meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Η αύξηση του μέσου όρου ζωής στις ανεπτυγμένες κα κυρίως στις αναπτυηγμένες και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση της συχνότητας των παθήσεων της τρίτης ηλικίας.
 
Οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν ένα επιδεινούμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων: απώλεια μνήμης, λόγου, προσοχής, συγκέντρωσης και κρίσης. Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή. Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου.
 
Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως χρησιμοποιούνται και μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ελεύθερες παρενεργειών και ιδιαίτερα ευέλικτες γιατί προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
 
Ανάλογα με τις ικανότητες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως:
  • προσανατολισμός στο χώρο και το χρόνο
  • συζήτηση για θέματα της επικαιρότητας
  • εκμάθηση υλικού με την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών
  • ασκήσεις για τη μνήμη, την προσοχή, την κριτική σκέψη κ.λ.π.
  • θεραπείες τέχνης (ζωγραφική, μουσικοθεραπεία)
  • θεραπεία δι΄ αναμνήσεων (Reminiscence)
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα (ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο) βελτιώνει τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά Συμπτώματα της Άνοιας (π.χ. υπερκινητικότητα, επιθετική συμπεριφορά, απόσυρση, άσκοπη περιπλάνηση, απάθεια, κατάθλιψη) και περιορίζει το αίσθημα στιγματισμού του ασθενούς και των οικείων του.
 
Παράλληλα, λειτουργεί Εκπαιδευτικό - Ερευνητικό Τμήμα όπου μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά νέοι πτυχιούχοι ή τελειόφοιτοι Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής. Δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και εκπόνησης πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών υπό την εποπτεία της ειδικής ομάδας εργασίας.
 
Η παρούσα οικονομική συγκυρία, μας οδήγησε στη δημιουργία
ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
 
με απώτερο στόχο να καταστούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προσβάσιμες (δωρεάν) από οικογένειες ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και απόρων που διαβιούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
 
Για ραντεβού: Τήλ. 2104170546, Τηλ. / Fax: 2104118733
 
Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης
τ. Λέκτορας Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας
Πανεπ. Ιωαννίνων
Assistant Etr. Ψυχοθεραπείας Πανεπ. Paris V.  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου