του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Τον είδα τον κ. Θεοδωράκη ( τον Νίκο Θεοδωράκη, λέκτορα Νομικής στο Χάρβαρντ, για να μην παρεξηγούμαι) σε μια εκπομπή της ΕΡΤ πριν λίγες μέρες, κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας BrainGain στις 22 Ιουνίου. Τουλάχιστον συμπαθής ο Νίκος και πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια που ξεκίνησε για τους περίπου 250.000 Έλληνες που αφού πήραν τη μεγάλη απόφαση και έφυγαν για το εξωτερικό, από την αρχή της κρίσης, τώρα βρίσκονται στο …στόχαστρο της διαδικτυακής πρωτοβουλίας που ψάχνει τρόπους για να τους… γυρίσει πίσω.
Πριν κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο, θέλω να εξηγήσω για όσους δεν το είδαν, δεν το έμαθαν, δεν το ξέρουν ότι το «Braingain» ( σε μιαν εύκολη μετάφραση σημαίνει Κέρδος Μυαλών) , ΔΕΝ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, από επίσημους ( ή και σοβαρούς ιδιωτικούς φορείς που ενδιαφέρονται και ανησυχούν αλλά από Έλληνες νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι μορφωμένοι αυτοί νέοι επιστήμονες ( τα «brains» της υπόθεσης), φιλοδοξούν να ενώσουν τις φωνές τους και να κάνουν προτάσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα φέρουν πίσω στην Ελλάδα κάποιους –έστω- άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες ώστε να υπάρχει για την Ελλάδα το «gain» της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί σ΄αυτή τη γενιά που ξενιτεύτηκε για να αναπνεύσει, να ζήσει και να δημιουργήσει , είχε «προσκολληθεί» ο περίπου προσβλητικός χαρακτηρισμός του λεγόμενου «brain drain», κάτι που σε εξίσου πρόχειρη μετάφραση σημαίνει « στράγγισμα μυαλών».
Και φυσικά δεν φταίνε τα «μυαλά» που έφυγαν. Αλλά η χώρα, οι θεσμοί, η νομενκλατούρα, στο σύστημα γενικά που τα έδιωξε και δημιούργησε μια «στραγγισμένη χώρα». Όχι «στραγγισμένα μυαλά».
Καλή σας επιτυχία. Αλλά έτσι όπως τα παρουσίασε ο κ. Θεοδωράκης, δείχνει λίγο σαν ένας εκτός τόπου και χρόνου ρομαντικός, παρέα με άλλους 5-10 εξ ίσου ρομαντικούς που : «Με ερωτηματολόγια προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θα ήθελαν να αλλάξει για να επιστρέψουν στη χώρα. Επίσης, προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις και σε όσους θέλουν να βρουν μία δουλειά προκειμένου να επιστρέψουν».
Καλή σου επιτυχία φίλε Θεοδωράκη. Μαζί σας. Αλλά ΜΟΝΟ με διαδικτυακά και θεωρητικά κίνητρα, καμία « πλατφόρμα» που « προσπαθεί να δημιουργήσει συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού» δεν θα καταφέρει «Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν εκτός των συνόρων, να επιστρέψουν στη «βάση» τους, να το πράξουν μέσα από αυτή τη συνεργασία».
Δεν περιμένω βέβαια τίποτε από το κράτος. Αλλά ΑΝ λ.χ. το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κάνει πράξη αυτό το μεγαλειώδες, εξαιρετικό έργο του Πολυσυλλεκτικού Πάρκου Πολιτισμού , προυπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ μπορούσε να βρει μια λύση, ένα τρόπο, να προσφέρει μια μικρή έστω ώθηση/συμπαράσταση στο BrainGain…. Θα άξιζε τον κόπο.
Πηγή: crashonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου