meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

THERAPYDOGS: ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΦΙΛΙΑ!




Τherapydogs: Αδέσποτη... φιλία

Η ομάδα των εθελοντών των Therapydogs δουλεύει τα απογεύματα σ΄ έναν δικό της χώρο. Διατηρεί το κέφι, την όρεξη για προσφορά, την ανεξαρτησία της, αν και τα έξοδα βγαίνουν πλέον όλο και πιο δύσκολα. Ωστόσο σε σταθερή βάση  οι Therapydogs επισκέπτονται ειδικά σχολεία και σωματεία, τμήματα απασχόλησης ΑμεΑ, συμμετέχουν στο σωματείο ΚΔΑΠ­ΑΜΕΑ «Δράση για το κάτι  άλλο» και διαθέτουν σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Ο Φοίβος ζούσε στον δρόμο. Περπατούσε στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και  αναζητούσε τη συντροφιά ζώων και ανθρώπων. Όλοι, ή σχεδόν όλοι, ήταν  φιλικοί μαζί του. Κανένας όμως δεν τον έπαιρνε σπίτι όταν η βόλτα έφτανε στο τέλος της. Η Τέρψη είχε κάτι ξεχωριστό. Την είχε εντοπίσει από την  πρώτη στιγμή που έριξε τη σκυλίσια ματιά του επάνω της. Κι εκείνη  αναγνώρισε τον χαρακτήρα ενός σκύλου ξεχωριστού. Ενός σκύλου­ θεραπευτή.  Απ΄ αυτά τα πλάσματα που είναι ικανά να εμπνέουν αγάπη, να απασφαλίζουν συναισθήματα, να κάνουν το χέρι να κυλά σαν χάδι. Κάπως έτσι ξεκινά η  ιστορία των Therapydogs στη Θεσσαλονίκη... Η ιστορία της Τέρψης και του  Φοίβου. Η ιστορία των Therapydogs. Της... αδέσποτης φιλίας.

«Ό,τι γίνεται συμβαίνει σε καθαρά εθελοντική βάση. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο  2012 από μας τις θετικές εκπαιδεύτριες σκύλων, Μαρία Στογιάννη και Τέρψη  Πασχάλη» διηγείται η Τέρψη. Είμαστε όλοι κηδεμόνες πρώην αδέσποτων ημίαιμων σκύλων. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να  παίρνουμε πλέον σκυλιά από τον δρόμο διότι δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας. Οι σκύλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως σκύλοι θεραπευτικής επαφής, με βάση τα διεθνή κριτήρια που αφορούν το dogtherapy, υποχρεωτικά πρέπει να  ζουν μέσα σε σπίτι μαζί μας, με τον κηδεμόνα τους δηλαδή. Στην ομάδα συμμετέχουν: η Τέρψη Πασχάλη με τον ρόλο της συντονίστριας, τρεις θετικοί  εκπαιδευτές σκύλων, η Μαρία Στογιάννη, ο Παντελής Αντωνόπουλος και η Ολγα  Ναλμπάντη, η ειδική παιδαγωγός Γεωργία Τατσίδου, ο κτηνίατρος Ιωάνης  Σταματίου και η ψυχολόγος Σ. Γεωργίου. Τα πέντε σκυλιά  θεραπευτές ­εθελοντές είναι ο Φοίβος, ο Σπίθας, η Σύρα, η Ρούμπα και η  Μοίρα.

Τα μέλη της ομάδας με έδρα την Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης (Βιθυνίας 30)  συστήνονται και εξηγούν τον τρόπο δράσης τους: «Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια με γνώμονα την αγάπη μας για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους. Σ΄ αυτούς και κυρίως σε όσους για πολλούς λόγους μπορεί να αισθάνονται ή να  βρίσκονται σε αδύναμη θέση θέλαμε να προσφέρουμε πάνω από όλα την αγάπη μας. Κι αυτό το κάνεις ελεύθερα, δηλαδή εθελοντικά. Δουλεύουμε με βάση ειδικά προγράμματα για σκύλους θεραπείας. Είναι σκυλιά βοηθοί, σύντροφοι.  Μαζί με τους κηδεμόνες τους, μαζί μας, επισκέπτονται ειδικά σχολεία και θεραπευτήρια όπου φιλοξενούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκεί ξεκινά η γνωριμία. Η πρώτη σωματική επαφή του ατόμου με τον σκύλο. Ένα χάδι, δειλό στην αρχή και καθοδηγούμενο, μπορεί να προκαλέσει μια συναισθηματική διέγερση σε κάποιον που έχει εγκεφαλική παράλυση. Μπορεί να γίνει η αρχή μιας επικοινωνίας. Ένα τέτοιο χάδι μπορεί να γίνει μορφή συναισθηματική  στήριξης, επικοινωνίας, αφορμή για ομιλία, για ένα χαμόγελο. Είναι δηλαδή  πολύ­ πολύ σημαντικό» λέει η Τέρψη.

Η ομάδα των εθελοντών δουλεύει τα απογεύματα σ΄ έναν δικό της χώρο. Διατηρεί το κέφι, την όρεξη για προσφορά, την ανεξαρτησία της, αν και τα  έξοδα βγαίνουν πλέον όλο και πιο δύσκολα. Ωστόσο σε σταθερή βάση οι  Therapydogs επισκέπτονται ειδικά σχολεία και σωματεία, τμήματα απασχόλησης  ΑμεΑ, συμμετέχουν στο σωματείο ΚΔΑΠ­ΑΜΕΑ «Δράση για το κάτι άλλο» και  διαθέτουν σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου