meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ



Το έλλειμμα γνώσης για τη χρόνια νεφρική νόσο αλλά και το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρεί να γεφυρώσει το βιβλίο «Οδηγός του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο». Πρόκειται για μια εκδοτική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, που στόχο έχει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη νόσο, καθώς και τα δικαιώματα των ασθενών.     
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή.  

Αθήνα.

Το έλλειμμα γνώσης για τη χρόνια νεφρική νόσο αλλά και το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, επιχειρεί να γεφυρώσει το βιβλίο «Οδηγός του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο». Πρόκειται για μια εκδοτική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, που στόχο έχει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη νόσο, καθώς και τα δικαιώματα των ασθενών.

Φιλοδοξία της συντακτικής ομάδας δεν ήταν η απλή καταγραφή πληροφοριών και η παράθεση της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά να αποτελέσει ο Οδηγός αυτός την αφετηρία για μια πιο οργανωμένη, από την πλευρά της Πολιτείας, ταξινόμηση και κωδικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και, σε ένα επόμενο στάδιο, την αξιολόγηση και βελτίωσή του.

Ο «Οδηγός του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο», που διανέμεται δωρεάν μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, αποτελείται από τρεις ξεχωριστές ενότητες, καθεμία από τις οποίες παρέχει στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο σημαντικά στοιχεία για θέματα που τους αφορούν.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος δίνονται εκλαϊκευμένες πληροφορίες σχετικά με την ιατρική πτυχή της χρόνιας νεφρικής νόσου - ιδιαίτερα του τελικού της σταδίου-, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την πρόληψη της νόσου αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις. Στο δεύτερο μέρος ίνεται εκτενής αναφορά στην υγειονομική περίθαλψη, τις παροχές, τα δικαιώματα των πασχόντων και πώς θα τα εξασφαλίσουν, είτε έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την εργασία, είτε με τη συνταξιοδότηση ή την επιδοματική πολιτική. Τέλος, το τρίτο μέρος του Οδηγού παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους Συλλόγους Ασθενών, τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας και τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης.

Η γνώση είναι δύναμη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Οδηγού, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και ένας εκ των επιστημονικά υπευθύνων της έκδοσης, Γιάννης Τούντας, επεσήμανε ότι, «οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αποτελούν ένα στοίχημα για την Πολιτεία, καθώς η διαχείρισή τους επηρεάζει άμεσα την βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας».
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επίσης επιστημονικά υπεύθυνο του βιβλίου, Κυριάκο Σουλιώτη, «σήμερα, οι 10.000 έλληνες ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κοστίζουν στο κράτος περίπου 350 με 375 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Το 70% των πόρων για την Υγεία αφορά σε χρόνια νοσήματα, αφού το 60% του συνόλου των παθήσεων αφορά στις χρόνιες παθήσεις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας που διανύει η Ελλάδα, η κατανομή των πόρων θα γίνει βάσει προτεραιοτήτων. Συνεπώς, η συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι καταλυτική. Αλλά, για να είναι ουσιαστική η συμμετοχή των ασθενών θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους και τα κενά του δημόσιου συστήματος περίθαλψης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Γιώργος Καστρινάκης, συμπλήρωσε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια, μέσα από τις  συζητήσεις μας τόσο με τα στελέχη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, αλλά και με τα απλά μέλη μας στις Γενικές Συνελεύσεις, είχαμε εντοπίσει την έλλειψη ενός  συγγράμματος σε απλή γλώσσα, που να χρησιμεύει ως οδηγός και στήριγμα στη δύσκολη πορεία που διανύουν καθημερινά οι πάσχοντες με χρόνια νεφρική νόσο. Την ανάγκη αυτή προσδοκούμε να καλύψει η έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, παράλληλα με το κενό στην ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών στην πρόσβασή τους στο Σύστημα Υγείας».

Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Καστρινάκης, η Ελλάδα διαθέτει από τις καλύτερες, παγκοσμίως, μονάδες αιμοκάθαρσης, τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο, με άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, παρά τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι δημόσιες δομές αιμοκάθαρσης παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Τέλος, ο συντονιστής διευθυντής του Νεφρολογικού Κέντρου «Γ. Παπαδάκης» στο Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», Χρήστος Ιατρού, επεσήμανε ότι «η ενημέρωση του νεφροπαθούς, τόσο για το αμιγώς επιστημονικό σκέλος της πάθησής του όσο και για τους ενδεδειγμένους τρόπους χρήσης των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας, αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων στην εποχή μας. Ως νεφρολόγοι, καλούμαστε, μέσα από τη σταθερή και στενή σχέση που αναπτύσσουμε με τους ασθενείς μας, να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε
 αυτή τη διαδικασία και ο Οδηγός θα αποτελέσει σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο στις προσπάθειές μας».

Η έκδοση του «Οδηγού του Πολίτη με Χρόνια Νεφρική Νόσο» πραγματοποιήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg, με την ευγενική χορηγία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.



1 σχόλιο: