meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΕΒΑΛΑΝ...ΗΧΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.


«Φορετό μαγνητικό γάντι» που έφτιαξε ελληνική ομάδα μεταφράζει την κίνηση των χεριών σε φωνή: Ο χρήστης φοράει τα γάντια και όσο πραγματοποιεί  κινήσεις στη νοηματική γλώσσα, το κινητό τις αναγνωρίζει και παράγει φωνή.
Κλώντζα Όλγα.

Η πρόκληση του τηλεχειρισμού με μαγνητική κίνηση θα μπορούσε να λέγεται  απλώς «Κάν΄ το όπως ο Μαγκνέτο», ο δημοφιλής «μεταλλαγμένος» αντιήρωας των  «X-Men» από το ομώνυμο κόμικ της Marvel που δημιουργεί και ελέγχει πανίσχυρα μαγνητικά πεδία. Πραγματικά αξιοθαύμαστες υπεράνθρωπες  ιδιότητες, τις οποίες κλήθηκαν να «κλέψουν», κατά έναν τρόπο, οι συμμετέχοντες στον διεθνή επιχειρηματικό διαγωνισμό ActInSpace της Τουλούζης, που διοργάνωσαν η Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES), ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και το ESA BIC Sud France, με την υποστήριξη της Airbus Defence and Space.

Σκοπός δεν ήταν βέβαια να προκαλέσουν την εξελικτική αλλαγή του ανθρώπινου γένους αλλά να αποδείξουν ότι οι διαστημικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τους επιστήμονες έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Αυτό πέτυχε η ομάδα MaGOS, αποτελούμενη από τους κ.κ. Γρηγόρη Αγριόπουλο και  Γιώργο Προφητηλιώτη, οι οποίοι διακρίθηκαν στον ελληνικό τελικό  φτιάχνοντας ένα «φορετό μαγνητικό γάντι» που μεταφράζει τη νοηματική  γλώσσα σε φωνή.

Εν συνεχεία η ελληνική ομάδα πέρασε στις τέσσερις καλύτερες του διεθνούς  τελικού, ανάμεσα σε 13 συμμετοχές, κατακτώντας τελικά την τρίτη θέση στη διάρκεια του Toulouse Space Show 2016. Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση με εστίαση στις διαστημικές υποδομές, τεχνολογίες και εφαρμογές, η ελληνική  επιχειρηματική αποστολή διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Συνεργατικό  Σχηματισμό Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Μαγνητικό γάντι.

Το σύστημα που δημιούργησαν οι δύο νέοι επιστήμονες και επίδοξοι  startupers κατά τη διάρκεια του 24ωρου ελληνικού hackathon αποτελείται από ένα γάντι που περιέχει μαγνήτες και κυκλώματα ελέγχου, ένα βραχιόλι με  αισθητήρες και ένα σύστημα επικοινωνίας με το κινητό. «Στο αρχικό μας πλάνο παρουσιάσαμε μια καινούργια τεχνολογική λύση, όμως η τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε δεν είναι καινούργια» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αγριόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Όπως εξηγεί, ο διαγωνισμός, τον οποίο για τη χώρα μας διενήργησε το si-Cluster, δεν ήταν γενικού ενδιαφέροντος. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιοποιήσουν συγκεκριμένες διαστημικές τεχνολογίες για να δημιουργήσουν τα προϊόντα και τις εφαρμογές του αύριο, παρουσιάζοντας τελικά ένα   ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο. Καθεμία από τις συνολικά 86 προκλήσεις που είχαν στη διάθεσή τους οι 1.435 συμμετέχοντες από 12 χώρες προσδιόριζε την τεχνολογία που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση της ελληνικής ομάδας MaGOS αξιοποιήθηκε ένας αισθητήρας που έχει αναπτυχθεί από τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), ένα μαγνητόμετρο, που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό μιας κίνησης μέσα στον χώρο. «Ο χρήστης φοράει τα γάντια και όσο πραγματοποιεί κινήσεις στη νοηματική γλώσσα το κινητό τις αναγνωρίζει και παράγει φωνή» περιγράφει ο κ. Αγριόπουλος. Πρόκειται για μια τεχνολογία που προσφέρει πολλές δυνατότητες στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον του Internet of Things (IoT), όμως οι δύο Ελληνες, οι οποίοι γνωρίστηκαν στο πλαίσιο ενός Mini MBA στην τεχνολογική καινοτομία, επέλεξαν να δώσουν μια κοινωνική διάσταση στην επιχειρηματική τους πρόταση.

Πρόβλημα οι... διάλεκτοι:.

Αν και η τεχνολογική ανάπτυξη δεν είναι τόσο δύσκολη για τους δύο νέους, η μεγάλη πρόκληση είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα βιβλιοθηκών της νοηματικής γλώσσας. «Δεδομένου ότι στη νοηματική γλώσσα, όπως και στην ομιλία, υπάρχουν διάλεκτοι, είναι εφικτό να ενσωματωθεί στο σύστημα ένα ποσοστό 85% των χειρονομιών που χρησιμοποιούνται. Ιδανικά θα μπορούσαμε να  ενσωματώσουμε αυτές τις βιβλιοθήκες μέσα σε έξι-οκτώ μήνες» εκτιμά ο κ. Αγριόπουλος.

Ενα ακόμη ζητούμενο για την ομάδα είναι ο συνδυασμός των χειρονομιών με τις κινήσεις του προσώπου, που τα άτομα με προβλήματα ομιλίας χρησιμοποιούν κατά κανόνα όταν επικοινωνούν. Σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια συνεργασία με κάποιο σύστημα μετατροπής της κίνησης των ματιών σε ομιλία, «όμως τα υπολογιστικά αυτά συστήματα παραμένουν ογκώδη με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται δυστυχώς μέσα στο σπίτι, περιορισμός  που η πρότασή μας δεν έχει».

Χαρακτηρίζοντας την πρόταση της MaGOS πολύ ανώτερη τεχνολογικά από τις υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις, ο δρ Χόρχε Σάντσες-Παπασπηλίου από το Corallia εντοπίζει το πλεονέκτημα στη μη χρήση κάμερας προκειμένου να γίνει αντιληπτή η κίνηση. Μια τεχνολογία η οποία αξιοποιήθηκε από περίπου 20 ομάδες που έλαβαν μέρος διεθνώς στο ActInSpace, όμως μόνο η ελληνική συμμετοχή διακρίθηκε.

Οι δύο διακριθέντες ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μετά την ξεχωριστή εμπειρία της συμμετοχής τους δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επιχειρηματική ανάπτυξη της ιδέας τους. «Ο διαγωνισμός δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν συνεχίσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Γι΄ αυτό σκοπεύουμε προσεχώς να συστήσουμε τη δική μας εταιρεία και με τη  βοήθεια και τη συμβολή του Corallia και του si-Cluster να προσπαθήσουμε για τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να ανοίξουμε τα φτερά μας στον κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Η μεγάλη πρόκληση είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα βιβλιοθηκών της νοηματικής γλώσσας. «Δεδομένου ότι στη νοηματική γλώσσα, όπως και στην ομιλία, υπάρχουν διάλεκτοι, είναι εφικτό να ενσωματωθεί στο σύστημα ένα ποσοστό 85% των χειρονομιών που χρησιμοποιούνται. Ιδανικά θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε αυτές τις βιβλιοθήκες μέσα σε έξι-οκτώ μήνες» εκτιμά το μέλος της ομάδας Γρ. Αγριόπουλος.


ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ HACKATHLON: Οι τεχνολογίες κατεβαίνουν από το ράφι

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο πλήθος  πατενταρισμένων τεχνολογιών οι οποίες είχαν ξεμείνει σε κάποια ράφια και χάρη σε αυτόν το διαγωνισμό, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει θεσμός σε βάση διετίας, αναζητούμε νέες εφαρμογές τους» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο  δρ Χόρχε Σάντσες-Παπασπηλίου, συνιδρυτής και διευθυντής Στρατηγικής και Οικονομικών του Corallia. Οι έξι πρώτες από τις 13 ομάδες (συνολικά 70 άτομα) που συμμετείχαν στα hackathons Αθήνας και Πάτρας θα έχουν την υποστήριξη του Οργανισμού, προκειμένου να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις και να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Όπως περιγράφει ο δρ Σάντσες-Παπασπηλίου, «σε επίπεδο si-Cluster  δραστηριοποιούμαστε σε τομείς στους οποίους εκτιμούμε ότι θα υπάρχει ανάπτυξη και βιωσιμότητα τα επόμενα χρόνια». Πρόκειται για ένα δυναμικό  και σταθερά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας κάτω από την ομπρέλα του Corallia, αποτελούμενο από μικρές ως μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανικούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Στον μήνα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο τελικών, οι δημιουργοί της ελληνικής ομάδας είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη αυτού του οικοσυστήματος. «Ουσιαστικά στον ελληνικό διαγωνισμό παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο business plan. Εν συνεχεία κάναμε πολλές συναντήσεις με μέλη της κοινότητας ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας ώστε να προχωρήσουμε στην καλύτερη σχεδίαση του προϊόντος» αναφέρει ο κ. Αγριόπουλος. Εν τω μεταξύ εκδηλώθηκε από έλληνα επιχειρηματία ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της MaGOS, ενώ με την υποστήριξη του cluster η ομάδα προετοιμάστηκε για την παρουσίαση του πρότζεκτ στο διεθνές κοινό της Τουλούζης.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου