meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ 5 ΜΚΟ

Κείμενο: Χρήστος Αργύρης.

Παιδιά που πρέπει να κερδίσουν τη μάχη με τη ζωή. Παιδιά που πρέπει να παλέψουν με την αναπηρία. Με το τραύμα, σωματικό ή ψυχολογικό. Παιδιά που πρέπει να νιώσουν ότι αξίζουν. Παιδιά που πρέπει να ξαναγίνουν παιδιά. Είναι ένας μεγάλος αγώνας που αξίζει τον κόπο. Αλλά χρειάζεται πόρους...

Για δεύτερη χρονιά φέτος, η Visa στηρίζει οργανισμούς που στέκονται αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν ανάγκη. Μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης της Visa και με την υποστήριξη συνεργαζόμενων τραπεζών, διατίθεται 1.000.000 σε 15 ΜΚΟ που κάνουν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής 5 οργανισμών που εστιάζουν στη φροντίδα των παιδιών. Μέσα από τα λόγια τους, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες αλλά το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Η ενίσχυση των δράσεών τους έχει άμεσο αντίκρισμα: Κερδισμένες ζωές. Και κοινωνικό κεφάλαιο για το μέλλον.

Η Κιβωτός του Κόσμου - Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου.

Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου

«Τα παιδιά που έρχονται στην Κιβωτό έχουν τα χειρότερα βιώματα από τα σπίτια που έχουν ζήσει. Είναι παιδιά εγκατελειμμένα, παραμελημένα, κακοποιημένα και το μόνο που αισθάνονται για τον εαυτό τους είναι ότι "εγώ δεν αξίζω πολλά". Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντιστρέψει κανείς και ένας τρόπος είναι να βάλουμε αυτό το παιδί μέσα σε ένα όμορφο σπίτι που θα αποπνέει ασφάλεια και ειρήνη, ώστε να αρχίσει να ονειρεύεται ότι στη ζωή του έτσι θα θέλει να κάνει το δικό του σπίτι. Και την οικογένειά του. Θα σας έλεγα ότι αυτό είναι η όλη ουσία του έργου μας: Να μπορέσουμε να ξανακάνουμε το παιδί παιδί.

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας οργανισμός με μεγάλη εμπειρία πάνω στα δύσκολα παιδιά, τα οποία δεν τα δέχονται πολλά ιδρύματα γιατί δεν έχουν τη σωστή εμπειρία και το εξειδικευμένo προσωπικό για να μπορέσουν να τα θεραπεύσουν. Για αυτό κι εμείς μιλάμε για θεραπεία τραύματος. Υπάρχουν πολλά τραυματισμένα παιδιά, φοβισμένα, για τα οποία η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσουν όταν θα έρθουν στο νέο τους σπίτι είναι πάρα πολύ σπουδαία και σημαντική. Δεν θα ξεχάσω ένα παιδάκι περίπου 10 ετών που είχε περάσει από πολλά ιδρύματα και δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί. Όταν, λοιπόν, μπήκε μέσα στο χώρο μας και είδε το περιβάλλον, τα χρώματα -γιατί εδώ δεν υπάρχει η αίσθηση του ιδρύματος, έχουμε δημιουργήσει την αίσθηση μιας οικογένειας- άρχισε και κοιτούσε πάνω, αριστερά, δεξιά. Του μίλησαν οι κοινωνικοί λειτουργοί, κάναμε ένα μικρό πάρτι για να το υποδεχθούμε και στο τέλος ρώτησε: "Πού βρίσκομαι; Τι είναι εδώ;" Άρχισαν να του εξηγούν οι άνθρωποι ότι "εδώ θα είναι το νέο σου το σπίτι", πάλι άκουγε, άκουγε, άκουγε και στο τέλος είπε: "εδώ μου αρέσει!" Αυτό το παιδί, σήμερα έχει προχωρήσει στη ζωή του, έχει προοδεύσει. Γιατί όλα τα πράγματα γύρω του και οι άνθρωποι δεν μίλησαν με λόγια, αλλά με παράδειγμα. Το πιο σπουδαίο πράγμα που προσφέρουμε στα παιδιά είναι το παράδειγμα μας και αυτές οι δόσεις ομορφιάς που χρειάζεται ο καθένας για να ξαναβρεί τη φύση του. Τα περισσότερα μας ρωτούν: "Μα, το μπορώ αυτό;" Μα, είμαι κι εγώ αυτό;"

"Βεβαίως είσαι!" Και θα πρέπει να πιάσεις το παιδί από το χέρι και να το οδηγήσεις εκεί βαθιά μέσα, όπως μας λέει και το Ευαγγέλιο, όπου υπάρχει ο παράδεισός μας. Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να ξαναβρούν το χαμένο τους παράδεισο, αναπαριστώντας τον γύρω τους. Με τους ανθρώπους και με το σπίτι το οποίο θα αποπνέει ομορφιά, ειρήνη και γαλήνη.

Ο πληθυσμός μας, όμως, συνεχώς αυξάνεται και βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση στέγης. Έτσι, με τη βοήθεια της Visa, θα στεγάσουμε περισσότερα παιδάκια που το έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Έχουμε την αγωνία να εξασφαλίσουμε πόρους που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε στα παιδιά μας την καλλιέργεια και την ασφάλεια που χρειάζονται. Επομένως, ενέργειες όπως της Visa είναι για μας το οξυγόνο που μας βοηθά να συνεχίσουμε το έργο μας. Η Κιβωτός, ως ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, δεν έχει λάβει ποτέ κρατικά χρήματα και αυτή τη στιγμή καταφέρνουμε με τη συνδρομή του κόσμου και ενεργειών όπως αυτή της Visa να μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες, να τα βοηθούμε, να μορφώνουμε, να τα καλλιεργούμε, να τους δίνουμε το πιο βασικό αγαθό που είναι η στέγη. Τα χρήματα που θα λάβουμε θα τα χρησιμοποιήσουμε για να στήσουμε δύο νέα σπίτια φιλοξενίας, ένα στο Κερατσίνι και ένα στην Άνοιξη. Είναι σπίτια που μας ήρθαν από δωρεά, αλλά χρειάζονται μεγάλη ανακαίνιση.»

Tο Χαμόγελο του Παιδιού - Κώστας Γιαννόπουλος.

Κώστας Γιαννόπουλος

 «Ο στόχος μας και μόνο που είναι το "να χαμογελά κάθε παιδί" και η επίτευξή του προσδίδει νόημα σε κάθε τι που κάνουμε. Για εμένα προσωπικά φυσικά υπάρχει και κάτι παραπάνω. Ακολουθώ την επιθυμία του παιδιού μου, του Ανδρέα, που 21 χρόνια πριν μου έδωσε την εντολή και μέχρι σήμερα -κάθε μέρα, με κάθε πράξη και απόφαση- προσπαθώ να υλοποιήσω το όραμά του. Θέλω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του. Μετά από 21 χρόνια εγώ αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στο "Χαμόγελο" -οι συνεργάτες, οι εθελοντές, οι υποστηρικτές- συνεχίζουμε να συγκινούμαστε, να στεναχωριόμαστε, να παλεύουμε ενάντια στην αδικία που έχει υποστεί κάθε παιδί. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, κάθε οικογένεια, κάθε ανάγκη, κάθε ιστορία και η κάθε μία ξεχωριστά και όλες μαζί, μας δίνουν το νόημα να συνεχίσουμε με πάθος, δύναμη και αποφασιστικότητα… μέχρι να χαμογελάσει κάθε παιδί!

Η Visa στηρίζει "Το Χαμόγελο του Παιδιού" με συνέπεια, ιδιαίτερη ευαισθησία και διακριτικότητα. Το 2016, με την υποστήριξή της, "Το Χαμόγελο του Παιδιού" αναβάθμισε τις υποδομές του για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, μέσω της αγοράς οχήματος εξοπλισμένου με ψυγείο για την ασφαλή μεταφορά και διανομή αγαθών, ανακατασκεύασε και εξόπλισε τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί σε Κόρινθο, Κέρκυρα και Ίλιον Αττικής και εξασφάλισε κατάλληλη ένδυση για το ανθρώπινο δυναμικό του πανελλαδικά.

Φέτος η Visa στηρίζει μία άλλη σημαντική δράση, μία δράση ουσίας για "Το Χαμόγελο του Παιδιού", προωθώντας μέσω υφιστάμενων "εργαλείων" και υποδομών του Οργανισμού τη διαδραστική Ενημέρωση και Εκπαίδευση των παιδιών στη χρήση διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών - πιστωτικών/ χρεωστικών καρτών. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένη ομάδα στον "ΟΔΥΣΣΕΑ", το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του "Χαμόγελου", αλλά και με την υποστήριξη και συνεργασία του YouSmile – πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο του Οργανισμού μας.»

Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων - Μαριάννα Μόσχου.

Μαριάννα Μόσχου.


«Το κάθε παιδί είναι για εμάς μοναδικό και χρειάζεται εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο και ένα πρόγραμμα που να συνδυάζει ατομικές, ομαδικές ή διεπιστημονικές παρεμβάσεις. Η ΕΛΕΠΑΠ παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης σε περισσότερα από 1.000 βρέφη, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας, ετησίως. Προάγει την ψυχοκινητική ανάπτυξη, την ανεξαρτησία, το λόγο και την επικοινωνία, γνωστικές ικανότητες, συναισθηματική και ψυχολογική προσαρμογή, ικανότητες μάθησης και κοινωνικής ένταξης. Παράλληλα παρέχει στήριξη στις οικογένειές τους. Η 
καθημερινότητα στην ΕΛΕΠΑΠ είναι γεμάτη από συναισθήματα και εικόνες, από χαμόγελα, παιδικά τραγούδια, ζωγραφιές, αλλά και αγωνία και άγχος για την επίτευξη του στόχου που όλοι μαζί, ιατροί, θεραπευτές παιδαγωγοί και γονείς, θέτουν για κάθε παιδί ξεχωριστά. Κάθε φορά που ένα παιδί μας κάνει τα πρώτα του βήματα, βήματα ζωής, ο ενθουσιασμός όλων μας είναι μεγάλος και ακόμα μεγαλύτερη η συγκίνηση που νιώθουμε. Όλα τα παιδιά που έρχονται στην ΕΛΕΠΑΠ, είναι και δικά μας παιδιά και η παραμικρή πρόοδος που σημειώνουν είναι για μας το μεγαλύτερο δώρο! Το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών μας, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, η πιο δυνατή ικανοποίηση.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ζήσαμε όλα τα μέλη της οικογένειας της ΕΛΕΠΑΠ, στο πάρτι επανένωσης που διοργανώσαμε το Σάββατο 26 Απριλίου στο Κέντρο μας στο Παγκράτι, για τα παιδιά μας που αποφοίτησαν τα τελευταία 8 χρόνια από το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης - Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής και εντάχθηκαν με επιτυχία σε σχολεία της γενικής δημοτικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά μας μαζί με τους γονείς τους ήρθαν ξανά στην ΕΛΕΠΑΠ των πρώτων τους χρόνων και αναπόλησαν μαζί μας γλυκές αναμνήσεις από το παρελθόν. "Ψηλώσαμε", ακούγοντας τις όμορφες μελωδίες του Τόνυ στο πιάνο, θαυμάσαμε την ΄Ελλη με το υπέροχο πράσινο φόρεμα-κιμονό, που με ευγένεια δεσποινίδας πλέον, μας καλημέρισε μ’ένα πλατύ χαμόγελο, αστειευτήκαμε με το Σταύρο που, ζωηρός όπως πάντα, έπεσε με ορμή στην αγκαλιά μας. Τα παιδιά μας ζωγράφισαν το τρένο της ΕΛΕΠΑΠ και έγιναν συνεπιβάτες του. Στις ρόδες του έγραψαν ευχές όπως: "ΕΛΕΠΑΠ να τα χιλιάσεις για να μας βοηθάς". Δάκρυα χαράς και συγκίνησης, 
αγκαλιές, φιλιά και υποσχέσεις ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα, ήταν ο  απολογισμός μιας τόσο ξεχωριστής, μοναδικής ημέρας με τα παιδιά μας. Και συνεχίζουμε…..

Η ΕΛΕΠΑΠ έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες απαιτήσεις για παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας τωνπολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και της αυξημένης τους ανάγκης για στήριξη. Σ’αυτή την οικονομική δυσπραγία, αναζητούμε από δωρεές, χορηγίες, εκδηλώσεις, 2.500.000 € το χρόνο!

Συνεπώς, η συνδρομή της Visa και των συνεργαζόμενων τραπεζών ALPHA BANK, Τράπεζα Αττικής, Eurobank, HSBC, Postcredit, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς, δεν είναι απλά σημαντική, είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση και ευόδωση της καθημερινής, δύσκολης προσπάθειας που  καταβάλλει η ΕΛΕΠΑΠ, εδώ και 80 ολόκληρα χρόνια, για την αποκατάσταση, εκπαίδευση και ισότιμη κοινωνική ένταξη περισσότερων από 100.000 παιδιών με αναπηρία πανελλαδικά. Η ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει 6 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από την Αθήνα, λειτουργεί Παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Χανιά,  Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο, στελεχωμένα με 244 άτομα - επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό.

Με την πολύτιμη χορηγία της, η Visa θα προσφέρει τη δυνατότητα σε 14 παιδιά μας που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες, να παρακολουθήσουν για έναν ολόκληρο χρόνο το αποκαταστασιακό, θεραπευτικό και εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, δίνοντας ώθηση στα βήματά τους και μεγάλη ανακούφιση στις οικογένειές τους. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για τη μεγάλη αυτή προσφορά της.»

ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ - Διονύσης Γουράνιος.

Διονύσης Γουράνιος


«Ο σύλλογός μας τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στο Περιστέρι σε ένα χώρο  συνολικά 100 τετραγωνικών μέτρων, όπου απασχολούνταν δημιουργικά 28 παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε, ο χώρος ήταν πραγματικά πολύ μικρός για να μπορέσουν να γίνουν όλες οι εθελοντικές δραστηριότητες. Όταν, λοιπόν, με την χρηματοδότηση της Visa πέρυσι μπορέσαμε και διαμορφώσαμε τον καινούριο μας χώρο, 390 τετραγωνικών, και ήρθαν την πρώτη ημέρα τα παιδιά, άρχισαν να τρέχουν πέρα δώθε, γύρω από τα τραπέζια, να φωνάζουν και να γελάνε για το πόσο μεγάλος και ωραίος ήταν ο καινούριος χώρος. Πιστέψτε με δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το χαμόγελο των παιδιών μας. Αυτό μας έκανε όλους να συγκινηθούμε βλέποντας τα να είναι τόσο ευτυχισμένα.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος η δωρεά της Visa αποδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο ενός οργανισμού που ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλοι. Για εμάς είναι η Visa της καρδιάς μας, που είναι ο σημαντικότερος αρωγός μας μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Πέρυσι μέσα από το πρόγραμμα αλληλεγγύης της Visa "Και η πιο μικρή κίνηση μία μεγάλη αλλαγή" χρηματοδοτηθήκαμε και διαμορφώσαμε τον απογευματινό εθελοντικό πολυχώρο δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με αναπηρία, που βρίσκεται στην Ιερά Οδό, στο Χαϊδάρι. Είναι ένας χώρος όπου απασχολούνται δημιουργικά, μέσω των εθελοντικών δραστηριοτήτων μας κάθε απόγευμα, 49 παιδιά με νοητική υστέρηση, φάσμα αυτισμού και σύνδρομο Down.

Φέτος τα χρήματα σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε αγοράζοντας 2 οχήματα για την καλύτερη λειτουργιά του οργανισμού. Επίσης θα φτιάξουμε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι για να μπορούν τα παιδιά να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους μέσα από την εκμάθηση και την κατασκευή διάφορων δημιουργιών.»

Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος - Natasha Clive-Βρέκοσι.

Natasha Clive-Βρέκοσι.

«Είναι πολλά τα περιστατικά που μας έχουν περιγράψει γιατροί και έχω αισθανθεί πόσο σημαντικό είναι το έργο μας, καθώς σώζονται καθημερινά παιδιά, από βρέφη μέχρι και ηλικίας 16 ετών. Θυμάμαι όμως ένα περιστατικό που μας περιέγραψε μία γιατρός από Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που έχουμε δημιουργήσει και εξοπλίσει με τα κατάλληλα μηχανήματα. Ένα βρέφος μεταφέρθηκε στο ΤΕΠ με ασθενοφόρο με καρδιακή ανακοπή. Κινδύνευε να μείνει με μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή ακόμα και να χάσει τη μάχη με τη ζωή. Χάρη στο οργανωμένο αυτό τμήμα και την ταχύτητα των γιατρών, πραγματοποιήθηκε προχωρημένη αναζωογόνηση και το βρέφος επέζησε και είναι μία χαρά στην υγεία του. Ήταν πραγματικά καθοριστικής σημασίας για τη ζωή του η ύπαρξη αυτού του τμήματος, καθώς δεν χάθηκε καθόλου χρόνος. Τέτοια περιστατικά δίνουν νόημα στη ζωή όλων μας και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε όλα τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων ανά την Ελλάδα να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίζουν άμεσα και σωστά τα παιδιά που φθάνουν εκεί.

Η συνδρομή της Visa είναι πολύτιμη για το έργο μας, καθώς χάρη σε τέτοιου είδους ενέργειες μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδιατρικών περιστατικών και στην αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Χωρίς τη συμβολή της Visa δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μηχανήματα ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών μας σε 3  νοσοκομεία. Συγκεκριμένα:

1. Θα μπορέσουμε να εξοπλίσουμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων ‘’Η Αγία Σοφία’’ με μία θερμοκοιτίδα νοσηλείας και μία θερμοκοιτίδα ανάνηψης. Η θερμοκοιτίδα νοσηλείας είναι απαραίτητη για τα πρόωρα και μικρού βάρους νεογνά καθώς κινδυνεύουν από υποθερμία. Η θερμοκοιτίδα ανάνηψης είναι κατάλληλη για περίθαλψη, ανάνηψη με χορήγηση οξυγόνου, σταθεροποίηση, μικροχειρουργικές επεμβάσεις και διάφορους άλλους 
χειρισμούς, χωρίς απώλεια θερμότητας των νεογνών.

2. Θα προμηθεύσουμε το Κρατικό Θεραπευτήριο - Γενικό Νοσοκομείο Λέρου με ένα αναισθησιολογικό μηχάνημα, καθώς ο υπάρχων εξοπλισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η αναισθησία να πραγματοποιείται υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

3. Θα εξοπλίσουμε την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος» με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα αφού και εκεί αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω έλλειψης εξοπλισμού.»

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου