meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ. ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

 
Έστω και καθυστερημένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ουσία ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος ευρωπαϊκός θεσμός, ασχολήθηκε με το μαρτύριο που βιώνει ο ελληνικός λαός. Με μια έκθεση καταπέλτη εκθέτει την πολιτική, την πρακτική και τη συμπεριφορά της τρόικας. Αναδεικνύει τεκμηριωμένα τις ευθύνες που βαρύνουν έναν μη νομιμοποιημένο θεσμό ο οποίος βύθισε την ελληνική οικονομία σε ύφεση πρωτοφανούς βάθους και διάρκειας.
 
Με την έκθεση αυτή έρχονται στο φως οι λαθεμένες πολιτικές, που ενώ είχαν επισημανθεί εγκαίρως από πολλά έγκυρα οικονομικά ινστιτούτα, από πανεπιστήμια και από αναλυτές σε Ευρώπη και Αμερική, η εφαρμογή τους συνεχίστηκε με θρησκευτική προσήλωση και με αποτελέσματα που απέβησαν μοιραία για την Ελλάδα. Αποκορύφωμα αυτών των χονδροειδέστατων λαθών είναι η γνωστή υπόθεση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή. Όταν ο γράφων πρώτος έφερε το θέμα στη Βουλή, εισέπραξε τη θυμηδία των εθελόδουλων της τρόικας.

Στον τόπο αυτό δυστυχώς εκδηλώθηκαν συμπεριφορές που προσβάλλουν τον πατριωτισμό που οφείλει να επιδεικνύει όποιος κατέχει θέση ευθύνης σε περιόδους τόσο κρίσιμες για τον τόπο. Υπήρξαν εκπρόσωποι θεσμών που, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και συνδιαλεγόμενοι με αγαστό τρόπο με την τρόικα, υποδείκνυαν επιλογές όπως η μείωση του κατώτατου ημερομίσθιου και η καταστρατήγηση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, που επιβάλλουν στη χώρα το καθεστώς της εργασιακής ειλωτίας, όπως έλεγε ο Θουκυδίδης, δηλαδή τη ρήτρα συγκρινόμενης ευθυγράμμισης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις. Ένας θεσμός ο οποίος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων είναι και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που δεν δίστασε να γνωματεύσει ότι η χώρα τελεί σε ρήτρα μειωμένης ισοτιμίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η σημερινή ετοιμόρροπη κυβέρνηση δεν διαθέτει το πολιτικό κουράγιο να αναδείξει το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αξιώσει πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας ισόποσο με τις ζημίες δισεκατομμυρίων που υπέστη η ελληνική οικονομία από τις λαθεμένες πολιτικές της τρόικας ή γενναίο κούρεμα του χρέους. Όλοι γνωρίζουμε ότι, υπό το βάρος της αποτυχίας της πολιτικής του, το μέτωπο της τρόικας δεν είναι αρραγές. Τα ρήγματα έχουν διαφανεί. Μια ικανή κυβέρνηση θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτά τα κενά σε συνδυασμό με τα όσα αναγνωρίζει η έκθεση, προκειμένου να κατασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας. Οι λαλίστατοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στη Βουλή όλες αυτές τις μέρες μιλούν για όλα, αλλά δεν βρήκαν να πουν ούτε μία λέξη για την έκθεση που καταδικάζει τα πεπραγμένα αλλά και την ίδια την υπόσταση της τρόικας!

Η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο δεν αναδεικνύει το θέμα, αλλά απεναντίας επιδιώκει την αποσιώπησή του, μεθοδεύοντας την ακύρωση της επίσκεψης της επιτροπής διερεύνησης στην Αθήνα. Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, αντί να αποτελέσει αφορμή για δήλωση υποταγής στην τρόικα, θα έπρεπε να θεωρηθεί ευκαιρία για να ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησής της, αλλά και συνολικά για τη συνεχιζόμενη επιβολή της αδιέξοδης λιτότητας. Η έκκληση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Σβόμποντα για κατάργηση της τρόικας επί ελληνικής προεδρίας κάνει τη σιωπή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ακόμα πιο εκκωφαντική.
 
Αυτός ο λαός διαφυλάττει από γενιά σε γενιά την παράδοση υπεράσπισης βωμών και εστιών. Σήμερα αυτοί που, καλούμενοι να πληρώσουν νέους αβάσταχτους φόρους, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δήμευσης της περιουσίας τους, αισθάνονται ότι απειλούνται τα διαχρονικά ιερά και όσια. Ο ελληνικός λαός έχει έμφυτη την έννοια του πατριωτισμού και έχει αποδείξει πως για χάρη του είναι διατεθειμένος να θυσιάσει και το ύψιστο αγαθό, αυτό της ζωής. Σήμερα προκαλείται αυτό το αίσθημα, όταν πλήττεται βίαια η ιδιαίτερη σχέση των ανθρώπων με την εστία τους, την ίδια στιγμή που οι τελευταίες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να εμπεδώσουν αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλά τα παραδείγματα της ευνοιοκρατίας: φορολόγηση off shore, μη ελεγμένες καταθέσεις στο εξωτερικό, ενδο-ομιλικές συναλλαγές κ.λπ
Δυστυχώς χάθηκε ακόμα μια ευκαιρία να ορθώσουμε ανάστημα στην Ευρώπη, με σημαία την έκθεση του ανώτερου αντιπροσωπευτικού της θεσμού, που κατακεραυνώνει τη συμπεριφορά και τις πρακτικές της τρόικας εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αξιοποιήθηκε για να καταγγελθούν οι κυνικές δηλώσεις του Επιτρόπου Ρεν, ο οποίος ομολόγησε ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η Ευρώπη. Η ίδια κυβέρνηση δεν τολμά ούτε να ψελλίσει τη λέξη κούρεμα, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι εφικτή επειδή θα έπρεπε να εγκριθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και να πεισθούν όλοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να αναλάβουν το κόστος της. Όμως το ελληνικό χρέος ήδη έχει αποφέρει κέρδη, έναντι των οποίων ακόμη και η άβουλη και πειθήνια σημερινή κυβέρνηση όφειλε να διεκδικεί κούρεμα. Η κυβέρνηση, που καθυστερεί την αποφασισθείσα σύσταση αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, δεν έκανε βέβαια ούτε την παραμικρή αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Η κυβέρνηση που δεν τόλμησε να σηκώσει τη σημαία που της προσέφερε η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που ουδέποτε όρθωσε ανάστημα απέναντι στους δανειστές, που δεν προσπάθησε τουλάχιστον να επιβάλει δίκαιη κατανομή των βαρών, είναι βέβαιο πλέον ότι δεν μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πατρίδα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου