meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΚΕΠΑ - ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙ 12 ΜΗΝΕΣ



Περιμένοντας την πιστοποίηση επί 12 μήνες

Από το σύνολο των 30.830 εκκρεμών περιστατικών αναπηρίας που «αναμένουν» την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) το 71% αφορά μόνο τρεις κατηγορίες. Και από αυτές οι 6 στις 10 είναι ψυχιατρικά και νευρολογικά περιστατικά! Στην Αττική ο χρόνος αναμονής –ανάλογα με την πάθηση– μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις μήνες, στη Θεσσαλονίκη τους έξι μήνες, ενώ στην επαρχία η αναμονή για κάποιες επίμαχες παθήσεις μπορεί να φτάσει έως και δώδεκα μήνες.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφορούν την εφορία, καθώς οι ΔΟΥ απαιτούν επανεξέταση όλων όσοι είχαν επ’ αόριστον ιατρική γνωμάτευση η οποία είχε εκδοθεί πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 προκειμένου να εγκρίνουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, από τα τέλη κυκλοφορίας ή από τα τέλη ταξινόμησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους «πραγματικά» ανάπηρους συνδέεται με το γεγονός πως τα προαπαιτούμενα για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΠΑ θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας τους.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας συστάθηκε το 2011 στο ΙΚΑ (όταν μεταφέρθηκαν όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης στο Ίδρυμα) με σκοπό την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης για τον βαθμό αναπηρίας όλων των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και των ανασφάλιστων. Με τη σύστασή του καταργήθηκαν όλες οι άλλες επιτροπές που λειτουργούσαν σε Ταμεία, νομαρχίες και Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, η «ενιαιοποίηση» του μηχανισμού δεν συνδυάστηκε με ενίσχυση του ΙΚΑ και εναρμόνιση με τη νομοθεσία περί αναπηρίας του ΚΕΠΑ με την αντίστοιχη –και διαφορετική όπως αποδεικνύεται– νομοθεσία των ασφαλιστικών Ταμείων. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ χορηγεί τη μισή σύνταξη με 50% αναπηρία και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Όμως οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ δεν εμπίπτουν σε αυτόν τον κανόνα.

Επίσης, εάν κάποιος απορριφθεί από την πρώτη εξέταση αναπηρίας στο ΙΚΑ μπορεί να υποβάλει εύκολα ένσταση και να επανεξεταστεί ακόμη κι αν το ποσοστό με το οποίο κρίθηκε είναι 5%. Για να υποβάλει ένσταση ο ασφαλισμένος στον ΟΓΑ πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε αντικειμενικός προσδιορισμός κριτηρίων για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των προνοιακών επιδομάτων ούτε έχουν θεσπιστεί ενιαίοι κανόνες για την παραπομπή στα ΚΕΠΑ και την πιστοποίηση των βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε μεγάλο αδιέξοδο μπορούν να βρεθούν και οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ οι οποίοι προκειμένου να λάβουν σύνταξη αναπηρίας, πρέπει να προχωρήσουν σε οριστική διακοπή εργασιών της επιχείρησής τους. Αυτό όντως μπορεί να συμβεί ύστερα π.χ. από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, που οδήγησε σε εξίσου σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Εάν ο ασθενής διαπιστωθεί υγιής ύστερα από τρία χρόνια η σύνταξη «κόβεται». Ο ίδιος ούτε μπορεί να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ούτε μπορεί να επανεκκινήσει την επιχείρησή του.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου