meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΩΦΑΛΑΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ


Καταγγελία: Οι τράπεζες οδηγούν στα δικαστήρια κωφάλαλους χωρίς διερμηνέα
 
Πολλές καταγγελίες έφτασαν στην εφημερίδα «Αυριανή Μακεδονίας Θράκης», αναφορικά με ένα ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με Άτομα με Αναπηρία. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν κωφαλάλους με ποσοστά αναπηρίας που ξεπερνούν το 67% και φτάνουν ακόμα και το 80%, τα οποία κυριολεκτικά οδηγούν οι τράπεζες στα δικαστήρια για δανειακές συμβάσεις και προσημειώσεις σπιτιών. Εκεί αντί να παραβρίσκεται ένας επίσημος διερμηνέας για να εξηγεί στον κωφάλαλο τι ακριβώς υπογράφει, απλά του βάζουν μπροστά του μία στοίβα χαρτιά και τον πιέζουν να υπογράψει προκειμένου να προσημειωθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο που έχει στην κατοχή του, είτε είναι σπίτι, είτε είναι οικόπεδο. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος κωφάλαλος να βάζει την υπογραφή του, αλλά ουσιαστικά δεν ξέρει τι υπογράφει, καθώς κανένας δεν του εξήγησε ακριβώς τι είναι η σύμβαση που βάζει την υπογραφή του.
 
Συντάκτης: Ηλίας Παναγιωτίδης
 
Πολλές καταγγελίες έφτασαν στην εφημερίδα και το σάιτ μας, αναφορικά με ένα ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Όλες οι περιπτώσεις αφορούν κωφαλάλους με ποσοστά αναπηρίας που ξεπερνούν το 67% και φτάνουν ακόμα και το 80% τα οποία κυριολεκτικά οδηγούν οι τράπεζες στα δικαστήρια για δανειακές συμβάσεις και προσημειώσεις σπιτιών. Εκεί αντί να παραβρίσκεται ένας επίσημος διερμηνέας για να εξηγεί στον κωφάλαλο τι ακριβώς υπογράφει, απλά του βάζουν μπροστά του μία στοίβα χαρτιά και τον πιέζουν να υπογράψει προκειμένου να προσημειωθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο που έχει στην κατοχή του, είτε είναι σπίτι, είτε είναι οικόπεδο. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος κωφάλαλος να βάζει την υπογραφή του, αλλά ουσιαστικά δεν ξέρει τι υπογράφει, καθώς κανένας δεν του εξήγησε ακριβώς τι είναι η σύμβαση που βάζει την υπογραφή του.
 
Και όχι μόνο αυτό. Οι ίδιες οι τράπεζες που μοίραζαν παλαιότερα ανεξέλεγκτα δάνεια, έβαζαν τα ΑμεΑ να υπογράφουν δανειακές συμβάσεις, μετά φυσικά από απαίτηση των ιδίων, αλλά δεν εξηγούσαν στους κωφαλάλους τι υπογράφουν. Ακόμα και για δάνειο 15 και 20 χιλιάδων ευρώ, οι κωφάλαλοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς λόγω κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των δανείων. Των συμβάσεων δανείων που κανείς δεν τους εξήγησε πως λειτουργούν νομικά…
 
Στην εφημερίδας μας έφτασαν τρεις καταγγελίες από κωφαλάλους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θεωρούν ότι έπεσαν θύματα πλεκτάνης από τράπεζα,στην οποία ναι μεν πήγαν οικειοθελώς για να ζητήσουν κάποιο δάνειο, αλλά δεν υπήρχε κανένας διερμηνέας για να τους εξηγήσει τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν. Μάλιστα και οι τρεις κωφάλαλοι μπήκαν ως εγγυητές σε δάνειο 30.000 και 40.000 ευρώ, το οποίο άλλος κάτοχος δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις δόσεις, μπήκε στον γνωστό νόμο Κατσέλη και τώρα οι τράπεζες κυνηγούν τους τρεις κωφαλάλους για αποπληρωμή του χρέους. Όμως κανένας ποτέ δεν εξήγησε στα τρία φερόμενα ως θύματα τι σημαίνει να είσαι «εγγυητής» σε κάποιο δάνειο και κυρίως τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο δικαιούχος αδυνατεί να το αποπληρώσει. Δηλαδή ο κωφάλαλος πηγαίνει με τα χαρτιά του, ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας και κάποιο συμβόλαιο ιδιοκτησίας ενός ακινήτου στην τράπεζα, ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας προχωράει τη διαδικασία χωρίς να υπάρχει διερμηνέας, καταθέτει τα χαρτιά για να εγκριθεί το δάνειο και στέλνει τον κωφάλαλο στα δικαστήρια για την προσημείωση του ακινήτου του. Όλα αυτά χωρίς εξήγηση και κυρίως χωρίς ενημέρωση όχι για τα «ψιλά» γράμματα των δανειακών συμβάσεων, αλλά για τα πιο ουσιαστικά, τα κύρια σημεία μιας δανειακής σύμβασης από τράπεζα.
 
Ο ίδιος ο νόμος αφήνει ακάλυπτους τους κωφάλαλους, καθώς αναφέρει ότι όταν ένας κωφάλαλος δεν είναι αγράμματος, δεν χρειάζεται διερμηνέας, απλά πρέπει να του εξηγήσουν εγγράφως τι ακριβώς υπογράφει και να κρατηθούν οι σημειώσεις στα πρακτικά. Για τους αγράμματους, ο νόμος επιβάλλει να υπάρχει διερμηνέας, κάτι που δεν έγινε στις τρεις περιπτώσεις που προαναφέραμε. Υπάρχει ο διαχωρισμός από τον νομοθέτη, αλλά και πάλι στις καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα μας, δεν υπάρχουν ούτε έγγραφες εξηγήσεις στα πρακτικά των δύο κωφαλάλων, ούτε διερμηνέας στον τρίτο ο οποίος δεν έβγαλε καν το σχολείο…
 
Όποιος έχει κάποιου είδους δεσμούς με κωφάλαλους, γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοια άτομα υστερούν πάρα πολύ τόσο στον προφορικό, όσο κυρίως στον γραπτό λόγο, καθώς λόγω της φύσης τους δεν γνωρίζουν πάρα πολλές λέξεις από το ελληνικό λεξιλόγιο. Έχουν έναν δικό του κώδικα επικοινωνίας, μιλάνε ελληνικά, αλλά είναι αδύνατο να επικοινωνήσουν με κάποιον ακούοντα, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να συνεννοηθούν, δεν μπορούν να ακούσουν. Εκτός αν αυτός που βρίσκεται απέναντί τους γνωρίζει την ελληνική νοηματική γλώσσα, αυτή που χρησιμοποιούν σε όλες τις στιγμές της ζωής τους οι κωφάλαλοι και οι κωφοί, οι οποίοι έχασαν την ακοή τους στην παιδική τους ηλικία, ή στις περισσότερες των περιπτώσεων γεννήθηκαν χωρίς να ακούνε…
 
Επίσημη διερμηνέας με την οποία επικοινωνήσαμε για να μας εξηγήσει πως λειτουργούν οι κωφάλαλοι, τόνισε ότι είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση οι κωφάλαλοι. Και ένα απλό κείμενο να διαβάσουν, ένα κείμενο εφημερίδας, δεν θα καταλάβουν τι γράφει, γιατί έχουν πάρα πολλά κενά, κι ας έχουν βγάλει ακόμα και το λύκειο. Ακόμα και κωφάλαλοι που φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουν αυτά που διαβάζουν, καθώς έχουν τεράστια κενά στον γραπτό και κυρίως προφορικό λόγο.
 
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρούνται ορθές οι συμβάσεις που υπογράφουν οι κωφάλαλοι, όταν δεν γνωρίζουν τι υπογράφουν; Πως είναι δυνατόν να αφήνει το ίδιο το κράτος απροστάτευτους τέτοιους ανθρώπους; Πως είναι δυνατόν οι ίδιες οι τράπεζες να αφήνουν ΑμεΑ να χειρίζονται τέτοιες
υποθέσεις, όταν πραγματικά και αποδεδειγμένα δεν μπορούν; Και πως είναι δυνατόν να αφήνουν οι ίδιες οι εισαγγελικές αρχές να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
 
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε οποιαδήποτε συναλλαγή ενός κωφαλάλου με τη δικαιοσύνη, αν δηλαδή κληθεί ένας κωφάλαλος να παραστεί σε δικαστική αίθουσα ως κατηγορούμενος ή κατήγορος, το ίδιο το δικαστήριο δεν προχωράει σε καμία ενέργεια, αν δεν υπάρχει επίσημος διερμηνέας της καθομιλουμένης ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Δηλαδή μέσα στη δικαστική αίθουσα ο διερμηνέας επιβάλλεται από το ίδιο το δικαστικό σύστημα, από τους ίδιους τους δικαστές και λίγα μέτρα παραδίπλα, στο ίδιο κτήριο, στον ίδιο όροφο να μην χρειάζεται διερμηνέας για μία συναλλαγή…
 
Οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να δουν το θέμα με σοβαρότητα, πρέπει να ερευνήσουν τις καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας και να απαντήσουν στα παραπάνω πολύ σοβαρά ερωτήματα…
 
Πηγή: Εφημερίδα «Αυριανή Μακεδονίας Θράκης»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου