meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων


Το πεπρωμένο μας, μάς βρίσκει στη μέση μιας καταιγίδας που ακόμα δεν έχει ξεμασκαρευτεί. Είναι ωστόσο εδώ. «Δουλεύει» από τα μέσα. Το προσωπείο, η μάσκα, οι καλύπτρες ξεφτάνε. Τα ψέματα τελειώνουν. Και το μάγμα αρχίζει και βρίσκει τη διέξοδό του. Ο Βεζούβιος ετοιμάζεται να εκραγεί. Και η Πομπηία που «χτίσαμε» τριγύρω του, να καταστραφεί. Απλώς, δεν το βλέπουμε ακόμα, ούτε το ακούμε. Αλλά το νοιώθουμε όλοι μας καθημερινά.

Οι μύθοι δεν είναι πάντα αλήθεια βέβαια. Οι Ρωμαίοι της Πομπηίας δεν ήταν αναγκαστικά όλοι διεστραμμένοι και αμαρτωλοί, ούτε τιμωρήθηκαν από τους Θεούς για την τρυφηλότητα και ανηθικότητά τους. Απλώς, είχε έρθει η ώρα της έκρηξης κι αυτοί, δεν το είχαν πάρει χαμπάρι.

Στη δική μας περίπτωση, ευτυχώς, εμείς το έχουμε πάρει χαμπάρι. Και θα είμαστε έτοιμοι. Προδομένοι, «ξεπουλημένοι», εξαπατημένοι, φτωχοποιημένοι αλλά έτοιμοι να ξανασηκωθούμε.

Αλλά αναρωτιέμαι: Τώρα, την ύστατη στιγμή πριν από την έκρηξη , γιατί όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι δεν πιάνονται όλοι μαζί, χέρι-χέρι, γιατί δεν ομολογούν τα λάθη και τις ευθύνες τους, γιατί δεν ζητάνε συγγνώμη, γιατί δεν λένε την αλήθεια και στη συνέχεια, γιατί δεν ενώνονται μαζί μας, με το λαό, τον πολίτη, το έθνος σε μια ειλικρινή, ομαδική προσπάθεια μήπως και αντιμετωπίσουμε ΚΑΠΩΣ αλλιώς – και όχι με νέα ψέματα- τον τυφώνα που έρχεται;
Και μια από τις τελευταίες – αλλά σαφείς- αποδείξεις: Η πλήρης κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι 325 Δήμοι του Καλλικράτη σ΄όλη την Ελλάδα, μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν σε στάση πληρωμών, σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι επιχορηγήσεις Αυγούστου-Δεκεμβρίου για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να «προσγειωθούν» στα 70 εκατ. ευρώ το μήνα, από 135 εκατ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Επίσης, ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δισ. - και όχι στα 2,7 δισ. ευρώ - εκ των οποίων όμως, πάνω από 1 δισ. πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του ίδιου του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλες κοινωνικές δομές αναγκαστικά θα σταματήσουν να λειτουργούν. ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. Το Κράτος το ίδιο οδεύει σε στάση πληρωμών, Οι Δήμοι οδηγούνται σε ΛΟΥΚΕΤΟ. Παντού. Οι Δήμαρχοι, ανεξαρτήτως κομματικής «εξάρτησης», το λένε, το φωνάζουν, κάνουν συγκεντρώσεις, επισκέπτονται τα κόμματα, τα Υπουργεία, κλείνουν τις Υπηρεσίες τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να αδιαφορήσει. Είναι η καρδιά του Κράτους, η ισχυρότερη έκφανση δημοκρατίας, η παρηγορία των φτωχών, των άστεγων, των άσιτων, των άνεργων, η καθημερινή λειτουργία των πόλεων, η καθαριότητα, τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα δέντρα, τα πάρκα, οι πλατείες, τα μνημεία  και τώρα πλέον το μόνο ανάχωμα στην τοπική εγκληματικότητα, την πορνεία, τις μολυσματικές ασθένειες, το παράνομο εμπόριο, τα ναρκωτικά…

Έχω μια σκέψη: Μήπως το Κράτος, το όποιο «Κράτος» μας έχει απομείνει, η όποια «Κεντρική Εξουσία, η όποια «κυβέρνηση»  έχουν αποφασίσει να την  «κλείσουν» με τη μέθοδο της ασφυξίας την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μήπως θέλουν  να  καταργήσουν τις Δημοτικές Εκλογές και να αντικαταστήσουν την Περιφερειακή Διοίκηση, τα  Δημοτικά και Διαμερισματικά Συμβούλια  και τους αιρετούς «άρχοντες» με υπαλλήλους που θα επιλέξουν και θα διορίσουν από όσους σχεδιάζουν να βάλουν σε «εφεδρεία» ή να απολύσουν;

Μήπως θέλουν να τον καταργήσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ; Γιατί με 2.7 δις το χρόνο ,Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παρέχει στοιχειωδώς υπηρεσίες στους Δημότες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.  Και εφ όσον όλοι οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί – Διαμερισματικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα είναι παντελώς ανίσχυροι, δεν θα έχουν γνώμη, ούτε  δυνατότητα να κάνουν ΚΑΤΙ άλλο από του να γίνουν σαν τους βουλευτές – φαντάσματα, μήπως θάταν καλύτερα ν αρχίσουν ένας- ένας ( ή και δυο-δυο, τρεις-τρεις, δεν έχω αντίρρηση) να παραιτούνται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου