meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕ ΦΕΚ Ο Ν. 4440/2016, ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4440/2016, «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις». Ανακοίνωση 06.12.2016

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4440/2016, «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις».

Με το άρθρο 25 του προαναφερθέντος νόμου δικαιώνεται ο αγώνας και οι προσπάθειες πολλών ετών της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της. Συγκεκριμένα, 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό 50% και άνω και από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Επιπρόσθετα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία, γονείς/ συζύγους/ αδέρφια /τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε θέσεις ορισμένου χρόνου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Επρόκειτο για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για μια διεκδίκηση που αφορά στην εργασία, και κατά συνέπεια στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, για το οποίο η ΕΣΑμεΑ μαζί με τους φορείς της πάλεψε χρόνια χρησιμοποιώντας κάθε μέσο: κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, συναντήσεις στο υπουργείο, επιστολές και έγγραφα με τεκμηρίωση κλπ.

Ήδη έχουν αρχίσει και δημοσιεύονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του νόμου: η εφημερίδα «Έθνος» έχει άρθρο (υπογραφή ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ), με τίτλο: Στο Δημόσιο θα προσληφθούν 1.050 ΑμεΑ το 2017. Ο σύνδεσμος για το άρθρο:


Συνοπτικά αναφέρεται: «Συνολικά 1.050 προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ προγραμματίζονται από την κυβέρνηση για το 2017, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις ΑμεΑ, που ενσωματώθηκε στον νόμο για την κινητικότητα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο αριθμός των 1.050 προσλήψεων αντιστοιχεί στο 15% των 7.000 διορισμών μόνιμου προσωπικού που μπορεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, ο οποίος είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό ατόμων με αναπηρία που προσελήφθησαν στο Δημόσιο από το 1998 έως και το 2016 με τον νόμο 2643/1998.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 18 χρόνια με το θεσμικό πλαίσιο περί προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων υπολογίζεται ότι προσλήφθηκαν από 1.400 έως 1.600 άτομα στο Δημόσιο, στους οποίους περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά. Από το σύνολο των προσλήψεων των 1.600 ατόμων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 είναι άτομα με αναπηρία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 0,25% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφει αναντιστοιχία με βάση την αναλογία των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των πολιτών που υπολογίζονται στο 10%  του ενεργού πληθυσμού της χώρας , δηλαδή περίπου 1 εκατ. Πολίτες».

Ο νόμος 4440/2016

Το άρθρο 25 του νόμου:

Άρθρο 25. Ανακατανομή ποσοστών ειδικών κατηγοριών στο σύστημα προσλήψεων του ν. 2190/1994

1. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) αντικαθίσταται ως εξής:

«6.α) Ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ για υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (Α΄ 206) στους Νομούς των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του Νομού  Θεσσαλονίκης, καλύπτονται από παλιννοστούντες Ποντίους ομογενείς και από το σύνολο των ομογενών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2790/2000 (Α΄24) , εφόσον υπάρχουν και δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές τουλάχιστον επί μια δεκαετία.

β) Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και περαιτέρω ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα αυτών. Για την περίπτωση αυτή εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 67 του ν. 4316/2014 (Α΄270).

γ) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.

δ) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ΄ εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%). Η άσκηση του δικαιώματος προστασίας από ένα δικαιούχο μιας οικογένειας (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) αποκλείει τους υπόλοιπους.

Ο υπολογισμός των ανωτέρω ποσοστών για μεν την εφαρμογή της περίπτωσης α΄ γίνεται στο σύνολο των θέσεων που προκηρύσσονται κάθε φορά στο σύνολο των περιοχών που ορίζονται σε αυτή, για δε την εφαρμογή των λοιπών περιπτώσεων γίνεται στο σύνολο των θέσεων κάθε προκήρυξης.

Η κατανομή των θέσεων στους φορείς και για τις πέντε ομάδες:

α) πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων,

β) γονέων με τρία τέκνα και τέκνων αυτών,

γ) παλιννοστούντων Ποντίων ομογενών και ομογενών του ν. 2790/2000,

δ) ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό  (50%) και

ε) ατόμων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και των τέκνων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, θα γίνει σε πρώτη φάση με βάση τα ακριβή ποσοστά που αντιστοιχούν στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%), δέκα τοις εκατό ( 10%), δύο τοις εκατό (2%), δέκα τοις εκατό (10%), πέντε τοις εκατό (5%) εκφρασμένα σε ακέραιο αριθμό.

Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθέμενων θέσεων με την πρώτη κατανομή, οι υπολειπόμενες θέσεις θα διατεθούν στους φορείς σε δεύτερη φάση, προτασσόμενων εκείνων των φορέων στους οποίους η προστιθέμενη θέση δίνει τη μικρότερη αύξηση στο ποσοστό στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%), δέκα τοις εκατό (10%), δύο τοις εκατό (2%), δέκα τοις εκατό (10%), πέντε τοις εκατό (5%) σε καθεμία από τις πέντε ομάδες αντίστοιχα.

Αν περισσότεροι φορείς έχουν το ίδιο αυξημένο ποσοστό, αλλά οι διαθέσιμες  θέσεις είναι λιγότερες από τον αριθμό των φορέων αυτών, προτάσσονται οι φορείς με το μικρότερο πληθυσμό της έδρας.»

2. Μετά την παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄28), προστίθενται παράγραφοι 8, 9, 10 και 11 ως εξής:

«8. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ. Α.) α΄ και β΄ βαθμού και οι φορείς του δημόσιου τομέα που αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) υποχρεούνται να προσλαμβάνουν:

α) στο ογδόντα τοις (80%) των κενών θέσεων τηλεφωνητών και υπαλλήλων παροχής πληροφοριών, τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών που υπάγονται στην εποπτεία των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης δημόσιας αρχής,

β) έναν δικηγόρο με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, εφόσον απασχολούν περισσότερους από πέντε (5)  δικηγόρους.

Οι θέσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ προκηρύσσονται από το Α.Σ.Ε.Π..

Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθεμένων θέσεων τηλεφωνητών και υπαλλήλων παροχής πληροφοριών από τους υποψήφιους τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών, προκηρύσσονται εκ νέου οι ανωτέρω θέσεις και, αν δεν καλυφθούν και με τη δεύτερη προκήρυξη από τους υποψήφιους τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών, καλύπτονται από τα πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παραγράφου 6 κατά σειρά προτεραιότητας, εφόσον διαθέτουν πτυχίο πληροφορικής αντίστοιχης βαθμίδας.

Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθεμένων θέσεων δικηγόρων από τα πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ καλύπτονται από τα πρόσωπα της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 6 αντίστοιχα.

9. Η συνολική βαθμολογία κατά τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου βάσει προκηρύξεων σύμφωνα με τη διαδικασία και τα κριτήρια του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) προσαυξάνεται:

α) για τα πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 6 ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή τρία (3),

β) για τα πρόσωπα της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 6 ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή δύο (2).

10. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ορίζονται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 6 ,7 και 8 ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

11. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει ένα (1) μήνα μετά τη δημοσίευση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 10 υπουργικής απόφασης.»

Πηγή: http://www.esamea.gr/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου