meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

STREETPANTHERS-ΟΙ "ΠΑΝΘΗΡΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ" ΠΟΥ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Streetpanthers: Οι «Πάνθηρες των δρόμων» που διαπομπεύουν τους ασυνείδητους οδηγούς
      

Η ομάδα του πληθυσμού που κυρίως πλήττεται από το παράνομο παρκάρισμα, όπως τονίζει ο ιδρυτής τής οργάνωσης Streepanthers κύριος Μαυράκης, είναι  οι ανάπηροι. «Μιλώντας για αναπηρίες, θα ήθελα να αναφέρω ότι το γνωστό αυτοκόλλητο μας με το γάιδαρο έχει πλέον στο κάτω μέρος του εγκοπή, που επιτρέπει στους “πάνθηρες” με προβλήματα όρασης να ανιχνεύουν με την αφή το πάνω και το κάτω μέρος του, και να το κολλάνε σωστά στο αυτοκίνητο που τους φράζει το δρόμο».
      
Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στην απαράδεκτη εικόνα κάποιων ασυνείδητων οδηγών που παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο ή, ακόμη χειρότερα, εμποδίζουν τη διέλευση αναπήρων! Κι επειδή το φαινόμενο τείνει να γίνει δεδομένο, μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να αναλάβει δράση και να «χτυπήσει» τους οδηγούς εκεί που τους πονάει... Στη δημόσια διαπόμπευση! Έτσι, αν δείτε σ’ ένα παράνομα παρκαρισμένο όχημα ένα μεγάλο αυτοκόλλητο με το σύνθημα «Είμαι γάιδαρος! Παρκάρω όπου γουστάρω», να ξέρετε ότι οι
Streetpanthers έχουν περάσει από εκεί!

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το IX υποκλίνεται μπροστά στον πεζό. Στη χώρα μας, του επιτίθεται. Κυριολεκτικά τον καταδιώκει και του αφαιρεί όλο και περισσότερο χώρο και δικαιώματα. Σε όποια πόλη κι αν βρεθεί ο Έλληνας οδηγός, ακόμη και στο τελευταίο χωριό, στην κορυφή ενός βουνού ή δίπλα στη θάλασσα, θα προσπαθήσει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο προορισμού του, αφήνοντας το αυτοκίνητό του όπου και όπως να ’ναι, αδιαφορώντας για το αν εμποδίζει την πρόσβαση πεζών.

Οι Streetpanthers κάνουν αίσθηση με τις παρεμβάσεις τους ενάντια στην παράνομη και αυθαίρετη στάθμευση, «στολίζοντας» τα οχήματα με κορδέλες, ομοιώματα γαϊδάρων και αυτοκόλλητα. Αν και ο πρώτος «γάιδαρος» δημιουργήθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα ανθρώπων, η κίνηση απέκτησε μαζικότητα και εξαπλώθηκε πανελλαδικά το 2006, με χιλιάδες φίλους να χρησιμοποιούν τα αυτοκόλλητα δείχνοντας την έμπρακτη αντίθεσή τους στην παράνομη στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό μας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ «ΚΑΡΦΙ» Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥΣ

Το «Καρφί» μίλησε με τον ιδρυτή της οργάνωσης Γρηγόρη Μαυράκη, 54 ετών, από τη Θεσσαλονίκη. «Η ιδέα ήταν δική μου. Μ’ ενοχλούσε να βλέπω αυτοκίνητα εκεί που δεν έπρεπε να βρίσκονται, και τους άφηνα χειρόγραφα σημειώματα. Αργότερα, το 2003, ένας φίλος μου σκιτσογράφος σχεδίασε ένα αυτοκίνητο, όπου οδηγός ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά, και έτσι τυπώσαμε το πρώτο μας αυτοκόλλητο. Οι Streetpanthers είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν έχει μέλη, υπάρχουν όμως χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας που μας υποστηρίζουν και μας επαινούν».

Στόχος των Streetpanthers, όπως εξηγεί ο κ. Μαυράκης, δεν είναι να λύσει το πρόβλημα, ούτε καν να προτείνει λύσεις. «Δίνουμε ένα όπλο στον πεζό για να αμυνθεί απέναντι στην προσβολή της προσωπικότητάς του, διότι αυτό υφίσταται, και ένα μήνυμα στον παράνομο οδηγό ότι η πράξη αυτή δεν είναι ανεκτή. Με απλό και χιουμοριστικό τρόπο δίνουμε το στίγμα της κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού που δεν ενδιαφέρεται για το συμπολίτη του. Η πιο δίκαιη κριτική που έχουμε δεχτεί είναι: «Γιατί να διασύρεται έτσι το φτωχό αυτό ζώο»; Όλοι είναι απελπισμένοι, και οι πεζοί και οι οδηγοί. Κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα με συγχαρητήρια, και μερικές φορές με παράπονα για άδικη παρασημοφόρηση...»

Η ομάδα του πληθυσμού που κυρίως πλήττεται από το παράνομο παρκάρισμα, όπως τονίζει ο κ. Μαυράκης, είναι οι ανάπηροι. «Μιλώντας για αναπηρίες, θα ήθελα να αναφέρω ότι το γνωστό αυτοκόλλητο μας με το γάιδαρο έχει πλέον στο κάτω μέρος του εγκοπή, που επιτρέπει στους “πάνθηρες” με προβλήματα όρασης να ανιχνεύουν με την αφή το πάνω και το κάτω μέρος του, και να το κολλάνε σωστά στο αυτοκίνητο που τους φράζει το δρόμο. Η Αστυνομία είναι η μόνη υπηρεσία που αγωνίζεται να κρατήσει τα πεζοδρόμια ανοιχτά και τις διαβάσεις προσβάσιμες. Οι ελλείψεις της όμως είναι τραγικές. Πολλές φορές συνυπάρχουμε με τους αστυνομικούς, οι οποίοι βλέποντάς μας απλώς χαμογελούν».

 ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ

Όσο για τους οδηγούς-«γαϊδούρια», που επιστρέφουν στα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους και έρχονται αντιμέτωποι με το χιουμοριστικό αυτοκόλλητο, ο κ. Μαυράκης δηλώνει: «Πολλές φορές συναντιόμαστε με τον  οδηγό, που συνήθως κάνει την πάπια... Σπάνια εμπλεκόμαστε σε φραστικά επεισόδια, αλλά κι εκεί, όταν εξηγήσεις καλοπροαίρετα και ευγενικά το πρόβλημα, ο οδηγός το κατανοεί. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι παραβάτες δεν αντιδρούν, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση κάποιου που θα χειροδικήσει. Παλαιότερα ένα επεισόδιο έφθασε στα δικαστήρια, καθώς ο οδηγός χτύπησε τον υποστηρικτή “πάνθηρα του δρόμου”. Φυσικά και δικαιωθήκαμε! Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε κάθε στιγμή για το δίκαιο του σκοπού μας. Ήδη έχουμε αρκετούς εθελοντές, κάποιους με αναπηρικά αμαξίδια, που περιμένουν την πρώτη μήνυση κατά των “πανθήρων” για να εμφανιστούν στο δικαστήριο και να ρωτήσουν το δικαστή τίνος το δικαίωμα είναι σημαντικότερο, του πεζού που θέλει να μετακινηθεί ή του οδηγού που θέλησε να παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο;»

Είναι νόμιμο το αυτοκόλλητο;

Για το αν είναι νόμιμη η κίνηση που εμπνεύστηκε ο κ. Μαυράκης και πέρασε σε τόσο πολύ κόσμο πανελληνίως, ο ιδρυτής των Streetpanthers απαντά: «Ρωτήσαμε αρκετούς νομικούς αν η επικόλληση του αυτοκόλλητου σε αυτοκίνητο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη ενέργεια και να διωχθεί. Η απάντησή τους είναι αρνητική, μιας και κανένα δικαστήριο δεν θα καταδικάσει ακτιβιστή πεζό που δρα με γνώμονα το κοινό καλό. Πόσο μάλλον τη στιγμή που δεν αποτελεί φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ακόμη κι αν χρειαστεί να το βρέξει κανείς με νερό ή οινόπνευμα για να το βγάλει, η επικόλληση δεν αποτελεί φθορά, διότι το αυτοκόλλητο αποκολλάται χωρίς ν΄ αφήσει ίχνη».

Τα σημεία διάθεσης αυτοκόλλητων ανά την Ελλάδα θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.streetpanthers.gr

Πηγή: Εφημερίδα «στο Καρφί τού Σαββατοκύριακου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου