meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 1


Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη Τεχνολογία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει. Από την άλλη μεριά ο Σακχαρώδης Διαβήτης  (ΣΔ) καλπάζει και απασχολεί,  προβληματίζει και ταλανίζει, εκατομμύρια ανθρώπους!  Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη "χρόνια πάθηση" στο Κόσμο! Παρά το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στον ΣΔ Τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων , εντούτοις και  η αύξηση του Παιδικού ή Νεανικού Σακχαρώδη  Διαβήτη Τύπου 1, αγγίζει το 3% κάθε χρόνο και μάλιστα εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες!!

Πριν από την ανακάλυψη της Ινσουλίνης , η ζωή και το μέλλον των παιδιών με ΣΔ, ήταν πολύ σύντομη, δραματική, απελπιστικά στερητική σε διατροφή και δραστηριότητα και τα περισσότερα παιδιά κατέληγαν πεινασμένα και αδυνατισμένα μέσα σε 3 το πολύ 4 χρόνια!!

Η ανακάλυψη της Ινσουλίνης  και η πρώτη κλινική εφαρμογή της, στις 11 Ιανουαρίου του 1922 στον μικρό Leonard Thomson, που αργοπέθαινε στην αγκαλιά της μητέρας του, άλλαξε τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και τη πορεία της Ιατρικής γενικότερα!

Παρά την εφαρμογή  και την εξέλιξη της  Ινσουλινοθεραπείας,  που βελτίωσε σημαντικά τη ζωή των διαβητικών , μέχρι τα τέλη του 1990 υπήρχε πάντα η  αμφιβολία ,αν η καλή ρύθμιση του σακχάρου, μπορεί  να προλάβει ή/και  να προστατέψει   τους διαβητικούς  νέους, από τις σοβαρές  επιπλοκές που προκαλεί ο ΣΔ !

Το 1993 χάρις στη ανακοίνωση και παρουσίαση της περίφημης  μελέτης Diabetes Control & Complications Trial (DCCT), η οποία απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ικανοποιητική, όχι η άριστη, ρύθμιση των διαβητικών με ΣΔ τύπου 1, μπορεί να ελαττώσει σε ποσοστό 40-70% η/και να αναστείλει την εξέλιξη και πορεία των Μικροαγγειακών επιπλοκών, στους Οφθαλμούς, τα Νεύρα και τα Νεφρά, επιβεβαιώθηκε  η μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση και ρύθμιση των διαβητικών νέων με ΣΔ τύπου 1!

Η επιβεβαίωση ,ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών, τη  ποιότητα ζωής και το μέλλον κάθε διαβητικού με  ΣΔ Τύπου 1, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξέλιξη της καθαρότητας και της ποιότητας των καινούριων Ινσουλινών, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά  βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης, με τις περίφημες  ¨πέννες¨ η ¨στυλό¨ και τις Αντλίες Ινσουλίνης, άλλαξε προς το καλύτερο την  αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε διαβητικού!

Οι πολλαπλές ενέσεις Ινσουλίνης ή /και  η χρήση Αντλίας Ινσουλίνης ,  αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική  προσέγγιση στο ΣΔ Τύπου 1, αφού με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να μιμηθούμε  το πώς λειτουργεί φυσιολογικά το β-κύτταρο του παγκρέατος.

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ Τύπου 1, η έρευνα για βελτίωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, εξακολουθεί να είναι συνεχής και εντατικοποιημένη.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σύγχρονη τεχνολογία ανακάλυψε, ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και ουσιαστικά στη καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος!

 Έτσι δημιουργήθηκε η  ελπίδα και η ανάγκη  της σύγχρονης Ιατρικής ,για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και παράλληλα για τη δημιουργία  των συνθηκών , για καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών  τους.

 Η σύγχρονη τεχνολογία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ,τα τελευταία χρόνια ,στην κατανόηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Η επαρκής και ικανοποιητική ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει αποδειχτεί πλέον,  από τις περίφημες επιστημονικές μελέτες, DCCT  και UKPDS,  ότι προφυλάσσει ή και αναστέλλει τις χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ, τόσο στο ΣΔ Τύπου 1, όσο και στο ΣΔ Τύπου 2!

Οι σύγχρονες Αντλίες Ινσουλίνης αποτελούν μια σημαντική και εντυπωσιακή  τεχνολογικά, εναλλακτική μέθοδο Ινσουλινο-θεραπείας σε σχέση με τις πολλαπλές ενέσεις  Ινσουλίνης!
Μέσω των μοντέρνων Αντλιών Ινσουλίνης είναι δυνατή ,η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των νησιδίων του Παγκρέατος!

Η συστηματική χρήση της Αντλίας Ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας  με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης ,έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των Υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Σήμερα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της πλέον εξελιγμένης τεχνολογικά Αντλίας Ινσουλίνης (Minimed 640G), η οποία φέρει τον αλγόριθμο πρόληψης των Υπογλυκαιμιών (Smartguard) ,έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, κυρίως στα παιδιά και τους νέους  με ΣΔ τύπου 1, μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας , χωρίς το φόβο της Υπογλυκαιμίας!!

Η συστηματική καταγραφή της γλυκόζης με τη χρήση των σύγχρονων αισθητήρων σε συνδυασμό με τη συνεχή χορήγηση Ινσουλίνης μέσω των νέων Αντλιών μπορεί να προφυλάξει από τις μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου και ιδιαίτερα τις Υπογλυκαιμίες και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας τόσο στα παιδιά και τους νέους, όσο και στις οικογένειές τους,  ειδικά κατά τη διάρκεια της  νύχτας!

Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας των μοντέρνων αισθητήρων έχει περιοριστεί εντυπωσιακά το φαινόμενο να ξυπνάει ο γονιός το παιδί μέσα στη νύχτα για να μετρήσει το σάκχαρό του από το φόβο της υπογλυκαιμίας!

Επίσης η δυνατότητα της Αντλίας να επικοινωνεί με το μετρητή σακχάρου της Bayer (ContourNextLink) απλοποιεί τη χρήση της ,καθώς δίνει τη δυνατότητα χορήγησης Ινσουλίνης απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού..!

Όλα αυτά δείχνουν, ότι ο δρόμος προς το Τεχνητό Πάγκρεας , με τη βοήθεια της τεχνολογίας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, ταυτόχρονα με την ελπίδα για μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής και γιατί όχι, οριστική λύση του προβλήματος!

Δρ. Χρήστος Σπ. Ζούπας 
Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»

Δρ. Πέτρος Λ. Θωμάκος
Επιμελητής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου