meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΕΝΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΟΡΑΜΑ


Ανεξάρτητη διαβίωση. Στόχος ζωής για τα άτομα με αναπηρία. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ένα κίνημα. Μια ιδέα. Ένα όραμα. Οι άνθρωποι με αναπηρία συμπεριφέρονται, αλληλεπιδρούν, εργάζονται, κυκλοφορούν σαν να μην έχουνε αναπηρία. Κάνουν αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν, όποτε το θέλουν και όπως το θέλουν με τη βοήθεια ενός ανθρώπου και την κατάλληλη τεχνολογική υποστήριξη. Ανεξαρτητοποιούνται εντελώς και η οικογένεια απελευθερώνεται, μαρτυρούν οι ίδιοι. Για όλα αυτά θα μεριμνήσει το κράτος. Αυτό γίνεται ήδη στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα σχεδόν ανύπαρκτο. Στόχος; Το σύστημα να θεσπιστεί και στη χώρα μας.
      
Φωτεινή Μαυροματάκη.

Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή άνθρωποι με αναπηρία; Πολλοί ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν τον όρο άτομα με ειδικές ανάγκες… ή με ιδιαίτερες ανάγκες… ακόμα πιο αστείος όρος. Ο κάθε άνθρωπος από τη φύση του έχει ειδικές ανάγκες. Ο κάθε άνθρωπος από τη φύση του έχει ιδιαίτερες ανάγκες που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Να διαφέρει. Να είναι αλλιώτικος από τους άλλους. Άτομα με αναπηρίες. Έτσι θέλουν να τους λένε. Και έτσι είναι. Ισότιμη μεταχείριση. Αυτό ζητούν. Και δε επαιτούν ισότιμης μεταχείρισης. Απαιτούν.

Ανεξάρτητη διαβίωση. Στόχος ζωής για τα άτομα με αναπηρία. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ένα κίνημα. Μια ιδέα. Ένα όραμα. Οι άνθρωποι με αναπηρία συμπεριφέρονται, αλληλεπιδρούν, εργάζονται, κυκλοφορούν σαν να μην έχουνε αναπηρία. Κάνουν αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν, όποτε το θέλουν και όπως το θέλουν με τη βοήθεια ενός ανθρώπου και την κατάλληλη τεχνολογική  υποστήριξη. Ανεξαρτητοποιούνται εντελώς και η οικογένεια απελευθερώνεται, μαρτυρούν οι ίδιοι. Για όλα αυτά θα μεριμνήσει το κράτος. Αυτό γίνεται ήδη στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα σχεδόν ανύπαρκτο. Στόχος; Το σύστημα να
θεσπιστεί και στη χώρα μας.

Τα μέλη του i living Ελλάδας (Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας) κάνουν προσπάθεια ώστε το όραμα να γίνει ολοκληρωτικά πραγματικότητα και στη χώρα μας. Το i living (Independent living organization of Greece), αποτελεί τον πρώτο οργανισμό που προωθεί τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία στην Ελλάδα. 

Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ένα αδιαπραγμάτευτο όραμα, ένας κόσμος, στον οποίο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως αναπηρίας, θα έχει την ελευθερία επιλογής και ελέγχου της ζωής του. Ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να διαβιεί σαν ισότιμος πολίτης και να συμμετέχει στην κοινωνία, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα του δικαιώματα. Η 5η Μαΐου έχει οριστεί ως ευρωπαϊκή ημέρα ανεξάρτητης διαβίωσης.

Υπάρχει ένα αγκάθι. Το 7,8% των Ελλήνων απαντά ότι δεν είναι διάκριση η περιορισμένη ή η ανύπαρκτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κάποια αγαθά ή υπηρεσίες. Το 8,3% λέει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι ανώτεροι από κάποιους άλλους. Πολλές φορές γινόμαστε σκληροί. Ο ρατσισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία… Είναι ένα φαινόμενο όμως που θα έπρεπε να μας βάλει και σε σκέψεις για αυτοκριτική… Μπορεί να ξεκινάει από έναν άνθρωπο και να φτάνει μέχρι μια ομάδα ανθρώπων, αλλά και μέχρι το ίδιο το κράτος. Ένα κράτος που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να
προνοεί και να εξασφαλίζει μια ζωή βιώσιμη για τα άτομα με αναπηρία…

Το κράτος μπορεί έχει νόμους… να τους τηρεί ή να μην τους τηρεί… Νόμοι που προβλέπουν συνθήκες διαβίωσης για τα ΑΜΕΑ υπάρχουν. Το βασικότερο είναι να εφαρμόζονται… Το πιο σημαντικό όμως απ΄ όλα είναι η συνείδηση του καθένα μας ξεχωριστά… Σ΄ έναν κόσμο που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες… Σε μία Ευρώπη που το 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Σε μία Ελλάδα που το 11% του πληθυσμού αποτελείτε από ΑΜΕΑ… Σε μία Κρήτη που το 13% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρίες. Ποσοστό αυξημένο κυρίως λόγω των τροχαίων ατυχημάτων…

Δε ζητούν ελεημοσύνη. Δε ζητούν φιλανθρωπία. Δε ζητούν λύπηση. Ζητούν ισότιμη μεταχείριση. Παλεύουν για αυτήν και τελικά την κερδίζουν. Κοιτάζουν τη ζωή κατάματα. Ονειρεύονται και δημιουργούν.

Είναι άνθρωποι με όνειρα, με σκέψεις και επιθυμίες. Άνθρωποι με απαιτήσεις. Άνθρωποι με ευθύνες. Άνθρωποι με ταλέντα που διαπρέπουν στο χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, των γραμμάτων… Άνθρωποι που προσφέρουν  στην κοινωνία. Άνθρωποι που αγαπούν και αγαπιούνται.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Κάποιοι άνθρωποι είναι ανώτεροι από κάποιους άλλους: 8,3%

Δεν είναι διάκριση η περιορισμένη ή η ανύπαρκτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κάποια αγαθά ή υπηρεσίες: 7,8% 

Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΕΥΡΩΠΗ: 10%
ΕΛΛΑΔΑ: 11%
ΚΡΗΤΗ: 13%

Πηγή (στοιχεία): ΕΣΑμεΑ

1.000.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο.


Πηγή: http://www.neakriti.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου