meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ


Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων,  Κτίριο «Μηχανουργείο» στο πλαίσιο των εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΜΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» πραγματοποίησε Διήμερες δράσεις για την Συμβολή των Σκύλων Οδηγών/Βοηθείας στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων Αναπηριών.

Η συμμετοχή μαθητών και του ευρύτερου κοινού στις επιδείξεις δεξιοτήτων των κουταβιών και των Σκύλων Οδηγών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι τους έδωσε την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα κουτάβια και παράλληλα να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχουν οι Σκύλοι Οδηγοί και ποιος ο ρόλος τους όταν συνοδεύουν άτομα με προβλήματα όρασης. Η επίσκεψή τους στον χώρο όπου υπήρχαν τα πιστά αντίγραφα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΦΗΣ του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος μέσα από διαδραστικά παιχνίδια τους ευαισθητοποίησε για την τέχνη και για την αίσθηση της ΑΦΗΣ.

Παράλληλα η ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ έργων του τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη ΚΑΙ η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του Πάνου Περιμένη: «Βήματα Ελευθερίας - Η κίνηση μου με το Σκύλο Οδηγό μου και το λευκό μπαστούνι» έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές και στο ευρύτερο κοινό να ψηλαφίσουν αφ΄ενός τα έργα του Πέτρου Ρουκουτάκη και να ανακαλύψουν τα έργα με την ΑΦΗ και με κλειστά μάτια και αφ΄ετέρου να μπορέσουν μέσω των φωτογραφιών του Πάνου Περιμένη να παρατηρήσουν σκηνές πρόσβασης των  ατόμων με προβλήματα όρασης με μπαστούνι και με σκύλο οδηγό μέσα στην πόλη.



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε  τιμής ένεκεν Ομιλία από τον κο Νίκο Δημητρίου με θέμα «Το έργο του τυφλού γλύπτη  ΠΕΤΡΟΥ ΡΟΥΚΟΥΤΑΚΗ» και από τον κο Ηλία Μαργιόλα, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Γενικό Γραμματέα του Κέντρου  παρουσιάστηκε η προσωπικότητα του Πέτρου Ρουκουτάκη, αγαπητού δασκάλου και φίλου του χώρου των ατόμων με προβλήματα όρασης.



Επίσης παρουσιάστηκαν από την SCFY Science for You οι εφαρμογές για Παιχνίδια για τυφλά παιδιά  (LEAP), Λύση για μαθητές/τριες με σοβαρά προβλήματα όρασης  (ΙCStudy) και εφαρμογή  Smartphone για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης (ICSee).

Από τον επίσημο προσκεκλημένο Dr. Bob Proesmans, IGDF Development Committee member, παρουσιάστηκε το έργο της International Guide Dog Federation και τα κριτήρια όπως διαμορφώθηκαν για το 2015, από τον Ολλανδό Εκπαιδευτή κον Peter Lasaroms έγινε μνεία στην διάρθρωση του όλου προγράμματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και με μεγάλη συγκίνηση ο Πρόεδρος της Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου κος  Στρατής Χατζηχαραλάμπους συντόνισε την τελετή παράδοσης των 2 Σκύλων Οδηγών.

Η παράδοση της IRMA  και  της VICTORIA στην κα Μαρία Πυλάρ Κουράκου και στον κο Ευστράτιο Ζαχαριάδη από την κα Λουκάκη Αικατερίνη και Στέλιο Καρδιτσά αντίστοιχα, ήταν για τους δωρητές των κουταβιών κα Δήμητρα Ασιδέρη και κον Στρατή Χατζηχαραλάμπους, για τους Αναδόχους Εθελοντές κα Δ.Ζερβού και Κ. Θεοδωρίδη και Α.Χάγερ μαζί με τους Εκπαιδευτές Μαρία Μαθά και Γιάννη Κονδράρο μία πολύ σημαντική στιγμή.

Κάθε χρόνο η  επίσημη παράδοση Σκύλων Οδηγών σε άτομα με προβλήματα όρασης δικαιώνει τους στόχους του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ..

Παρευρέθηκαν ο κος Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος, τ. Αντιδήμαρχος Δ. Ιλίου, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Σύμβουλος Υπουργού Εσωτερικών,   ο κος Δημήτριος Κωνσταντάρας Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ. ΟΠΑΝΔΑ, η Αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών κα Γ. Ρουκουτάκη, η Γενική Γραμματέας του Φάρου Τυφλών κα Δ. Κατσαρού, η Διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών κα Μπέττυ Λεωτσάκου, ο κος Ηλίας Μαργιόλας, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου και εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, ο κος Δ. Σηφάκης, Ταμίας του Κέντρου, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, η Εκπρόσωπος του Φάρου Τυφλών στο Κέντρο κα Δ. Ασιδέρη, ο κος Π. Μαρκοστάμος, μέλος του Κέντρου, εκπρόσωπος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ο κος Θ. Τριάντης, Εφορος του Κέντρου από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων,ο κος Λουκάς Παπαϊωάννου, Μέλος του Δ.Σ., o κος Μανώλης Μπόρκας από την Χορηγό Εταιρεία PETLINE, o κος Σ. Μπάγιας, Συντονιστής Κτηνίατρος του Κέντρου, η κα Β.Νασούλα, Κοινωνικός Λειτουργός του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Αγγελική Βερυκοκάκη, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, οι Εκπαιδευτές του Κέντρου κα Αιμιλία Κλεφτογιάννη, Μαρία Μαθά, Γιάννης Κονδράρος, Λευτέρης Κιταντζής και οι Ανάδοχοι Εθελοντές Δέσποινα Ζερβού, Ιωάννα Βουρακίδου, Στράτος Λαδόπουλος, Αριάδνη Χάγερ και Κοσμάς Θεοδωρίδης. Φίλοι και  Μέλη των Εταίρων του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου υπήρξαν Επιδείξεις δεξιοτήτων των κουταβιών και των Σκύλων Οδηγών. Η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε ενώπιον των παιδιών με προβλήματα όρασης από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Κ.Ε.Α.Τ. στην Καλλιθέα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική διότι έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον Σκύλο Οδηγό και να δούν πως είναι να συνοδεύεται κανείς από έναν Σκύλο Οδηγό. Μαζί με τον Εκπαιδευτή  κον Γιάννη Κονδράρο οι μαθητές ενθουσιάστηκαν!! Παράλληλα υπήρξαν Δράσεις για όλη την Οικογένεια και Μπαλονοκατασκευές από τους«ΧΑΧΑΝΟΥΛΗΔΕΣ» καθώς και Δράσεις για Σκύλους Κατοικίδια στο Πάρκο κοινωνικοποίησης και παιχνιδιού που διαμόρφωσε το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων με παιχνίδια της χορηγού Εταιρείας.

Οι Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  για να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για την σημασία του ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ και της ασφάλειας που παρέχει στην καθημερινότητα ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης!




ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΜΠΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ   «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ», ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχοντας ως βασικό στόχο την εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και την Εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών με Υπεύθυνο Εκπαίδευσης τον κον Peter Lasaroms, Ολλανδό εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, με δική του Σχολή στην Ολλανδία, προκειμένου μετά την εκπαίδευσή τους οι Σκύλοι Οδηγοί να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.

Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από 6 εταίρους που είναι οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων.

Οι Φορείς που συμμετέχουν είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ, η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, ΕΣΑΜΕΑ, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ΕΟΤ, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, ΦΤΕ,  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ΠΣΤ, η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών ΠΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ.

Ένα κουτάβι που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως Σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν Ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του από 10 εβδομάδων έως 12/14 μηνών. Μετά τον πρώτο χρόνο το κουτάβι περνά στα χέρια του Εκπαιδευόμενου Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως Σκύλος Οδηγός. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χειριστή με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το Σκύλο για 2-3 εβδομάδες περίπου, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-7 χρόνια μέχρι ο Σκύλος Οδηγός να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Στις διήμερες δράσεις συμμετείχε ο Όμιλος Εταιρειών PETLINE A.Ε. (Τροφές PRO PAC Ultimates και EARTHBORN και Αξεσουάρ ROGΖ), Χορηγός του όλου προγράμματος.  Χωρίς την πολύτιμη στήριξή τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του προγράμματος.



 Πληροφορίες:

Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος: Βερανζέρου 31, Αθήνα / E-mail: info@greekguidedogs.com
Τηλ. 210- 5200140 –6932414189 Ζ. Γερουλάνου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου