meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ "ΘΗΣΑΥΡΟ" ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ;Του Βαγγέλη Αυγουλά

Μεγάλη η συζήτηση που «άνοιξε» για μιαν ακόμη φορά , πολλά τα δημοσιεύματα, μέγας ο εντυπωσιασμός και από δηλώσεις και αρθρογραφία γύρω από τον «Θησαυρό»   των 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ  που «κρύβεται» στον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής. Και φυσικά, όπως πάντα υπάρχουν δυο όψεις ενός νομίσματος.

Η μία: Ο «θησαυρός» δεν βρίσκεται σε κάποιο σεντούκι, ούτε πρόκειται για ομόλογα τύπου  Σώρα. Πρόκειται για περίπου 160 τόνους  χρυσού, 2.000 τόνους  αργύρου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνους  μολύβδου και ψευδαργύρου και  για πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους  χαλκού. Αυτός υπολογίζεται πως είναι ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός της ΒΑ Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών στην Ευρώπη. Αλλά για να τον αποκτήσουμε χρειάζεται εργασία, εξόρυξη, κόστος , τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είναι γνωστό και εταιρείες δραστηριοποιούνται και εξόρυξη γίνεται και οι εργασίες προχωρούν εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια.

Η άλλη : Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται  αυτά τα τεράστια κοιτάσματα  και  η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία  και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας. Σύμφωνα με  ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη της περιοχής, «διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται σε μικρή απόσταση από τις υδρογεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 μόνιμους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας. Είναι βέβαιο ότι από τη δραστηριότητα αυτή της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός» θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με αποτέλεσμα σύντομα να εμφανιστεί έλλειψη νερού αλλά και ρύπανση του νερού που θα απομείνει. Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο οι κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι καθώς έχοντας να αντιμετωπίσουν την καταστροφική επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, ξεκινά μια νέα δραστηριότητα στην Τσικάρα που θα οδηγήσει σε λειψυδρία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους σε νερό. Από την άλλη, διαπρεπείς σεισμολόγοι  επισημαίνουν ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής. Και η εργασία εκατοντάδων ανθρώπων στα ορυχεία, ιδιαίτερα επικίνδυνη».
Έτσι λοιπόν, ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να αγωνίζονται αλλά και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις μηνύσεις, τις διώξεις και «απειλές» κάθε είδους, ζητώντας και διεκδικώντας τα προφανή: να διακοπούν οι γεωτρήσεις της «Ελληνικός Χρυσός» , να απομακρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αστυνομία από την περιοχή, να ανακαλέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις άδειες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική.

Από την άλλη πλευρά: Mε μηνύσεις εναντίον 38 κατοίκων που διαμαρτύρονται για το ερευνητικό γεωτρύπανο που «τρυπάει» στην περιοχή Τσικάρα, τον νέο (και πολύ μεγαλύτερο από τις Σκουριές) στόχο της εταιρείας, απάντησε  η Εldorado Gold – Ελληνικός Χρυσός. Οι μηνύσεις αφορούν τρεις διαφορετικές ημερομηνίες όπου οι κάτοικοι ανέβηκαν στην Τσικάρα για να διαμαρτυρηθούν, χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Ήταν - όπως επισημαίνει, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων- η  πρώτη φορά που η ίδια η εταιρεία στρέφεται δικαστικά εναντίον όσων αντιδρούν στις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική, αφού μέχρι τώρα τη «βρώμικη» δουλειά την έκανε πάντα η Ελληνική Αστυνομία. Και το Παρατηριτήριο επισημαίνει  ότι το μήνυμα της εταιρείας είναι σαφές: όποιος και όποια πλησιάζει στο βουνό – επικράτεια της εταιρείας θα μηνύεται και θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μήνυση έχει ασκηθεί από την εταιρεία και κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, πιθανόν για να δικαιολογηθεί μια σκληρότερη στάση κατά των διαδηλωτών στο μέλλον.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι καθόλου απλά. Και τίθεται το ερώτημα: Τι επιθυμούμε περισσότερο; Τον ορυκτό «θησαυρό»  ή την ειρήνη και ασφάλεια σε μια τεράστια περιοχή;

Η ακαθάριστη αξία του θησαυρού εκτιμάται στα  2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ , όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανέστης Φιλιππίδης, ο οποίος  τόνισε ότι : «Από το σύνολο του ορυκτού πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%. Έχουμε γύρω στα 24 πολύ σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά που είναι καταπληκτικός αριθμός αν σκεφτούμε την έκταση της Ελλάδας».

Ναι αλλά  οι κίνδυνοι; Οι κάτοικοι; Ο κόσμος; Το περιβάλλον; Οι εργαζόμενοι;  Μετά τις καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ίδια η νομαρχιακή επιτροπή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στη γραμμή της κυβέρνησης, οργίστηκε και εγκαλεί το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αλλά και μερίδα ΜΜΕ που στηρίζουν την εταιρεία. Και φυσικά, η κυβέρνηση που φυσικά σφόδρα επιθυμεί την εξόρυξη του θησαυρού, βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Ιδίως μετά τη δήλωση του  Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ ότι οι προσεγγίσεις  συναδέλφων του ως προς το θησαυρό  είναι « απλοϊκές ως προς τη σύλληψή τους, παραπειστικές και πρόδηλα αβανταδόρικες υπέρ των εξορυκτικών-μεταλλευτικών εταιρειών, ειδικότερα δε προς την Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold, σε σχέση με τα συμπεράσματά τους».

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου