meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ


«Η υπουργοποίηση αυτή είναι μεγάλη τιμή για το αναπηρικό κίνημα και ο κ. Πρωθυπουργός με αυτή του την κίνηση στέλνει σαφές μήνυμα με ισχυρούς κοινωνικούς συμβολισμούς»: αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Βαρδακαστάνη με το οποίο ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με αντιπροσωπία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ υπό τον Πρόεδρο της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, το απόγευμα της 2ας Απριλίου 2015.

Στη συνάντηση από πλευράς ΕΣΑμεΑ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Θ. Κλεισιώτης, Κ. Γαργάλης και Ρ. Λάγιου, ενώ θετικό ήταν το σχόλιο της ΕΣΑμεΑ και για την επιλογή του κ. Κουρουμπλή να συμπεριλάβει στους επιστημονικούς του συνεργάτες και το νεαρό δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά, αιρετό εκπρόσωπο των ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πρώτο σκέλος της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αποκατάσταση, με τον κ. Υπουργό να επαναλαμβάνει τη δέσμευση του, ως πρώτο βήμα,  να πραγματοποιήσει αμέσως μετά το Πάσχα ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ, ενώ στις προτεραιότητες του είναι κινήσεις για τη στελέχωση του ΕΚΑ με μόνιμο προσωπικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την ουσιαστική και λεπτομερή συζήτηση ξεχώρισαν επίσης μεταξύ άλλων η ανάγκη για εκπροσώπηση και των ατόμων με κώφωση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας –στην Επιτροπή για τα κοχλιακά εμφυτεύματα-, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για προσβάσιμα δωμάτια και τουαλέτες σε κάθε κλινική και σε κάθε νοσοκομείο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, η συνέχιση του εντατικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για στοχευμένες παρεμβάσεις στα πολλά προβλήματα των διαβητικών, ενώ έγινε και εκτενή συζήτηση πάνω στην πρόταση της ΕΣΑμεΑ να επιστρέψουν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ υπό την αιγίδα της Πρόνοιας, με τον κ. Κουρουμπλή να αφήνει ανοιχτό το θέμα ζητώντας παράλληλα έγγραφη τεκμηριωμένη επιστημονική εισήγηση από τη Συνομοσπονδία.

Επίσης, αμέσως μετά το Πάσχα επιστημονικοί συνεργάτες και των δύο πλευρών, θα συντάξουν απαραίτητες τροπολογίες για να συμπεριληφθούν στο  πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όπως για την αλλαγή του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς με αναπηρία –στο διορισμό και στην ειδικότητα τους-, με στόχο τη διεύρυνση των ωφελούμενων κατηγοριών.

Οι νομοθετικές αλλαγές θα οριστικοποιηθούν σε νέα πολιτική σύσκεψη του κ. Κουρουμπλή με την ΕΣΑμεΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου