meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

"ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ":ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΦΑΕΘΩΝ





Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ» διοργάνωσε την  παρουσίαση  σχολικών προγραμμάτων από ΜΑΘΗΤΕΣ,  με θέμα:

«Αποδέχομαι και Εκφράζω την Διαφορετικότητά μου».

Τα σχολικά προγράμματα ήταν εποπτευόμενα από το «ΦΑΕΘΩΝ» και έγιναν σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 10ης Ιουνίου 2015 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που είναι στις 26 Ιουνίου.

Συντονίστριες του προγράμματος ήταν η κα Ελένη Φίλιου Κοινωνική Λειτουργός και η κα Μαρίνα Θετεκούς Κοινωνιολόγος, οι οποίες όπως εξήγησαν:

«Στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΦΑΕΘΩΝ» εκπαιδεύονται πολλοί δάσκαλοι σε παιδαγωγικά υλικά που στοχεύουν στην Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Παρόλο που το Κέντρο Πρόληψης προσφέρει εποπτεία και βοήθεια στην εφαρμογή των υλικών αυτών, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός εκπαιδευμένων στα υλικά δασκάλων κάνει χρήση. Ταυτόχρονα συχνά δάσκαλοι εκφράζουν δυσκολία στην εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, παρόλο που υπάρχει γενική αποδοχή για την αναγκαιότητά τους.

Σκεπτόμενοι αυτές τις παραμέτρους προτείναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που εμπεριείχε εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και εποπτεία, ένα πρόγραμμα που προϋποθέτει τακτικές συναντήσεις στο Κέντρο Πρόληψης με τους εκπαιδευτικούς για ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Ένα πρόγραμμα που ενέκρινε το γραφείο Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα πολλές φορές καλούμαστε σε σχολεία να παρακολουθήσουμε δουλειά των εκπαιδευτικών και των παιδιών στο πλαίσιο μιας μικρής παρουσίασης: παρόλο που πρόκειται για πολύ αξιόλογες προσπάθειες δεν κοινοποιούνται στην ευρύτερη κοινότητα. Θέλοντας να σπάσουμε αυτήν την εσωστρέφεια, αποφασίσαμε με τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, να κάνουμε μια μικρή παρουσίαση λαμβάνοντας υπόψη μας τα ενδιαφέροντα παιδιών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα αξιολογήσαμε ως πολύ σημαντικό τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με το να μιλούν σε κοινό, δεξιότητα πολύ σημαντική για τη σχολική αλλά και την μετέπειτα ζωή τους.

Έτσι προέκυψαν τα μικρά θεατρικά έργα και τα βίντεο».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, ο Γραμματέας του Κέντρου και αιρετός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Χριστόφορος Δανάκος, εκ μέρους του Ο.Κα.Να. η κα Αθηνά Μπάκου υπεύθυνη για το Κέντρο Φαέθων, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ιλίου κα Γεωργία Ανδρεάδη, η υπεύθυνη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας κα Βασιλική Λελετζή και πολλοί γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων των τριών δήμων.




Αναλυτικά συμμετείχαν τα εξής σχολεία με τις κάτωθι δράσεις:

8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης

2 Βίντεο: «Η αλυσίδα της βίας» και «Το ηχηρό χαμόγελο της διαφορετικότητας»

Υπεύθυνοι: Τόμπρου Νατάσσα, Παπαδοπούλου Νατάσσα - Μουσική: Κώτη Κατερίνα και Καλοδούκας Θάνος

6ο  Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων

Θεατρικό- «Σί Σού Ντό» του Αντώνη Παπαθεοδούλου - ένα ασπρόμαυρο μουσικό παραμύθι για την διαφορετικότητα.

Υπεύθυνες: Καφφέ Αποστολία, Κώτση Κωνσταντίνα.

Νεστόριο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

«Σποτάκι Διαφορετικότητα»

Υπεύθυνη: Ελένη Καραχανίδη

14ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

«Ο κήπος με τις 11 γάτες» του Λουτσιάνο Μοράτι – εμπλουτισμένο με ένα επιπλέον παραμυθάκι για την διαφορετικότητα.

Υπεύθυνες: Βλάχου Καλλιόπη, Βόγλη Έλενα, Μουργιά Ευθυμία.

25ο  Δημοτικό Σχολείο Ιλίου

Θεατρικό «Το μαύρο ψαράκι» - του Ιρανού παιδαγωγού Σαμάντ Μπεχραγκί – επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας.

Υπεύθυνοι: Κώστας Κνήτου, Κολτσακλή Θεοδώρα, Ντούσκος Γεώργιος, Ρούσσος Ιωάννης, Δανίκα Ιωάννα, Αναστασίου Κατερίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Φαέθων, επέλεξαν το συμβολικό κέρασμα της εκδήλωσης να το προμηθευτούν από το catering του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με νοητική αναπηρία «Το Εργαστήρι», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των γονέων με παιδιά με αναπηρία για παραγωγικότητα και κοινωνική ένταξη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου