meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

"ΕΞΥΠΝΟ" ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ


Γεωργία Κουρουπάκη.

Εικόνες από το... μέλλον δημιουργεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα που  δημιούργησαν επιστήμονες, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το «Listen», όπως ονομάζεται, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξασφαλίζει ότι οι συσκευές του σπιτιού (υπ)ακούν στις φωνητικές εντολές που δίνουν οι ένοικοι, κάνοντας την ζωή και την καθημερινότητα πιο εύκολη, ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπηρία και ηλικιωμένους.

Σε πρώτη φάση το «Listen» ακούει κι ανταποκρίνεται σε τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά.

Έτσι ο ένοικος του «έξυπνου» σπιτιού, δεν έχει παρά να δώσει μια απλή φωνητική εντολή για να δει τα φώτα να ανάβουν ή να σβήνουν, το ραδιόφωνο να μπαίνει σε λειτουργία, ή κουρτίνες και στόρια να ανοίγουν για να μπει το φως του ήλιου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή ερευνητικών φορέων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Υπεύθυνος του έργου από ελληνικής πλευράς είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κι ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο από την επίδειξη των ερευνητών του ΙΤΕ στους εταίρους του προγράμματος, ο φωνητικός έλεγχος της λειτουργίας των συσκευών γίνεται χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας άλλης συσκευής, για παράδειγμα μικροφώνου ή τηλεχειριστηρίου.

Κι αυτό γιατί το έξυπνο σπίτι διαθέτει ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών θα πρέπει να διαθέτει μια μικροσκοπική συσκευή, όχι μεγαλύτερη από ένα σπιρτόκουτο, στην οποία είναι ενσωματωμένα οκτώ μικρόφωνα.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=W_0lh4qk9BI.

Πηγή: http://www.cnn.gr/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου