρείται σήμερα ξεπερασμένο. Η Προαγωγή Υγείας περιλαμβάνει πληθώρα υπηρεσιών και δράσεων για την προφύλαξη του πληθυσμού από τη νόσο, τη βελτίωση της ευεξίας, των συνθηκών διαβίωσης και της ανάπτυξης του «ανθρώπινου κεφάλαιου». Οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι, αφού η δυσκίνητη και γραφειοκρατική νοοτροπία της Κεντρικής εξουσίας είναι ανίκανη να προσεγγίσει το θέμα. Πιστεύω ότι η Προαγωγή Υγείας αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης για την Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, λόγω της εγγύτητας και της αμεσότητας των προβλημάτων, της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας των προγραμμάτων της, αλλά και της αποδοχής που έχει από τον τοπικό πληθυσμό. Η σύμπραξη με ΜΚΟ, με στόχο τη δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων προστιθέμενης αξίας, είναι επιβεβλημένη. Με τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που απέκτησε η Αυτοδιοίκηση οφείλει και έχει υποχρέωση να προσφέρει πολλά περισσότερα. Απαραίτητη κρίνεται η αναζήτηση των σημερινών αναγκών αλλά και αυτών που άμεσα θα ακολουθήσουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού ρεύματος, της γήρανσης του πληθυσμού, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, της φτώχειας, της αστικοποίησης, της αύξησης χρόνιων νοσημάτων, της καθιστικής ζωής, της επανεμφάνισης λοιμωδών νόσων, προβλημάτων ψυχικής υγείας και γενικά του τρόπου ζωής. Θεωρώ ότι η στιγμή είναι κατάλληλη, αφού η ιδέα της Προαγωγής της Υγείας έχει ωριμάσει. Υπάρχει προηγούμενη γνώση, εμπειρία και υποδομές, ώστε η πρόληψη να περάσει από τα λόγια στην πράξη, η υγεία να καταστεί θεμελιώδες δικαίωμα και υπέρτατο αγαθό όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών.» 

Εθελοντές Ιατροί: 
Χ. ΒΑΜΒΟΥΝΗ Πνευμονολόγος 
Ζ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ Ιατρός 
Ε.ΖΑΓΚΑΣ Πνευμονολόγος 
Μ.ΚΑΡΑΤΣΑΜΗ Πνευμονολόγος 
Α. ΚΡΟΚΙΔΗΣ Πνευμονολόγος 
Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Πνευμονολόγος 
Κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ Πνευμονολόγος 
Γ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ Ορθοπαιδικός 
Α. ΤΣΟΥΛΙΑΓΚΑ Πνευμονολόγος 

Πηγή: www.dhmotikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου