meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Για το νέο νόμο που ετοιμάζεται για την Ειδική Αγωγή μίλησε στη Βουλή και στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρ
ώπου ο Βαγγέλης Αυγουλάς ως εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014.

Ο κ. Αυγουλάς επανέλαβε με έμφαση το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να συμμετάσχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και εκπρόσωποι των ΑμεΑ: «Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δικοί μας εκπρόσωποι δε συμμετέχουν στην προετοιμασία ενός νόμου για τη δική μας εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Αυγουλάς, ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες και καμία επιστημονική τεκμηρίωση για να μην αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός όρος «Ειδική Αγωγή» σε «Ειδική Εκπαίδευση» που είναι και το ορθό: «ο διεθνής όρος είναι “special education” και στην Ελλάδα επιμένουμε να τον μεταφράζουμε «Ειδική Αγωγή». Δηλαδή όλα τα παιδιά είναι εκπαιδεύσιμα εκτός από τα παιδιά με αναπηρίες που είναι αγώγιμα»; Σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αγορά εξοπλισμού σε τυφλούς μαθητές με χρήματα προερχόμενα από την επιστροφή των προϊόντων δωροδοκίας κατά την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών συστημάτων: «Υπενθυμίζουμε ότι, το 2008-2009 χορηγήθηκαν περίπου πεντακόσιοι (500) φορητοί υπολογιστές, με το σχετικό λογισμικό, σε τυφλούς μαθητές. Εν τω μεταξύ, αρκετοί μαθητές, ιδίοις εξόδοις και με μεγάλες στερήσεις στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, προμηθεύτηκαν επίσης υπολογιστές και προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Ως εκ τούτου, δεν είναι σκόπιμο τα ίδια άτομα να εφοδιαστούν με τον ίδιο εξοπλισμό, έστω και τελευταίας έκδοσης, αλλά σε κάθε περίπτωση κρίνεται απολύτως αναγκαίο να εξατομικευτούν οι ανάγκες του κάθε τυφλού ή με πρόβλημα όρασης μαθητή, έτσι όπως αυτό θα προκύψει από σχετική έκθεση του διευθυντή του σχολείου στο οποίο φοιτά και του αρμόδιου ΚΕΔΔΥ».

Η ως άνω πρόταση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών καταγράφηκε στα πρακτικά ότι έγινε δεκτή από τον παριστάμενο στη Βουλή Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Λολίτσα, ο οποίος πάντως κατά την εισήγηση του δε διαφώτισε σχεδόν καθόλου τους παριστάμενους για το τι πρόκειται να προβλέπει ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή που αναμένεται στη Βουλή εντός του Μαρτίου.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσαν ακόμη οι κ. κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, υπεύθυνη Δημόσιων Σχέσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Γεώργιος Τούσιας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Ιωάνης Γιάλλουρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.), καθώς και ο Ιωάννης Σταυρόπουλος και η κυρία Κυριακή Καμπούκου, Πρόεδρος και Επιστ. Υπεύθυνη της εθνικής ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ο.Δ.Α.Φ.) αντίστοιχα.

Όλοι οι εισηγητές επανέλαβαν στους βουλευτές το πάγιο αίτημα του γονικού και αναπηρικού κινήματος για στελέχωση των δομών ειδικής εκπαίδευσης με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση όλων στην κατεύθυνση του ν.3699/08 να καταγράφεται η Δυσλεξία όχι στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά στις αναπηρίες!

Τέλος, ο κ. Αυγουλάς έθεσε έντονα το θέμα της ανυπαρξίας πρόνοιας για τους φοιτητές με αναπηρία άπαξ και εισαχθούν στην γ-βάθμια εκπαίδευση, δίνοντας και παραδείγματα αποκλεισμών αναπήρων φοιτητών από την επικαιρότητα, οδηγώντας έτσι τους βουλευτές να αποφασίσουν επιτόπου νέα ειδική συνεδρίαση με τους πρυτάνεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να ξεκινήσει οργανωμένος διάλογος βελτίωσης των συνθηκών εκπαίδευσης των φοιτητών με αναπηρίες στα Πανεπιστήμια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου