meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ


Βασίλης Λιαράκος: «Σύντομα θα είναι πραγματικότητα η Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων»

Το 1ο Βραβείο στο φετινό διαγωνισμό του ΣΦΕΕ Innovation Project κέρδισε η πρόταση Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων «Γρηγόρης Γεωργαρίου». Το sofokleousin.gr μίλησε με έναν από τους συμμετέχοντες στη νικήτρια ομάδα, το Δρ Βασίλη Λιαράκο, Χειρουργό Οφθαλμίατρο, και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμικών Μοσχευμάτων.

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

Κύριε Λιαράκο, εκτός από την ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση της πρότασής σας και το χρηματικό έπαθλο, τι άλλο σημαίνει για εσάς το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project;

Το 1ο Βραβείο που έλαβε η Ελληνική Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων «Γρηγόρης Γεωργαρίου» ήταν μία σημαντική διάκριση όχι μόνο για το χρηματικό έπαθλο, αλλά κυρίως επειδή ο διαγωνισμός αυτός προσελκύει διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, προβάλλει και στηρίζει καινοτόμες ιδέες με κέντρο τον ασθενή. Στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα το γεγονός ότι, εν μέσω κρίσης, καινοτόμες ιδέες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα διακρίνονται και υποστηρίζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, την επιστημονική κοινότητα και φυσικά από τους συνανθρώπους μας. Το 1ο βραβείο σ’ αυτό το μεγάλο διαγωνισμό προσφέρει, επίσης, αναγνωρισιμότητα, κύρος αλλά και διαφήμιση, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν οικονομικές δωρεές και επιχειρηματική στήριξη.

Ποιο είναι το όραμα της ομάδας σας με τη δημιουργία της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμικών Μοσχευμάτων – «Γρηγόρης Γεωργαρίου» εντός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»;

Μια ομάδα διακεκριμένων και αναγνωρισμένων Ελλήνων οφθαλμιάτρων, κατά βάση χειρουργών κερατοειδούς, σε συνεργασία με έμπειρους επιστήμονες από το διεθνώς καταξιωμένο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», προχωρούμε στην υλοποίηση του οράματος μιας Ελληνικής σύγχρονης Τράπεζας Οφθαλμών που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια αντίστοιχες του εξωτερικού και ταυτόχρονα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Με τη δημιουργία αυτής της σύγχρονης τράπεζας οφθαλμών, θα ανατρέψουμε τα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, η Τράπεζα Οφθαλμών στοχεύει στην εκθετική αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση του μέσου κόστους μοσχεύματος και τον υπερ-διπλασιασμό του αριθμού των μεταμοσχεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, περιορίζοντας την τυφλότητα στην Ελληνική κοινωνία.

Θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην πηγή εξεύρεσης των μοσχευμάτων της τράπεζας.

Οι μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων απαιτούν ένα ζωντανό αλλά εγκεφαλικά νεκρό δότη για την προμήθεια ιστών. Αντίθετα, στην περίπτωση μεταμόσχευσης κερατοειδούς, έχουμε, εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, επιτυχημένες μεταμοσχεύσει με πτωματικό ιστό. Πάνω σε αυτό το δεδομένο θα στηριχτεί η Τράπεζα Οφθαλμών, η οποία θα εφαρμόσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ανεύρεσης δοτών που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

*Dr Βασίλης Σ. Λιαράκος, MD, PhD, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος, εξειδικευθείς στις Μεταμοσχεύσεις
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Κλινικής NIIOS, Ρόττερνταμ
Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
Επικεφαλής Τμήματος Κερατοειδούς και Μεταμοσχεύσεων Eye Clinic
Ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών «Γ.
Γεωργαρίου» στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου