meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Προφανώς και δεν δίνω δεκάρα για την οικογένεια Ριμπολόμπλεφ ή για την  βαθύπλουτη κληρονόμο  της αμύθητης περιουσίας του πατέρα της , την Αικατερίνα Ριμπολόβλεβα η οποία έκανε ανακοινώσεις και μας είπε για τον γάμο της  που  πρόκειται να γίνει αύριο στις 21 Οκτωβρίου, στον Σκορπιό.

Άλλο τόσο δεν δίνω δεκάρα και για τον «τυχερό» που την παντρεύεται , 47  χρόνια μετά το γάμο  - σαν σήμερα- της  Τζάκι Κένεντι  με τον τον Αριστοτέλη Ωνάση. Αυτόν τον κύριο που  είναι 34 ετών, ονομάζεται Juan Sartori, μας λένε ότι είναι επιχειρηματίας με διεθνή παρουσία (πρόεδρος του Union Group που δραστηριοποιείται σε ενέργεια , πετρέλαια, real estate κλπ στην Λατινική Αμερική) και πρόκειται για Ελβετό πολίτη ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουρουγουάη.

Αυτά είναι ύλη που απασχολεί πολλούς για λίγη ώρα  και στη συνέχεια ξεχνιέται αφού κάτι άλλο παρόμοιο έχει σίγουρα συμβεί. Καλά είναι όλα.  Γεμίζουν σελίδες, δίνουν δουλειά σε ρεπόρτερ και φωτογράφους, δίνουν ανάσα στα διαδικτυακά ΜΜΕ και μας κάνουν να χαμογελάσουμε  μέσα στη λίγη ώρα αργόσχολου «διαβάσματος». Που κι αυτή είναι απαραίτητη.

Εκείνο που με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο είναι η διαπίστωση του « Forbes» ότι « Οι Ρώσοι μεγιστάνες μπαίνουν γερά στο ελληνικό real estate» και το γιατί αγοράζουν ακίνητα ή επιδιώκουν να αγοράσουν  ακίνητα, γη, ακόμα και νησιά στην Ελλάδα και πόσο καλό μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο στους Έλληνες τη στιγμή μάλιστα που μάθαμε ότι ο Ριμπολόβλεφ απαγορεύει ακόμα και στους …ψαράδες να ψαρέψουν γύρω από το Σκορπιό.

Γυρίζω στο άρθρο του Forbes και επισημαίνω αρχικά τη διαπίστωση – καθυστερημένα αλλά αναγκαστικά- ότι  η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Και ότι « αν  για τους περισσότερους αυτή η κατάσταση είναι δυναστευτική, για άλλους είναι μια πρόκληση για επένδυση – είναι μια ευκαιρία. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τους Ρώσους μεγιστάνες που έχουν μπει για τα καλά στο ελληνικό real estate και αγοράζουν σωρηδόν ελληνικά ακίνητα».

Και –προσέξτε-  υπογραμμίζει το μεγάλο περιοδικό: « Το φαινόμενο είναι ευεξήγητο αφού οι τιμές των υπερπολυτελών κατοικιών έχουν πέσει ακόμη και κατά 50% από το 2009 ενώ  οι Ρώσοι επενδυτές αναζητούν τον κατάλληλο τόπο για να σώσουν  τα χρήματά από τη ρωσική κρίση.»

Μας «αγοράζουν» φτηνά δηλαδή. Και ακόμα , « οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι έτσι και αλλιώς ισχυρές και έγιναν ακόμη περισσότερο με τη συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου».

Ποιος είναι αυτός που μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα τα πράγματα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου