meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ



Πρωταθλητές Ευρώπης στην... ανεργία: Όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που τρέχουν.

Σε ισχύ βρίσκεται το «Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης των εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες ΑμεΑ, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες». Παραπλήσιο είναι το «Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες».

Του Βαγγέλη Στολάκη

Στο 27,6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Eλλάδα τον Μάιο, από 27% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, την ώρα που τα κατά τόπους εργατικά κέντρα κάνουν λόγο για ανεργία που ξεπερνά το 35%.
Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Ιούλιο στο 12,1% παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ στο σύνολο της ΕΕ παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 11%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%).
Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,6%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 62,9%. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο 11,9%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κληθείς να σχολιάσει στην «Κ» τα ποσοστά της ανεργίας που ανακοινώθηκαν λέει πως «τα πραγματικά ποσοστά ξεπερνούν το 35%». «Υπάρχει ένα ακόμα 5% του ενεργού πληθυσμού που δεν προσμετράται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Η χώρα βιώνει κατάσταση πτώχευσης. Η ανεργία ακόμα δεν έχει πιάσει οροφή. Κάθε μια μονάδα πτώση του ΑΕΠ σημαίνει 50.000 χαμένες θέσεις εργασίας οι οποίες για να αναπληρωθούν χρειάζεται τριπλάσια ανάπτυξη δηλαδή, 3% θετική ανάπτυξη. Η κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί τα επόμενα δυο χρόνια για να υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης το 2030» καταλήγει ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 12,2% σε 17,3%), η Ελλάδα (από 23,8% σε 27,6%) και η Σλοβενία (από 9,3% σε 11,2%).
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που «τρέχουν»

Εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος, υφίστανται και άλλα προγράμματα στη λίστα του ΟΑΕΔ που είναι ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων. Αναλυτικά, πρόκειται για το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση», το «πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών A.Τ.Ε.Ι. – AΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ)», το «ειδικό διετές Πρόγραμμα προώθησης τηςαπασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» και το «πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας 16-24 ετών».
Επίσης ανοικτά είναι τα προγράμματα «επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας», «επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών)», και για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55 - 64 ετών»

Διαθέσιμη είναι και η «δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων για την πρόσληψη σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, φορέων που έχουν ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Σε ισχύ βρίσκεται το «Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης των εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες ΑμεΑ, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)». Παραπλήσιο είναι το «Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α)».

Τέλος υφίστανται πιο εξειδικευμένα προγράμματα όπως αυτό της «επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ 1)», το «Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα του Νομού Καστοριάς – Δράσεις Απασχόλησης» και το «Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

«Ανάσα» η…  κοινωφελής εργασία

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανακοίνωσε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους. Το πρόγραμμα, που ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, έχει διπλό στόχο: αφενός να ενισχύσει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και αφετέρου να προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και παράλληλα να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Πρόκειται για μεγάλο και καινοτόμο πρόγραμμα προϊόν του συντονισμού και της συνεργασίας πολλών υπουργείων, προκειμένου με εντατική προσπάθεια να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, χρηματοδοτικές δυσκολίες και κοινοτικές επιφυλάξεις», επισήμανε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Karfitsa»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου