meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

28 ΙΟΥΛΗ 1980 ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


"Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει
θα'σαι για πάντα μέσα σ'όλα εκείνα
που γι'αυτά έχεις λείψει
θά 'σαι για πάντα μέσα σ'όλο τον κόσμο"
Γ.Ρίτσος

Στις 28 Ιούλη του 1980, ομάδα μελών της ΚΝΕ καλούν τους εργάτες του εργοστασίου ΕΤΜΑ, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της επόμενης μέρας με θέματη λιτότητα, την ανεργία τις απολύσεις.
Η εργοδοσία προκειμένου να μη φτάσει στους εργάτες το κάλεσμα του αγώνα, τους στοιβάζει σε λεωφορεία μέσα από την πύλη για να φύγουν, δίνοντας εντολή στους οδηγούς να επιταχύνουν και να κατευθυνθούν προς τα μέλη της ΚΝΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ βλέποντας τα λεωφορεία να ξεκινούν, αρχίζουν να πετούν τις προκηρύξεις μέσα από τα παράθυρα προσπαθώντας ταυτόχρονα να τα αποφύγουν.
Το υπ'αριθμόν,λεωφορείο ΥΜ 1633 με οδηγό το Μ.Χαρίτο χτυπά και αφήνει νεκρή, τη νεαρή ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕ.
Λίγες ώρες μετά, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΤΜΑ προκηρύσσει απεργία. Όμως η κυβέρνηση Ράλλη στέλνει στο εργοστάσιο τα ΜΑΤ για να την καταστείλλουν, ενώ το αίμα της Σωτηρίας ήταν ακόμα ζεστο. ¨Οταν η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, ο "αμερόληπτος" εισαγγελέας Θεοφανόπουλος παρουσιάζει την εν ψυχρώ δολοφονία της Σωτηρίας ως "τροχαίο" και ασκεί ποινική δίωξη στο δράστη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας".
ο υφυπουργός προεδρίας της κυβέρνησης τσαλδάρης εξαμάνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών όταν ένας συντάκτης του "ρ" μίλησε καθαρά για δολοφονία. "σταματήστε τη λέξη δολοφονία. εσείς δολοφονείτε κάθε μέρα στο αφγανιστάν" είχε πει.
Στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος δεν ασκείται καμία ποινική δίωξη, ενώ η δολοφονία της Σωτηρίας καταγράφεται ως περιστατικό στα τροχαία του Σαβ/κου...
Στις 11 με 14 Σεπτεμβρίου, του ίδιου έτους, πραγματοποιείται το 6ο Φεστιβάλ της Κνε. Το Φεστιβάλ αφιερώνεται σε αυτήν με το σύνθημα
"Συντρόφισσα, σε σένα ανήκει η πιο τιμητική θέση".
Φέτος, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν χτες, μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ για αποδώσουν ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία της, αλλά κυρίως για να διακηρύξουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία έδωσε τη ζωή της
Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Pιζοσπάστης" της 30ης ιούλη 1980 αντιγράφω:
"H νεολαίισα Σωτηρία Βασιλακοπούλου έπεσε στο πιο προχωρημένο και τιμητικό φυλάκιο της ταξικής πάλης για τη ζωή και τη λευτεριά: στις πύλες ενός εργοστασίου -της ΕΤΜΑ- που όπως και σε άλλα τα μονοπώλια και το κράτος τους προσπαθούν να κρατούν τους εργάτες τους σε στεγανή απομόνωση από κάθε δημοκρατική ιδέας και κίνηση. γιατί; γιατί ξέρουν πως η εργατιά όταν παίρνει συνείδηση του λιονταρίσιου δυναμικού της εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντά της, αλλά και συσπειρώνει γύρω της όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στην αδικία, την υποδούλωση, την εκμετάλλευση...."
H Σωτηρία ήθελε να ζήσει. γι' αυτό το πράγμα ονειρευόταν, γι' αυτό πάλευε στη σύντομη ζωή της. Kι επειδή ακριβώς ήθελε να ζήσει, συνεχίζει να ζει μέσα από εμάς και τους αγώνες μας. μέσα από τους αγώνες της νεολαίας, των φοιτητών, των εργατών, κάθε ανθρώπου που παλεύει για να σπάσει τα δεσμά του. σχεδόν 30 χρόνια μετά η θυσία της ζει και η Σωτηρία έχει τοποθετηθεί στο πάνθεον εκείνο των ηρώων των κοινωνικών αγώνων στην ελλάδα μαζί με το Λαμπράκη, τον Πέτρουλα, τον Τεμπονέρα  και άλλους. όχι απλά σαν φωτεινό παράδειγμα, αλλά σαν κίνητρο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη ζωή και την ελευθερία.
Κλείνω με στίχους που της έχει αφιερώσει ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ «Μείνετε ήσυχοι φίλοι μου μείνετε ήσυχοι Φεύγω με σας στην καρδιά μου με τον αγώνα πάντα στο νου μου» Κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου τα μέλη της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης στην πύλη του εργοστασίου ΕΤΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου