meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ


Απάτη σε βάρος του Δημοσίου από το Άσυλο Ανιάτων, το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και από φορείς του Δημοσίου, καταγγέλλουν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με την ερώτηση-καταγγελία των βουλευτών, το Άσυλο Ανιάτων, από τη μια ενώ χρωστά στο Δημόσιο εξασφάλισε εξαίρεση με «μη νόμιμη και αυθαίρετη απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, γλιτώνοντας έτσι την καταβολή 4 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, με «ψευδή βεβαίωση», που του χορήγησε η αρμόδια δημοτική υπάλληλος, εισέπραξε από τον ΕΟΠΥΥ ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
      
Του Μαρίνου Γκασιάμη.

Το φιλανθρωπικό σωματείο «Άσυλο Ανιάτων», που ίδρυσε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων για να κάνει πράξη την αποστολή του, έχει απασχολήσει και στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν τη δημοσιότητα, μέσα από δημοσιεύματα, που προκαλούσαν οι καταγγελίες των εργαζομένων και όχι μόνο, τόσο σχετικά με ελλείψεις σε υποδομές και μεγάλες περιόδους μη καταβολής της μισθοδοσίας, όσο και για μη σύννομες καταστάσεις, που στόχο είχαν -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- το «ξεκοκάλισμα» της τεράστιας περιουσίας του.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, από το Σεπτέμβριο του 2013, όπου με τίτλο «Περίεργες υποθέσεις στο Άσυλο Ανιάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ποιοι μυρίστηκαν “ψητό” και αποφάσισαν να “ξεκοκαλίσουν” την τεράστια περιουσία του Ασύλου Ανιάτων; Ποιοι θέλουν να πετάξουν στο δρόμο τους 220 ασθενείς αφήνοντας απλήρωτους για επτά μήνες τους 140 εργαζόμενους; Ποιοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κρίση και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, τα οποία πριν από έναν χρόνο οδήγησαν στη διακοπή του ρεύματος, από τη ΔΕΗ, στο κτίριο όπου στεγάζεται το άσυλο, αναγκάζοντας τους νοσηλευόμενους να σιτίζονται με ξηρά τροφή και κονσέρβες;

Το παράδοξο είναι πως, την ώρα που ένα από τα ιστορικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας καταρρέει, το διοικητικό συμβούλιο, που διαχειρίζεται την αμύθητη περιουσία - απόρροια κληροδοτημάτων πρώην τροφίμων και δωρεών φιλανθρώπων - το Δεκέμβριο του 2012 προσέλαβε νέο γενικό διευθυντή με μηνιαίες απολαβές... 5.289 ευρώ (!) και, αφού απέλυσε τους τέσσερις λογιστές, ανέθεσε το διαχειριστικό έλεγχο του ιδρύματος σε μεγάλο γραφείο ορκωτών λογιστών, του οποίου ιδρυτικό στέλεχος "κλείνει τους ισολογισμούς” σε κτηματομεσιτική εταιρία, της οποίας αντιπρόεδρος ήταν μέχρι πρότινος η σημερινή πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων! Σύμπτωση, θα πει κάποιος - και ίσως να έχει δίκιο».

Εξίσου χαρακτηριστικά είναι και δημοσιεύματα άλλων Μέσων, όπως για παράδειγμα στο Βήμα, την Αυγή, τα Νέα, τον «902» αλλά και το γερμανικό Focus. Από τα δημοσιεύματα τουλάχιστον φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά με ένα τόσο αναγκαίο ίδρυμα, τη στιγμή μάλιστα που ανάλογες αμιγώς ιδιωτικές δομές καραδοκούν.

Τι είναι το Άσυλο Ανιάτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, το Άσυλο Ανιάτων είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό σωματείο.

Συστάθηκε το 1893, με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των φιλανθρωπικών σκοπών του, παρέχοντας σε χιλιάδες ασθενείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και επιπροσθέτως υπηρεσίες συντήρησης και διαβίωσης καθώς και ανακούφιση των οικογενειών τους από τις δυσβάσταχτες φροντίδες των ατόμων αυτών.

Το έργο του αυτό έχει διαχρονικά αναγνωρισθεί και βραβευθεί από την ελληνική κοινωνία (βραβείο Μαντώ Μαυρογένους της Ακαδημίας Αθηνών 1959, αργυρούν μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών 1974, χρυσός σταυρός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 1988, τιμητική πλακέτα του Συλλόγου Αθηναίων 1995, μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών 2002 και βραβείο του Δήμου Αθηναίων 2004). Διοικείται από 11μελές συμβούλιο, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ευαισθητοποιημένων ιδιωτών.

Λειτουργεί χωρίς οποιαδήποτε κρατική επιδότηση.

Το Άσυλο Ανιάτων, για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών του, ίδρυσε, το 1972, το ΄Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων.

Το Ίδρυμα σήμερα περιθάλπει 200 ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές κινητικότητας κλπ. Το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί.

Για την περίθαλψή τους εργάζονται 140 άτομα (ιατροί, φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι, εργασιοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, εργατοτεχνίτες κλπ.), προσφέροντας 24ωρη υποστήριξη.

Η καταγγελία-ερώτηση των βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα την ερώτηση, οι βουλευτές Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Ελένη Αυλωνίτου, Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Δέδες, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ελισσάβετ Σκούφα και Ολυμπία Τελιγιορίδου ζητούν  από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας καταρχήν:

1. να εξασφαλίσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι του Ασύλου Ανιάτων.

2. να διερευνήσουν την παράνομη, όπως ισχυρίζονται, απαλλαγή του Ασύλου Ανιάτων από την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας.

3. να αποδώσουν τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, μιας και αν επιβεβαιωθεί η παρανομία της απαλλαγής στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Το φιλανθρωπικό σωματείο Άσυλο Ανιάτων, σύμφωνα με τους βουλευτές, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, οφείλει στο  Δημόσιο ποσό που πλέον ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ζητήσει με σχετικό έγγραφο στις 12/3/2015 από την αρμόδια για την είσπραξη του ποσού αυτού, IΓ ΔΟΥ Αθηνών, να προβεί στη λήψη των απαραίτητων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των απαιτήσεων του Δημοσίου σε βάρος του Ασύλου.

Παράλληλα, και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, με έγγραφό του, της 5/5/2015, είχε ζητήσει από την ίδια ΔΟΥ, την ΙΓ Αθηνών, να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την είσπραξη της οφειλής και με δεύτερο  έγγραφό του, της 7/5/2015, ύστερα από ενημέρωση του ΣΔΟΕ, ζητούσε από την  ίδια ΔΟΥ τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε σχέση και με άλλη υπόθεση μη νόμιμης φορολόγησης των ετήσιων εισοδημάτων του Ασύλου.

Η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών, με έγγραφο του προϊσταμένου της, σύμφωνα με τους  βουλευτές, απάντησε σε όλα αυτά λέγοντας ότι, με απόφασή του, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος περιόρισε σε ποσοστό 99% την εκ μέρους της ΔΟΥ την κατάσχεση σε βάρος του Ασύλου Ανιάτων, με επίκληση της υπουργικής εγκυκλίου (ΠΟΑ 1092/2014) περί ειδικών συνθηκών.

Οι βουλευτές όμως, στην ερώτηση που κατέθεσαν, επισημαίνουν ότι από αυτή την εγκύκλιο (ΠΟΑ 1092/2014) δεν προκύπτει τέτοια εξαίρεση για την εν λόγω περίπτωση και επομένως η απόφαση του συγκεκριμένου προϊσταμένου ήταν μη νόμιμη και αυθαίρετη, προκαλώντας συνακόλουθα ζημία στο ελληνικό Δημόσιο, μιας και δεν εισπράχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Άσυλο Ανιάτων.

Παράλληλα, από έγγραφα της ΙΠ ΔΟΥ που υπογράφει ο προϊστάμενός της, προκύπτει ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, προκειμένου να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ), ισχύει ως εξαίρεση, παρ’ όλα τα χρέη, σε ιδρύματα που έχουν συσταθεί με το νόμο του 1939 (ν. 2039/1939) (ΠΟΑ 1274/27-12-2013).

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η προΐσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής  Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Ελένη Χαλβατζά, με βεβαίωσή της, πιστοποίησε ότι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων έχει συσταθεί με βάση το νόμο του 1939, αναφερόμενη μάλιστα και στα προεδρικά διατάγματα ίδρυσής του. Την εν λόγω βεβαίωση χρησιμοποίησε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και, παρακάμπτοντας έτσι την υποχρέωσή του να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα, εισέπραξε από τον ΕΟΠΥΥ χρηματικά ποσά  που στο σύνολό τους υπερβαίνουν -μέχρι σήμερα- το 1.500.000 ευρώ.

Ανατρέχοντας όμως σε σχετικό προεδρικό διάταγμα, οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (όπως ονομάζεται και μέχρι σήμερα), που ιδρύθηκε από το φιλανθρωπικό σωματείο Άσυλο Ανιάτων, έχει συσταθεί με βάση το νόμο του 1972 (ν.δ.1111/72) και όχι με το νόμο του 1939. Στη δε τροποποίηση, που έγινε στις 23/1/1975 παραμένει και πάλι η σύσταση με βάση το Ν.Δ. 1111/72.

 Ως εκ τούτου, το Άσυλο δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της σχετικής εγκυκλίου, περί μη υποχρέωσης προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας για  την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο τομέα.

Από όλα αυτά προκύπτει, δηλαδή, ότι το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, κάνοντας χρήση της ψευδούς βεβαίωσης που, κατόπιν αιτήματος του, έλαβε από την προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Ελένη Χαλβατζά, εξαπάτησε τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίον εισέπραξε παρανόμως πάνω από 1.500.000 ευρώ και συνεχίζει να εισπράττει. Σημειωτέον ότι η Ελένη Χαλβατζά (προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων), από τις 16/10/2014 έχει οριστεί επίτροπος  του δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα, προκειμένου να παρακολουθεί τη νομιμότητα  λειτουργίας της διοίκησης του ασύλου, καταλήγουν οι βουλευτές.

Ο αντίλογος.

Το Hot Doc επικοινώνησε με τη σχετιζόμενη με την υπόθεση ΔΟΥ, αναζητώντας ένα σχόλιο από τον προϊστάμενο. Πηγές στη ΔΟΥ μας ανέφεραν ότι ο προϊστάμενος απλά υπέδειξε το τι λέει η σχετική νομοθεσία και μας παρέπεμψαν για απαντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Μέχρι τη στιγμή που τυπωνόταν αυτό το τεύχος, επίσημο σχόλιο στο σχετικό γραπτό ερώτημα του Hot Doc δεν υπήρξε. Από την πλευρά της, η κ. Χαλβατζά, σε τηλεφωνική επικοινωνία, μας επεσήμανε πως την περίοδο εκείνη ήταν διευθύντρια στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, ενώ τώρα είναι διευθύντρια στη διοίκηση. Έκανε λόγο για αντιφατικά πράγματα στην ερώτηση των βουλευτών, που επειδή όμως  «απευθύνεται στην ελληνική Βουλή, εγώ δεν μπορώ να έχω γνώμη», όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Μας επεσήμανε ακόμα πως η βεβαίωση δόθηκε με βάση τα τηρούμενα αρχεία των 285 φιλανθρωπικών σωματείων, που δόθηκαν από την  Περιφέρεια στην υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, και με  αυτήν απλά βεβαίωνε το καθεστώς που διέπει το νομικό πρόσωπο.

Τόνισε δε πως υπάρχει το φιλανθρωπικό σωματείο του Ασύλου Ανιάτων, που ως δήμος Αθηναίων έχει την εποπτεία, και το ΝΠΔΔ που αφορά στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, που είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Την περιουσία την έχει το φιλανθρωπικό σωματείο και όχι το νομικό πρόσωπο. Το δε Άσυλο Ανιάτων έχει μπει σε ρύθμιση των οικονομικών του υποθέσεων.

«Μπορεί να είναι και επίτηδες αυτό, που τα μπερδεύουν όλα μαζί. Δεν είναι έτσι όμως. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Εάν και εφόσον κληθώ να απολογηθώ για κάτι, θα το κάνω», κατέληξε η κ. Χαλβατζά, που επεσήμανε πως ορίστηκε επίτροπος στο άσυλο με παμψηφεί απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων.

Πηγή: περιοδικό «Hot Doc»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου