meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 3.000 ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ


Η εφαρμογή Safe Water Sports ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά της κάθε παραλίας (πρόσβαση σε ΑμεΑ, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ομπρέλες και ξαπλώστρες), ενώ δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιολογούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ακριβώς όπως γίνεται στο taxibeat, αλλά και να αναρτούν φωτογραφίες με τα κακώς κείμενα.

Ιωάννα Φωτιάδη.

Προτού βουτήξετε στη θάλασσα φέτος, κάντε ένα «κλικ» στο κινητό σας. Έτσι  θα μάθετε, αν είναι αρκετά βαθιά για μακροβούτι από τον απέναντι βράχο και αν πρέπει να ενδώσετε στην ενοικίαση θαλάσσιου ποδηλάτου από την παράκτια επιχείρηση. Η εφαρμογή, δωρεάν διαθέσιμη σε ελληνικά και αγγλικά, αποτελεί αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του μη κερδοσκοπικού σωματείου SafeWater Sports και του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. «Καταγράψαμε πάνω από 3.000 παραλίες της χώρας μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους» περιέγραψε το εγχείρημα, που ολοκληρώθηκε σε έναν χρόνο, χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό μουσείο «Νεράιδα», του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ο Παναγιώτης Παρασκευάς, υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος. «Συνοδοιπόροι» στην προσπάθεια, Ελληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές (Ν. Κακλαμανάκης, Σ. Παπαδοπούλου, Χ. Αφρουδάκης, Α. Καραπατάκη, Ν. Πλυτάς) που μιλούν για τις χαρές αλλά και τους κινδύνους της θάλασσας σε ολιγόλεπτα βίντεο, που υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του πλωτού μουσείου.

Η εφαρμογή ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά της κάθε παραλίας (πρόσβαση σε ΑμεΑ, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ομπρέλες και ξαπλώστρες), ενώ δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιολογούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ακριβώς όπως γίνεται στο taxibeat, αλλά και να αναρτούν φωτογραφίες με τα κακώς κείμενα. Στην Ελλάδα ετησίως καταγράφονται 400 πνιγμοί, ενώ κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες με σκάφη. «Τις ίδιες πληροφορίες, όπως και κωδικοποιημένη την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε θαλάσσιο άθλημα διαθέτουμε και στην ιστοσελίδα» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής του Safe Water Sports. «Αχίλλειος» πτέρνα παραμένει η μη τήρηση των κανόνων, όπως η απαρέγκλιτη χρήση σωσιβίου και η ύπαρξη δεύτερου ατόμου –πέραν του οδηγού– σε όλα τα μηχανοκίνητα πλεούμενα που «έλκουν» αθλητές. Παράλληλα, μάστιγα αποτελεί η παράτυπη λειτουργία επιχειρήσεων που νοικιάζουν τον εξοπλισμό των θαλάσσιων σπορ. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2015 αδειοδοτημένες ήταν μόλις 300 επιχειρήσεις επί συνόλου 647 που έλαβαν άδεια μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η νεοσύστατη ομάδα θέτει ως στόχο την αρτιότερη ενημέρωση των παιδιών. «Εμπλουτίσαμε το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος “Προσέχω - Μαθαίνω - Νοιάζομαι”, που πραγματοποιούνταν ήδη από το 2012 στην Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στο εξής έχοντας την έγκριση του υπ. Παιδείας θα προχωρήσουμε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» εξηγεί ο ίδιος, «στις τάξεις μπαίνουν οι κατά τόπους λιμενικοί». Προς το παρόν, προτεραιότητα δίνεται σε σχολεία της Αττικής και των νησιών. «Από το 2012-2015 η ενημέρωση έγινε σε 600 σχολεία και 50.000 μαθητές, την επόμενη χρονιά σκοπεύουμε να επισκεφθούμε 350 σχολεία σε όλη τη χώρα». Ταυτόχρονα, στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο «Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις Θαλασσοφύλακες» του εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που παρουσιάζει εύγλωττα και εικονογραφημένα τους κανόνες ασφαλείας.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου