meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ

Είναι δύο πολύ καλές φίλες που γνωρίστηκαν πριν από λίγα χρόνια, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Η Ευαγγελία είναι εθελόντρια στο πρόγραμμα Best Buddies, το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση, με σκοπό την ένταξή τους στην κοινωνία και την αποφυγή του στίγματος της απόρριψης.
Στέλιος Βογιατζάκης.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στα «Φιλαράκια», όπως μεταφράζεται το Best Buddies στα ελληνικά, γνωρίζουν ενηλίκους με νοητική υστέρηση και κάνουν μαζί τους αυτά που κάνουν οι καλοί φίλοι. Πηγαίνουν για καφέ, σινεμά, θέατρο, κάνουν βόλτες και μιλούν στο τηλέφωνο για όσα τους απασχολούν.

Η συντονίστρια του προγράμματος Κατερίνα Αγγελοπούλου εξηγεί ότι πριν γνωριστούν δύο άνθρωποι πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. «Προσπαθούμε να δούμε αν ταιριάζουν ηλικιακά, αν μένουν κοντά και αν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτά είναι πολύ βασικά» εξηγεί. Όταν βρεθούν δύο άνθρωποι που ταιριάζουν σε αυτές τις βασικές παραμέτρους και συναντηθούν, ο εθελοντής αναλαμβάνει μερικές συμβατικές υποχρεώσεις. Πρέπει να συναντά τον φίλο του δύο φορές τον μήνα και να του τηλεφωνεί μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης, πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντί του για τουλάχιστον μια σεζόν, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. «Μερικές φορές ένας εθελοντής δεν μπορεί να ανταποκριθεί για περισσότερο από μια χρονιά.  Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσει νωρίτερα για να το  χειριστούμε σωστά. Είναι επίπονο να τελειώνει μια σχέση και σίγουρα  πονάει, αλλά για τα άτομα με νοητικές δυσκολίες είναι προτιμότερο να  ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο ακόμα κι αν χρειαστεί να βιώσουν την απόρριψη. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και βοηθά στην ωρίμανσή τους. Αυτό που δεν θέλουμε από τον εθελοντή είναι μια μέρα να εξαφανιστεί» τονίζει.

Το Best Buddies ήρθε στη χώρα μας αφού γνώρισε την αποδοχή σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία TACT Hellas. Η υπεύθυνη του προγράμματος, ψυχολόγος Πέννυ Παπανικολοπούλου, λέει ότι μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 50 φιλίες στην Αθήνα και περίπου 20 στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Το πιο σημαντικό για τα άτομα με νοητική υστέρηση είναι να ενταχθούν στην κοινωνία. Με τη συμμετοχή τους στα ΄Φιλαράκια΄ κερδίζουν αγάπη, προσοχή, αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινωνίας και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους» επισημαίνει.

Ευαγγελία και Ελενα: Μας αρέσει να πίνουμε καφέ και να μιλάμε για αγόρια.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Ελενα έγινε το φιλαράκι της Ευαγγελίας και το τυπικό των δύο συναντήσεων κάθε μήνα και ενός  τηλεφωνήματος την εβδομάδα έχει πάψει να ισχύει.

«Είμαστε φίλες που δεν χρειάζεται πλέον να κρατάμε τους τύπους. Μπορεί καμιά φορά να μην μπορούμε να συναντηθούμε περισσότερες από δύο φορές τον μήνα επειδή μένουμε μακριά και δεν έχω μεταφορικό μέσο, αλλά μιλάμε πολύ συχνά στο τηλέφωνο και σίγουρα δεν χανόμαστε το καλοκαίρι» λέει η Ευαγγελία.

Η γνωριμία τους ξεκίνησε όπως κάθε άλλη γνωριμία. «Με αμηχανία και βασικές ερωτήσεις. Οπως συμβαίνει με κάθε καινούργια γνωριμία» λέει η Ευαγγελία.

Η πρώτη βόλτα τους ήταν σε ένα ζαχαροπλαστείο στο Γαλάτσι και ακολούθησαν πολλές ακόμα. «Μου αρέσει να κάνουμε βόλτες στο Μοναστηράκι, να πίνουμε καφέ και να συζητάμε. Πηγαίνουμε και σινεμά» συμπληρώνει η Ελενα.

Η Ευαγγελία ενθαρρύνει την Ελενα να ασχολείται με τις δραστηριότητες που της αρέσουν και καμαρώνει όταν η φίλη της τα καταφέρνει καλά.

Μετάλλια στη ρυθμική.

Η μεγάλη αγάπη της Ελενας είναι η ρυθμική γυμναστική, στην οποία δεν είναι απλά καλή. Είναι μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος με την εθνική ομάδα στους Special Olympics, όπου κατέκτησε μετάλλια στην κορδέλα και την μπάλα.

Τα δύο κορίτσια μοιράζονται επίσης την αγάπη για το θέατρο, αν και μέχρι  σήμερα δεν έχουν καταφέρει να πάνε παρέα σε κάποια παράσταση.

«Είμαστε και οι δύο θεατρόφιλες και κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε να πάμε» λέει η Ευαγγελία, η οποία εξηγεί ότι τελικά η σχέση της με την Ελενα δεν διαφέρει από τη σχέση που έχει με τις υπόλοιπες φίλες της.

«Όταν συναντιόμαστε μιλάμε για τα θέματα που μας απασχολούν, όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι που τα λένε με τους φίλους τους» τονίζει και σκουντά στον ώμο την Ελενα. «Μιλάμε και για αγόρια» συμπληρώνει χαμογελώντας.

 Μανώλης και Αχιλλέας: Γίναμε κολλητοί μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών.

Ο Μανώλης γνώρισε τον Αχιλλέα πριν από περίπου οκτώ μήνες, όταν έμαθε για τους Best Buddies και αποφάσισε να γίνει εθελοντής. «Το έμαθα από μια φίλη μου και αποφάσισα να επικοινωνήσω. Έτσι ήρθα σε επαφή με τον Αχιλλέα, με τον οποίο τα πηγαίνουμε περίφημα» λέει στο «Εθνος».

«Γίναμε κολλητοί» συμπληρώνει με καμάρι ο Αχιλλέας και μιλάει για τα πράγματα που τους αρέσει να κάνουν μαζί. «Πηγαίνουμε για καφέ, βόλτες στο κέντρο και μας αρέσει να παίζουμε μπόουλινγκ» λέει ο Αχιλλέας.

«Είναι πάρα πολύ καλός στο μπόουλινγκ» προσθέτει ο Μανώλης χτυπώντας τον φίλο του στην πλάτη και συμπληρώνει.

«Βρισκόμαστε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεται κάποιος. Αν θέλεις να δεις έναν φίλο σου, τακτοποιείς το πρόγραμμά σου και βρίσκεις χρόνο να το κάνεις. Και ο Αχιλλέας είναι φίλος μου, έχει έρθει σπίτι και έχει γνωρίσει την οικογένειά μου». Η μεγάλη αγάπη του Αχιλλέα είναι το θέατρο. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Very Special Arts, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να εκφραστούν μέσω της τέχνης, και πριν από λίγο καιρό  έλαβε μέρος στην παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής».

«Δεν το αλλάζω με τίποτα το θέατρο» λέει, και ο Μανώλης του υπόσχεται ότι «πολύ σύντομα θα πάμε παρέα στο θέατρο. Θα έρθω να σε δω και όταν έχεις πρόβα».

Διαφωνία για τα αθλητικά.

Αν υπάρχει, πάντως, κάτι στο οποίο δεν θα μπορέσουν οι δυο τους να συμφωνήσουν, είναι στα αθλητικά. Στον Μανώλη αρέσει το ποδόσφαιρο, ενώ ο Αχιλλέας δεν ασχολείται καθόλου.

«Δεν πάω με καμιά ομάδα εγώ. Το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι το θέατρο» λέει χαμογελώντας, αλλά ο Μανώλης το σκέφτεται διαφορετικά. «Στο γήπεδο σίγουρα δεν θα πάμε, αλλά σκέφτομαι να του πω μια μέρα να έρθει να με δει εκεί που κάνω προπόνηση».

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου