meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ATHENS DIABETES FORUM



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο «ΑΤΗΕNS DIABETES FORUM: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», που οργάνωσε η Palladian Communications Specialists που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015, στην Αίγλη Ζαππείου υπό την αιγίδα της Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), του Σ.Φ.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας).


Ο δημοσιογράφος για θέματα υγείας Μιχάλης Κεφαλογιάννης, που είχε την επιμέλεια του συνεδρίου και τον συντονισμό των θεματικών πάνελ συζητήσεων, μαζί με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του κλάδου της Υγείας προχώρησαν σε βαθύτερη προσέγγιση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην πολιτική υγείας στον τομέα του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, των  παρεμβάσεων στα σχολεία και στην σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα». Επισήμανε δε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
    
Ο Πρόεδρος του Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ., κ. Χρήστος Δαραμήλας, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις  παρενέργειες του.

Ο ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού & των Διαταραχών Διατροφής, Δρ. Γιώργος Πανοτόπουλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ένας στους τρεις  διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις λαμβάνει θεραπεία εκτός στόχων.

Στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις πολιτικές υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στρατηγική πρόληψης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διαβήτης αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα και είναι επιβεβλημένη η κατάρτιση πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Επισήμαναν δε, ότι από το σύνολο των διαβητικών μόνο το 50% γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και τον αντιμετωπίζουν. Ενώ από αυτούς μόνο οι μισοί προσπαθούν να ρυθμίσουν το ζάχαρό τους και τελικά από αυτούς μόνο οι μισοί  καταφέρνουν να το ρυθμίσουν.

Ο Δρ. Χρήστος Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος και Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μια νέα έννοια, το diabesity, που καταδεικνύει την αλληλένδετη σχέση διαβήτη και παχυσαρκίας, που επιβάλλει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Στάθηκε στην εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που καθορίζει και μπορεί να προλάβει έναν άνθρωπο που είναι στο προδιαβητικό στάδιο και επισήμανε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, καταφέρνουν  να ζήσουν περισσότερο.

Ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από την μεριά του στάθηκε στην ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη νοοτροπία του check up και να οδηγηθούμε στο screening. Επιπλέον, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσα από τη σημαντική οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς ο ρυθμισμένος ασθενής-διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής-διαβητικός1.600 ευρώ τον χρόνο. Τόνισε δε ότι ένας ασθενής-διαβητικός που παρουσιάζει επιπλοκές «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 3.000 ευρώ τον χρόνο. Γι αυτό και τάχθηκε υπέρ της δωρεάν παροχής των σχετικών φαρμάκων στους διαβητικούς με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής στην Α΄ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΠ «ΤΖΑΝΕΙΟ» αναφέρθηκε στην εμφάνιση του διαβήτη στον πληθυσμό, η οποία το 1970 είχε καταγραφεί στο 3%, ενώ το 2010 είχε τριπλασιαστεί ανεβαίνοντας στο 9% και σύμφωνα με νεώτερη έρευνα, πλέον ξεπερνά το 10%. Πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του προδιαβήτη την διάθεση ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο και την καθοδήγηση για εξετάσεις στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου. Επισήμανε ωστόσο, ότι δυστυχώς τα σχέδια δράσης που κατατίθενται στο Υπουργείο μένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα. Στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη η κα Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων επισήμανε ότι στο θέμα του σακχαρώδους διαβήτη η επιμόρφωση είναι πιο σημαντική από τη συμμόρφωση και τόνισε ότι είναι λάθος να δίνουμε την τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς να τους εξηγούμε πώς να τη χρησιμοποιούν. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διαχειρίζεται την πάθηση του. Έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στο στίγμα που δυστυχώς υπάρχει για τους διαβητικούς και το οποίο τους οδηγεί σε απομόνωση και τους κάνει να αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την πάθησή τους.

Η Δρ. Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Γενικής Κλινικής «ΜΗΤΈΡΑ» και Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στάθηκε στην έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για το Διαβήτη, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς ο διαβητικός φλερτάρει με την κατάθλιψη.

Αναφέρθηκε στο ταμπού της ινσουλίνης, το οποίο εμποδίζει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σημείωσε δε ότι η καθημερινή αγωνία των ασθενών τους οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση λόγω συνεχούς στρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους και εξήγησε ότι αποδεδειγμένα οι ψυχικές μεταπτώσεις μεταβάλλουν τις τιμές του  σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» τόνισε ότι το μεγάλο θέμα στο σακχαρώδη διαβήτη παραμένει η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Επισήμανε ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης όσον αφορά στα δισκία είναι 36-39% και όσον αφορά στην ινσουλίνη 64%. Παρατήρησε ότι οι νεότεροι σε ηλικία διαβητικοί είναι πιο δύσπιστοι και δύσκολοι ασθενείς, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας πιο πειθαρχημένοι. Εκτίμησε δε ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος από τους γιατρούς για τους ασθενείς και τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη στον διαβητολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά και όλες οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν μπορεί να είναι  μικρότερες των 15 λεπτών.

Στο πάνελ με θέμα ζώντας με τον σακχαρώδη διαβήτη-τα δικαιώματα του διαβητικού ως ασφαλισμένου ο κ. Ιωάννης Βαφειάδης, Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σημείωσε ότι με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξασφαλίζει στον ασθενή ότι επισκέπτεται πιστοποιημένο γιατρό.
     
Η Δρ. Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ειδικός Ενδοκρινολόγος – Συνεργάτης του νοσοκομείου “ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ” και των Μαιευτηρίων “ΡΕΑ” και “ΓΑΙΑ”, ανέφερε ως πρώτο βήμα την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του ασθενή για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο που θα αντιμετωπίσει. Να μην αντιμετωπίζει ο ασθενής φοβικά τον σακχαρώδη διαβήτη και με ντροπή, καθώς η σχέση με τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι σχέση ζωής. Σημείωσε επίσης, ότι χρειάζονται περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα διαβήτη, γιατί ο διαβητικός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς.

Η κα Έφη Σίμου του Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξηγούν περισσότερα στους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ελέγχοντας παράλληλα αν όλα όσα εξηγούν, γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς. Ενώ ανέφερε ότι ο γιατρός έχει να παλέψει με πολλαπλές ελλείψεις σε ότι αφορά την ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Δρ. Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «ΙΑΣΩ General» επισήμανε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι ήπια νόσος. Τόνισε δε ότι προκαλεί μικρό- και μακροαγγειακές επιπλοκές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται για ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η νευροπάθεια ακόμα και η τύφλωση. Τέλος, στο πάνελ με θέμα τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής ο κ. Πέτρος Θωμάκος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελητής στο Διαβητολογικό Κέντρο και Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», σημείωσε ότι αναμένεται αύξηση κατά 20% τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ 175 εκατ. άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι. Τέλος σημείωσε ότι κάθε 20" μπορεί κάποιος να διαγνωστεί με διαβήτη.
     
Ο Δρ. Γιώργος Πανοτόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί αλλά και συντηρεί τον διαβήτη. Η μείωση δε του βάρους συνδέεται άμεσα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σημείωσε δε ότι ένας ασθενής που χάνει 1 κιλό τους πρώτους 12 μήνες μπορεί να “κερδίσει” 3-4 μήνες ζωής.

Η κα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, τόνισε ότι η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα και ακριβή, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Επεσήμανε δε ότι πρέπει ακόμα και αυτά να τα καταναλώνουμε με μέτρο και ισορροπία υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της ένταξης του πρωινού γεύματος στην καθημερινότητα. Σχολίασε μάλιστα ότι η Ικαρία είναι η μόνη περιοχή που διατηρεί στο ακέραιο την μεσογειακή διατροφή και για τον λόγο  αυτό παρουσιάζει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η Δρ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στάθηκε στην τοποθέτηση της στο γεγονός ότι προκειμένου να πετύχουμε μία μέτρια απώλεια βάρους πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή συμπεριφοράς, με εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας. Επίσης εκτός της παρακολούθησης των υδατανθράκων που καταναλώνουμε τόνισε ότι θα πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των λιπαρών περισσότερο από την ποσότητα.Το συνέδριο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με παράλληλες εκδηλώσεις επικεντρωμένες στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, τις επιπλοκές και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.
     
Υποστηρικτής: Κάρτα Διαβήτη

Χορηγοί της ημερίδας:
 ΒRONZE SPONSOR: Coca-Cola Hellas, LIFESCAN J&J
CONTRIBUTORS: Sanofi, Medtronic
SUPPORTER: Globo Company
      
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΤΟXRIMA.GR SOFOKLEOUSIN.GR, MEDsin.GR, LIFE2DAY.GR, IATRONET.GR, ECOZEN.GR, INSURANCE , DAILY, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, GRAFEIO-TYPOU.GR, HEALTHINVEST.GR, HEALTHDAY.GR
     
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://palladianconferences.gr/diabetes.php
κα Κατερίνα Μαντζίνου, Conferences Manager
τηλ. (+30) 210 3392321-2, e-mail: mantzinou@palladian.gr

Η PALLADIAN COMMUNIATION SPECIALISTS (www.palladian.gr) είναι μία εταιρία συμβούλων στρατηγικής επικοινωνίας με ειδίκευση στις εξής υπηρεσίες:
Communication strategy development, media relations, public affairs, crisis & issues management. Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε μετρήσιμη προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας. Στα 13 χρόνια λειτουργίας της η PALLADIAN έχει να επιδείξει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων ολοκληρωμένων εκστρατειών ενημέρωσης για μια σειρά από ευαίσθητα θέματα, οι οποίες άλλαξαν τις αντιλήψεις του κοινού και επηρέασαν τις εξελίξεις. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία που έχει η Palladian  στον τομέα της οργάνωσης εκδηλώσεων, οδήγησαν πρόσφατα στη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου business unit (Palladian Conferences) εντός της εταιρίας με αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων. Ο επικεφαλής του, Γρηγόρης Λεωνίδης, είναι διευθυντικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στο marketing, την επικοινωνία και τα συνέδρια.

Πηγή: lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου