meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΙΔΟΥ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τράπεζας της Ελλάδος
Του Βαγγέλη Αυγουλά

Οκτώ ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.  «Έβγαλε ειδήσεις». Αλλά προέβη και σε ισχυρισμούς που  ακούγονται κάπως… παράξενα.

Πρώτος ισχυρισμός: «Δεν έχω γνώση για επιμέρους τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Η ΤτΕ λειτούργησε μέσα σε ένα εποπτικό πλαίσιο, ώστε να έχουν οι τράπεζες κεφαλαιακή επάρκεια και να καλύπτουν τους κινδύνους. Όλες οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια νόμιμα, κινούμενες βάσει διεθνών κανόνων και νομικού πλαισίου. Αν οι αποφάσεις τους ήταν σωστές ή λάθος, είναι άλλο θέμα».

Δεύτερος ισχυρισμός: « Η προσπάθεια μου ήταν να αποτραπεί ο κίνδυνος της χώρας και να μην ανοίξει η πόρτα της κολάσεως. Πήρα αποφάσεις που έσωσαν τη χώρα από τον κατακλυσμό. Είναι ανθρώπινο να έγιναν και λάθη. Οι μπανανόφλουδες ήταν εξάλλου καθημερινές. Όλα όμως κρίνονται εκ του μεγάλου αποτελέσματος, όχι του μικρού, και αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες. Το ατύχημα που θα οδηγούσε τη χώρα σε κατάρρευση το αποφύγαμε».

Τρίτος ισχυρισμός : ««Ο κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να τον διασφαλίσει. Τα στελέχη της ΤτΕ δεν είναι πολιτικά πρόσωπα. Έχετε την αίσθηση ότι μπορώ να πω σε έναν επιθεωρητή, να είναι ελαστικός; Όταν θα φύγω από διοικητής δεν θα με ξεπλένει ούτε ο Πηνειός. Οι ίδιες οι τράπεζες οφείλουν να εξετάσουν την ποιότητα των στοιχείων και οι αποφάσεις τους να είναι ρεαλιστικές και αξιόπιστες. Δεν μπορεί κάποιος που ασκεί εξουσία να πει «κάνε μια χάρη σε αυτόν ή εκείνον». Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εγώ δεν το έχω κάνει. Αν το είχα κάνει θα γινόμουν «φέιγ βολάν». Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Τέταρτος ισχυρισμός : «Ο  ρόλος της Τράπεζας  της Ελλάδος ήταν εποπτικός. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, χρειάστηκε επανειλημμένα να επέμβω  για να προστατεύσω  τις τράπεζες. Η ΤτΕ ενεργεί ως επόπτης βάσει της νομοθεσίας και των διεθνών κανόνων. Εκ του αποτελέσματος μπορείτε να την κρίνετε. Η χώρα πέρασε «θύελλα», «τσουνάμι» και στάθηκε όρθια. Κανένας καταθέτης δεν είχε απώλεια. Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα».
Μελετήστε τις απαντήσεις του και καταλήξτε και εσείς σε συμπέρασμα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα συμπεράνετε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Δεν ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ. Δεν ΜΕΛΕΤΑ. Απλώς παρατηρεί και εποπτεύει τι κάνουν οι άλλοι αλλά «στα δύσκολα», ΔΕΝ επεμβαίνει για να μη γίνει ….  φέιγ βολάν.

Πάμε στις ειδήσεις:

1.Επέρριψε ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα για το ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, υποστήριξε ότι ποτέ η χώρα δεν είχε ένα «business plan», ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την χορήγηση δανείων σε κόμματα με εγγυήσεις τις μελλοντικές τους επιχορηγήσεις για το 2020.

2.«Μόλις ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι αγορές έδωσαν χρόνο. Όταν όμως είδαν ότι η κρίση αντιμετωπιζόταν πολύ χαλαρά, τότε αντέδρασαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».

3.«Ζήσαμε  τη σοβαρότερη μεταπολιτευτική κρίση,  πυκνή σε γεγονότα, με μεγάλες αβέβαιες συνθήκες, μη εξασφαλισμένη επαρκή ρευστότητα τραπεζών και μέσα σε κατάσταση πανικού».

4.«Τους είχα χτυπήσει το καμπανάκι ότι το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 13% αλλά δεν συγκινήθηκαν. Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι η χώρα θα κατρακυλήσει σε αυτόν τον κατήφορο. Κακώς έφτασε εκεί που έφτασε. Θα μπορούσε μέσα σε 2-3 χρόνια, αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να ταρακουνηθεί μεν αλλά να κρατήσει, να σταματήσει την κατηφόρα. Η  μείωση του ΑΕΠ εκείνο το διάστημα, θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί στο ποσοστό του 15% αντί του 17%».

5.«Δεν υπήρξε ποτέ ένα business plan, για αυτό δεν βγήκαμε από την κρίση. Μας έλεγαν πάντα οι «τροϊκανοί» τι θα κάνουμε. Υπήρχε πάντα διαίρεση αντί για μόνιασμα. Είχατε διαιρέσει τον κόσμο σε πράσινους και βένετους. Δεν έγινε ποτέ παραγωγική συζήτηση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σε άλλες χώρες η κοινωνία έδειξε εικόνα μεγαλύτερης συμφιλίωσης και σώθηκαν».

6. Σε ερώτηση ποιος έχει ευθύνη για τη σύνταξη ενός πορίσματος, απάντησε ότι την έχει αυτός που το συντάσσει . Και σημείωσε ότι «η συνήθης διαδικασία είναι κάνει κουβέντα με τους προϊσταμένους του, για να βγάλει πιο ακριβές συμπέρασμα. Ο διοικητής μιας τράπεζας, δέχεται απλά τα πορίσματα».

Εντάξει. Τώρα ξέρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου