Κώστας Πλιάκος.
Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς από όλους εμάς που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο -και δεν είναι ανάπηρος- αν μπορούν να έχουν σε αυτό πρόσβαση και τα άτομα με αναπηρία; Τα ψηφιακά εργαλεία υπάρχουν, άσχετα αν ελάχιστες ιστοσελίδες τα παρέχουν. Το να υπάρχει πρόσβαση στην πληροφορία χωρίς διακρίσεις, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι και γι αυτό ολοένα και περισσότερες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν εργαλεία για κωφούς, τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας.
Παρεμπιπτόντως, για να δώσουμε και μια τάση, να πούμε εδώ ότι και στα προγράμματα χρηματοδότησης του τελευταίου ΕΣΠΑ για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, επιδοτείται η δημιουργία ιστοσελίδας με την υποχρέωση του νέου επιχειρηματία να εντάξει σε αυτή, εργαλεία για άτομα με αναπηρία.
Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τα κοινωνικά δίκτυα, μιας και αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε τα χρησιμοποιούμε για απλή επικοινωνία, είτε για ενημέρωση. Η πρόσβαση όμως σε αυτά, από ανθρώπους που έχουν κάποια αναπηρία, δεν είναι εύκολη λόγω της έλλειψης των εργαλείων που προαναφέραμε.
Ο Πέτρος Καλούπης είναι ένας νέος σχετικά επιστήμονας, προγραμματιστής, που και ο ίδιος είναι ανάπηρος. Πριν περίπου έξι μήνες δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο του με προβλήματα κινητικότητας και η κουβέντα πήγε στα κοινωνικά δίκτυα και στη δυσκολία πρόσβασης για μια μερίδα συμπολιτών μας.
Δείτε εδώ το disabled book: https://www.disabledbook.com/.
Αυτό ήταν και το έναυσμα για να ξεκινήσει τη δημιουργία το disabled book. Του πρώτου κοινωνικού δικτύου με πρόσβαση για άτομα με αναπηρία.
Συνάντησα τον Πέτρο σε ένα διαγωνισμό για καινοτόμες ιδέες ψηφιακής τεχνολογίας όπου το τελευταίο διάστημα συμμετέχει για να παρουσιάσει την πλατφόρμα του η οποία λειτουργεί, αναπτύσσεται συνεχώς και ήδη έχει αποκτήσει 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Καθόλου άσχημα για κάτι τόσο καινούργιο και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη.
"Το disabled book είναι μια ελληνική κοινωνικά υπεύθυνη ψηφιακή
εφαρμογή, αυτό που λέμε social media, το οποίο βοηθάει τα άτομα με σωματικές αναπηρίες να τη λειτουργούν με κινήσεις του κεφαλιού τους, βοηθάει επίσης τους τυφλούς να δουλεύουν την πλατφόρμα αυτόνομα και βοηθάει επίσης και τους κωφούς δίνοντας τους κάποια εργαλεία τα οποία είναι στη νοηματική γλώσσα" θα μου πει ο Πέτρος.
Το disabled book δεν είναι φυσικά μόνο για ανάπηρους αλλά για τις οικογένειες τους, τους φίλους τους και για όσους ανθρώπους ενδιαφέρονται για θέματα που έχουν να κάνουν με την αναπηρία. Γι αυτό και ο τόσος μεγάλος αριθμός χρηστών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Όπως λέει ο Πέτρος, στο μέλλον τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα κατακερματιστούν
σε μικρότερα θεματικά. Οπότε ο καθένας να δικτυώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.
"Το disabled book είναι φτιαγμένο σε κορυφαία τεχνολογία Facebook
χωρίς τα στοιχεία αυτά που το Facebook έχει κατοχυρώσει. Από την έρευνα που έχω κάνει πριν να το ξεκινήσω μέσα από μηχανές αναζήτησης και μέσα από βάσεις δεδομένων που έχω απευθυνθεί, οι μόνοι μου ανταγωνιστές αυτή τη στιγμή είναι τα υπάρχοντα social media και τα οποία δεν έχουν τα βοηθήματα που έχω εγώ τώρα", θα μου πει ο Πέτρος.
"Λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ, στη συνέχεια μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους όπως ακριβώς κάνεις και στο Facebook. Η διαφορά είναι ότι δεν
μπορείς να ανοίξεις σελίδα Fanpage και να κάνεις like με τον τρόπο που κάνει το Facebook.
μπορείς να ανοίξεις σελίδα Fanpage και να κάνεις like με τον τρόπο που κάνει το Facebook.
Έχει όμως την επιλογή του "μ΄ αρέσει – δεν μ΄ αρέσει." Είναι
μεταφρασμένο σε 196 γλώσσες. Μπορείς να επιλέξεις ό,τι θέλεις εσύ. Τώρα δουλεύει κυρίως στα ελληνικά. Και προχωράω για να βάλω κι άλλες γλώσσες. Επίσης μπορείς να ανοίξεις τη δική σου ομάδα όπου μπορείς να καλέσεις κι άλλα μέλη, να έχετε αλληλεπίδραση και επίσης να μιλήσεις με θεσμούς, με οργανώσεις με δομές, με το Δήμο, ώστε να πεις το πρόβλημα σου ή με άλλους χρήστες αν έχεις κάποιο πρόβλημα και χρειάζεσαι βοήθεια και να έχεις μια ανταπόκριση εκείνη τη στιγμή από κάποιον που βλέπει το μήνυμά σου".
Ο Πέτρος ανοίγει την κάμερα του υπολογιστή του και αυτόματα ενεργοποιείται ένας σένσορας που αναγνωρίζει το πρόσωπό του και τις κινήσεις του κεφαλιού του. Με αυτό τον τρόπο κουνά το ποντίκι του υπολογιστή του, ενώ σε κάθε σύνδεσμο που σταματά ο κέρσορας, ο υπολογιστής κάνει φωνητική ανάγνωση.
"Έτσι με αυτόν τον τόπο μπορούν να περιηγηθούν στην σελίδα, τυφλοί
αλλά και άνθρωποι με προβλήματα στα άκρα", θα μου πει.
Θα ήθελα να μπορέσουν όλοι οι δήμοι και το δημόσιο να το εντάξουν στους κόλπους τους για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση ελεύθερα στις πληροφορίες. Αυτός είναι ο στόχος μου, να χτυπήσω την προκατάληψη που υπάρχει και τα εμπόδια που υπάρχουν, ώστε να υπάρχει επικοινωνία χωρίς εμπόδια παντού."
- Δεν θα μπορούσε όμως το ίδιο το Facebook ή μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να εντάξει στις λειτουργίες της και όσα προσφέρει το disabled book; ρωτάω τον Πέτρο.
"Θα μπορούσε, αλλά δεν σκέφτεται έτσι. Δεν στοχεύει στους ανθρώπους με
αναπηρίες, στοχεύει στο πλήθος, για να του δώσει την εμπειρία που εκείνο έχει φανταστεί. Αλλά οι άνθρωποι με αναπηρίες χρειάζονται ειδικά εργαλεία, χρειάζονται βοηθήματα για να κάνουν ενέργειες τις οποίες ένας άνθρωπος χωρίς αναπηρία δεν τις είχε σκεφτεί. Τις
θεωρεί αυτονόητες.
Πιστεύω ότι η αγορά είναι κοινή και το Facebook ήδη γνωρίζει τις κινήσεις μας, διότι είναι ένας κολοσσός και φαντάζομαι ότι θα του έχουν μιλήσει για το disabled book, ότι έχει τόσους πολλούς χρήστες."
Η ιδέα του Πέτρου έχει ήδη διακριθεί σε κάποιους διαγωνισμούς και στόχος του είναι να προσεγγίσει επενδυτές και χορηγούς για την ανάπτυξη της πλατφόρμας του.
"Με έχουν προσεγγίσει αρκετές εταιρίες και μια τράπεζα και περιμένω να
δω τί εξέλιξη θα έχουμε.
Αυτή την πλατφόρμα την έχω δουλέψει μόνος μου και πλέον χρειάζομαι βοήθεια από προγραμματιστές και ανθρώπους που γνωρίζουν από μάρκετινγκ για να μπορέσω να το περάσω στο επόμενο επίπεδο."
Πηγή: http://www.cnn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου