meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ




H μετακίνηση αντικειμένων μόνο με τη σκέψη δεν είναι πλέον ζητούμενο της  παραφυσικής ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Υπεύθυνη για αυτό είναι μιας βιετναμέζα η Λε Ταν η οποία είναι η ιδρύτρια  και ιδιοκτήτρια της εταιρείας Emotiv, μιας επιχείρησης που ασχολείται  αποκλειστικά με την κατασκευή των «εργαλείων» που συνδέουν τον εγκέφαλο με  τον υπολογιστή.

Τα δημιουργήματα της επιτρέπουν τη μετακίνηση των αντικειμένων με τη σκέψη, μέσω ενός ακουστικού που λειτουργεί ως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα  επιλέγοντας τα εγκεφαλικά κύματα στον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να οδηγήσει με τηλεχειρισμό ένα αυτοκίνητο ή να δώσει εντολές σε έναν υπολογιστή μόνο με τη σκέψη, ή ακόμη  να "μετρήσει" την υγεία των συναισθημάτων του (τα επίπεδα του στρες, του  άγχους, της χαράς). Το λογισμικό που δημιουργήθηκε από την Emotiv  ερμηνεύει τα ηλεκτρικά σήματα μέσω αλγορίθμων και δημιουργεί μοναδικά  πεδία σε κάθε πρότυπο σκέψης, οπότε αν η σκέψη επαναλαμβάνεται (για  παράδειγμα, η εντολή για να μετακινήσουμε ένα αντικείμενο) η ίδια ενέργεια  εκτελείται με τον ίδιο τρόπο . Σύμφωνα με την εταιρεία η εφαρμογή της μπορεί να φέρει από επανάσταση στην ηλεκτρονική ψυχαγωγία μέχρι και  μεγαλύτερη αυτονομία στα άτομα με αναπηρία.

Ενδιαφέρουσα, σχεδόν σαν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας είναι και η ζωή  της Λε Ταν που από ξεκίνησε από λαθραία διακίνηση προϊόντων με πλοία, από  πειρατές και προσφυγικούς καταυλισμούς και από τη βία για να μεταναστεύσει  χωρίς χρήματα και τελικά να γίνει μία από τις «παγκόσμιες γυναίκες» στον  χώρο της τεχνολογίας.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου