meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

"Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ": ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ VIDEO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





«Η Γνώση Είναι Προστασία»! με αυτό το κεντρικό σύνθημα, κυκλοφόρησαν και προβλήθηκαν πριν χρόνια από τον ΟΑΣΠ, 4 τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ με συμβουλές για την πρόληψη και την αντισεισμική προστασία. Συμβουλές πολύ χρήσιμες, όχι προσβάσιμες όμως σε όλους.

«Σε μια συνάντηση εργασίας μου με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Δρίτσο, ο οποίος είχε θητεύσει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η κουβέντα κάποια στιγμή πήγε στο ότι δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές, ολοκληρωμένες ενημερωτικές συμβουλευτικές δράσεις για την αντισεισμική προστασία και την πρόληψη που να απευθύνονται στα ΑμεΑ. Αφού ενημερώθηκα για την πολύ καλή συνεργασία που είχε γίνει παλαιότερα με τον ΟΑΣΠ και το Ίδρυμα «Θεοτόκος», ο κοινός μας προβληματισμός μου έδωσε την ιδέα να γίνει μια κίνηση μετάφρασης των οδηγιών που ακούγονται στα ενημερωτικά διαφημιστικά σποτ που είχε κυκλοφορήσει ο ΟΑΣΠ και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Ψάχνοντάς το λίγο διαπίστωσα ότι θα κυκλοφορούσε τέτοιο οπτικό ενημερωτικό υλικό για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και μέσω του blog μου κινητοποίησα φίλους και εθελοντές για να το κάνουμε πράξη», εξηγεί ο κ. Αυγουλάς.

Έτσι, η ιδιοκτήτρια της Σχολής εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας κα Σχοιναράκη Χρυσάνθη και ο σκηνοθέτης και μοντέρ κ. Χρήστος Νίκας, μαζί με τη συνεργάτιδα του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» κα Θάλεια Κιούση, ανέλαβαν να δουλέψουν για το τελικό αποτέλεσμα, κόντρα στις πολλές τεχνικές δυσκολίες.

«Μετά από ένα σεισμό διατήρησε την ψυχραιμία σου και κατέβα από τις σκάλες, μη χρησιμοποιείς ποτέ το ασανσέρ.

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι, σκύψε  και καλύψου κάτω από ένα γερό τραπέζι και κράτησε τα πόδια του.

Φτιάξτε από τώρα  με την οικογένεια σας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Προετοιμαστείτε και συμφωνήστε για το που θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό, που τα τηλέφωνα ενδεχομένως δε θα πιάνουν γραμμή.

Στερέωσε τα ψηλά και βαριά έπιπλα, οι περισσότεροι τραυματισμοί κατά το σεισμό προκαλούνται από πτώσεις τέτοιων αντικειμένων».

Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές που μαζί με σχετικές αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται στα τηλεοπτικά σποτ, τα οποία είναι πλέον προσβάσιμα και για όσους έχουν μητρική τους γλώσσα την Ελληνική Νοηματική.

Στόχος είναι η δουλειά να συνεχιστεί και τα προσαρμοσμένα video να αποκτήσουν και υπότιτλους. Σε πρόσφατη επικοινωνία του κ. Αυγουλά με το Διευθυντή του ΟΑΣΠ κ. Παπαδόπουλο είχε γίνει σχετική ενημέρωση για το εγχείρημα.

Δείτε το video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου