meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ" - CAKE


"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ"
Αυγά-μάτια..και όχι μόνο..!

Αισθήσεις 5, 6 για τους φίλους μας με ιδιαίτερες ικανότητες! Και επειδή δεν είμαι γιατρός να μιλήσω για τις άλλες αλλά μαγείρισσα,
θα προσπαθήσω να ομορφύνω την απόλαυση της γεύσης με ιδέες και συνταγές.
Είμαι η Βίβιαν Τσαραμύρση,πολύ καλή φίλη του Βαγγέλη και
επαγγγελματίας Chef.Εδώ θα βρείτε συνταγές κάθε εβδομάδα
για διάφορες περιστάσεις,από το sandwich που τρώτε για 10τιανό
μέχρι το μεγάλο σας γιορτινό τραπέζι.Δοκιμάστε τις
και πείτε μου!
Σχόλια πάντα επιτρέπονται και επιζητούνται!
ΚΕΪΚ

(εύκολο γρήγορο ιδανικό για έναν φοιτητή να το απολαμβάνει στο πρωινό του)

Θα ανατρέξουμε λίγο πίσω….
Η λέξη κέικ προέρχεται από τους Βίκινγκ. Αναφέρονται σε ένα γλύκισμα αποτελούμενο από αλεύρι ζάχαρη ή μέλι αυγά βούτυρο και γάλα. Πρόγονος του κέικ ήταν το ψωμί. Σύμφωνα με τους ιστορικούς των τροφίμων ο πρώτος πολιτισμός που έφτιαξε το κέικ ήταν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όπου έφτιαχναν και έψηναν διαφορά είδη ψωμιών, κάποια από τα οποία τα γλύκαιναν. Οι Ρωμαίοι έκαναν γλυκά παρασκευάσματα με σταφίδες, καρύδια και φρούτα. Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης περιγράφει την λέξη cake πίσω στον 13o αιώνα και την τελική του μορφή την παίρνει στην Αγγλία το 14o αιώνα. Όπου πια είναι απαραίτητο συνοδευτικό για το τσάι τους.

Υλικά
500γρ φαρίνα
450γρ ζάχαρη
5 αυγά
250γρ βούτυρο
250γρ γάλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 δόση βανίλιας
Για το γλάσο σοκολάτας
125γρ κουβερτούρα
50γρ κρέμα γάλακτος
Προαιρετικά κακάο,
ινδική καρύδα ή αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση
Έχουμε βγάλει από νωρίς το βουτυράκι από το ψυγείο διότι για να χτυπηθεί καλύτερα πρέπει να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Όταν χτυπηθούν καλά ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Μετά το ξύσμα και την βανίλια. Έπειτα βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε τη φαρίνα κοσκινισμένη λίγη λίγη να την πάρει καλά. Εάν θέλουμε το κέικ μας να έχει και σοκολάτα μέσα τότε χωρίζουμε το μίγμα σε 2 μπολ και στο ένα βάζουμε 2 κουταλιές κακάο η περισσότερο ανάλογα πως μας αρέσει και το βάζουμε ξανά στο μίξερ να ενσωματωθεί πλήρως. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα μας καλά. Ρίχνουμε όλο το μίγμα αν δεν έχουμε βάλει κακάο. Εάν έχουμε βάλει βάζουμε πρωτα το μίγμα βανίλιας και μετά προσθέτουμε το μίγμα κακάο και με ένα μαχαίρι κάνουμε κυκλάκια ώστε να ανακατευτεί λίγο το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Όταν κρυώσει το γυρίζουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο σοκολάτας λιώνουμε σε bain-mari την σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αυτό το κάνουμε όταν το κέικ έχει κρυώσει και το περιχύνουμε από πάνω από το κέικ. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα η αμύγδαλα φιλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου