meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΜΕΑ

Την  Τετάρτη, 18/11/2015, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τη συμμετοχή   του Γεν. Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, του Συμβούλου του τ. Υπ. Υγείας και νυν Υπ. Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, κ. Αυγουλά, του Προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λυμβαίου και εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση του Υπουργού κ. Ξανθού για τη μέχρι τώρα κατάσταση, αναφορικά με το ειδικό νοσήλειο, τη μη τροποποίηση του ΕΚΠΥ στο άρθρο 18 για τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ, για τη δεινή οικονομική θέση και λειτουργία των ΣΥΔ, καθώς και για την αναγκαιότητα συνέχισης ίδρυσης και λειτουργίας ΣΥΔ σε όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λυμβαίος, μετά από αναλυτική ενημέρωση του Υπουργού για όλο το ιστορικό, αλλά και για τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι γονεϊκές ΣΥΔ σήμερα, ζήτησε την άμεση παρέμβαση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον κ. Ξανθό, ως εξής:
  • Άμεση έκδοση ΚΥΑ για την τροποποίηση του άρθρου 18 του ΕΚΠΥ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να υπογράψει συμβάσεις με ΣΥΔ, αρχής γενομένης –ει δυνατόν- μέσα στο Νοέμβριο 2015

  • Με την ίδια ΚΥΑ να προβλεφθεί η δυνατότητα, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπογραφής συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τις ΣΥΔ, να έχουν τη δυνατότητα οι γονείς να αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ (όπως ισχύει για θεραπευτικές πράξεις, ειδική αγωγή κλπ) και η δυνατότητα αυτή να έχει αναδρομική ισχύ τουλάχιστον διμήνου

  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της σύμβασης για το ειδικό νοσήλειο των ΣΥΔ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, μετά το διάλογο μεταξύ ΣΥΔ-ΠΟΣΓΚΑμεΑ-ΕΟΠΥΥ

Ο Υπουργός, αφού ενημερώθηκε τόσο από τον κ. Βαφειάδη, όσο και από τον κ. Αυγουλά για τεχνικά θέματα, καθώς και για το πού έχει φτάσει η διαδικασία των συμβάσεων μέχρι ανάληψης των καθηκόντων του από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε για την άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ), καθώς επίσης και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και σύναψης συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΣΥΔ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του θεσμού των ΣΥΔ, του μικρού σχετικά κόστους του ΕΟΠΥΥ και δεδομένου ότι –μετά και από σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - δεν χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, μετά το ήδη εφαρμοζόμενο μέτρο της παρακράτησης ποσοστού 2% των συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ,  ποσό το οποίο ανέρχεται περίπου στα 350.000.000 €.

"Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα της ως άνω συνάντησης είναι μια σημαντική εξέλιξη στον πολυετή αγώνα της Ομοσπονδίας μας και των φορέων της για το συγκεκριμένο θέμα και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και να πιέζουμε τις εξελίξεις μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ και την εύρυθμη συνέχιση λειτουργίας αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού, προς όφελος των παιδιών μας- ΑμεΑ με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών μας", δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Λυμβαίος.

Ο κ. Αυγουλάς, δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης του κ. Κουρουμπλή στο Υπ.Υγείας και τώρα στο Υπ. Εσωτερικών, σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Συμμετείχα ενεργά σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ. Όλη η απαραίτητη ενημέρωση δόθηκε, όπως και σαφείς προτάσεις για την απεμπλοκή και άμεση λύση στο πρόβλημα. Ο Υπουργός κατάλαβε και θέλησε! Οι υπηρεσίες πήραν οδηγίες. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση δεν υπάρχει πια..."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου