meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΤΗΡ ΘΕΜΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΟΚ ΣΤΑΡ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ "ΝΙΚΗΣΕΙ" ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΜΠΙΝΩΝ



Ο πατέρας Θέμης Αδαμόπουλος, ο Έλληνας πρώην ροκ σταρ που κάποτε μοιράστηκε την ίδια σκηνή με τους Rolling Stones, αλλά άφησε τα πάντα, για να αφιερώσει τη ζωή του στους φτωχούς, αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, παίρνοντας υπό την προστασία του τους αλμπίνους στην Αφρική. Μετά από μία προσωπική εμπειρία που του άλλαξε τη ζωή, ο πατέρας Θέμης άφησε πίσω του την κοσμική ζωή και αφοσιώθηκε στους μη έχοντες. Στη Σιέρα Λεόνε έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικό έργο, στηρίζοντας ακόμα και στα απόλυτα βασικά τα θύματα του εμφυλίου πολέμου, τις γυναίκες που αποφυλακίζονται και τα παιδιά.

Τους τελευταίους μήνες, με κίνδυνο και της δικής του ζωής, ρίχτηκε στη "μάχη" κατά του φονικού ιού Έμπολα, που άφησε πίσω του 3,900 νεκρούς στη Σιέρα Λεόνε μόνο. Αρνούμενος να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπου ζούσε πριν μεταβεί στην Αφρική, επέλεξε να παραμείνει δίπλα στους ανθρώπους της Σιέρα Λεόνε, που μαστίζονταν από τον ιό.

Συνεπής στην πορεία που χάραξε, ο πατέρας Θέμης δεν μένει αδρανής μπροστά στην περιθωριοποίηση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αλμπίνοι, που από πολλούς θεωρούνται ως απόβλητοι της αφρικανικής κοινωνίας.

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αποστολή της οποίας είναι επικεφαλής έχει αναλάβει υπό την προστασία της μία ομάδα αλμπίνων, που αξιώνουν ίσα δικαιώματα και ζητούν από την κυβέρνηση δουλειές και υποτροφίες, που θα τους επιτρέψουν να μορφωθούν και να διαφύγουν της περιθωριοποίησης.

Ο αλμπινισμός είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.

Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική και μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλμπινισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος. Στον μερικό αλμπινισμό, η πάθηση χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος και του τριχωτού στις οποίες λείπει η χρωστική και η μοναδική εκδήλωση μπορεί να είναι μία λευκή τούφα τριχών σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό στην Αφρική είναι ευάλωτοι όχι μόνο σε ασθένειες, αλλά και στον κοινωνικό αποκλεισμό και την κακοποίηση. Από τα τέλη του 2007 έως σήμερα, περισσότεροι από 60 αλμπίνους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, δολοφονήθηκαν, ενώ τα άκρα τους αποκολλήθηκαν από το σώμα τους και πωλήθηκαν σε μάγους "γιατρούς", που ξεγελάνε τους πελάτες τους, λέγοντας ότι θα τους χαρίσουν πλούτη και δύναμη.

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε δεν έχει αρχεία, σχετικά με το πόσοι αλμπίνοι ζουν στη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει πρόθυμη, να δώσει όσα στοιχεία απαιτούνται και να πιέσει την κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

"Όχι, δεν είναι Ευρωπαίοι, που επισκέπτονται την Αποστολή μας στη Σιέρα Λεόνε. Είναι Αφρικανοί, κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε, που συμβαίνει να είναι αλμπίνοι", σημειώνει ο πατέρας Θέμης.

"Οι αλμπίνοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν δριμεία κοινωνική απομόνωση και προκαταλήψεις, αλλά και κινδύνους λόγω της νόσου από την οποία πάσχουν, που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο και την τύφλωση. Στην Τανζανία, τους κυνηγούν και τους σκοτώνουν για μαγεία. Η Ορθόδοξη Αποστολή μας θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει, με όποιον τρόπο μπορεί. Ζητώ από τον κόσμο, να προσευχηθεί για την υγεία και την προστασία της ζωής τους", προσθέτει, ελπίζοντας πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

** Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα "Παράδεισος για τα παιδιά" σε αυτή τη διεύθυνση, http://www.paradise4kids.org/el/, και να δει πληροφορίες σχετικά με τη δράση και το έργο του πατέρα Θέμη Αδαμόπουλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου