meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΕΗ: ΕΩΣ 60 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΤΟ ΜΙΣΟ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ


Σε ένα γενναίο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με πολυάριθμες μηνιαίες δόσεις που μεσοσταθμικά σχεδόν πενταπλασιάζονται, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές φτάνουν μέχρι και τις 60, με την αναγκαία προκαταβολή να μειώνεται στο μισό, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, προχώρησε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης με τη στήριξη του ΥΠΑΠΕΝ, αλλάζοντας σελίδα στις σχέσεις της με τους πελάτες της, με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Αντιγόνη Ζούντα.

Σε ένα γενναίο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με πολυάριθμες μηνιαίες δόσεις που μεσοσταθμικά σχεδόν πενταπλασιάζονται, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές φτάνουν μέχρι και τις 60, με την αναγκαία προκαταβολή να μειώνεται στο μισό, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, προχώρησε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης με τη στήριξη του ΥΠΑΠΕΝ, αλλάζοντας σελίδα στις σχέσεις της με τους πελάτες της, με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Παρουσιάζοντας τον νέο κανονισμό διακανονισμών για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, ένα σχέδιο γενναίων ρυθμίσεων, που θα ανακουφίσει χιλιάδες, κυρίως φτωχά - μεσαία νοικοκυριά αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες.

Κατέστησε σαφές ότι η ΔΕΗ, πρωτοστατώντας, επιβεβαιώνει ότι μόνο μια μεγάλη δημόσια επιχείρηση, με ακόμα μεγαλύτερο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, με μεγάλη ιστορική παράδοση και κοινωνική ευαισθησία, θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό για καμία άλλη επιχείρηση, "δείχνοντας" τους υπερασπιστές -εντός κι εκτός συνόρων- του τεμαχισμού και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Μάλιστα, ανέφερε ότι το σχέδιο υπό τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Μ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα ΥΠΑΠΕΝ - διοίκησης παραμένει η μείωση της τιμής του ρεύματος, σημειώνοντας  "δεν θα περάσει πολύς καιρός που θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας".

Στην υιοθέτηση με πλήρη ομοφωνία της απόφασης από το Δ.Σ. της ΔΕΗ  αναφέρθηκε ο Μ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική μέρα. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η μέγιστη δυνατή στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων, εξαντλώντας τα οικονομικά περιθώρια της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι οφειλές ανεξόφλητων έχουν προσεγγίσει το 1,9 δισ. ευρώ (1,2 δισ. χαμηλή τάση, 200 εκατ. Δημόσιο, 280 εκατ. υψηλή τάση και τα υπόλοιπα μέση τάση).

Τόνισε ότι πρόκειται για βιώσιμους ρεαλιστικούς διακανονισμούς για να  αντεπεξέρχονται οι πελάτες, ένα "νοικοκύρεμα", με αίτημα - απαίτηση από πλευράς ΔΕΗ να τηρήσουν με συνέπεια ό,τι διακανονίζουν. Όπως επισήμανε ο ίδιος αλλά και ο γενικός διευθυντής εμπορίας Λ. Καραλάζος, στόχος είναι σε  πρώτη φάση η ανάσχεση του αυξητικού ρυθμού των οφειλών και σε δεύτερη –σε 3-4 μήνες- η μείωση οφειλών, ενώ με παρακολούθηση του συστήματος και αξιολόγηση (θα τεθούν στόχοι ανά κατάστημα, υπάρχει σύστημα εσωτερικού ελέγχου κ.τ.λ.), αφενός η αποκοπή θα είναι το έσχατο μέσο –εξαιρουμένων πάντα ευπαθών ομάδων- και αφετέρου δεν θα είναι "ξέφραγο αμπέλι", δηλαδή  θα παταχθούν τα φαινόμενα των εκούσιων κακοπληρωτών.
Η ρύθμιση.

Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού από σήμερα ισχύουν τα εξής:

* Μέχρι 36 δόσεις (3 χρόνια) σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για οικιακούς καταναλωτές-επιχειρήσεις (πλην εποχιακών), έναντι σήμερα 8 δόσεων μεσοσταθμικά για οικιακούς – μικρές επιχειρήσεις και 4-6 δόσεις για μεσαίες - μεγάλες επιχειρήσεις.

* Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής, από 20% σήμερα, στο 10%.

* Πολυάριθμες δόσεις, 40 έως 60, για ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι ΚΟΤ, άτομα με μηχανική υποστήριξη, αναπηρία κ.τ.λ.

* Προκαταβολή από 10% και 8-18 δόσεις για εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.

* Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές που έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

* Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεών τους με τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι οι δόσεις είναι έντοκες με συμβατικό επιτόκιο (όχι υπερημερίας) που σήμερα κυμαίνεται στο 5,5%-5,7%, ενώ εμπρόθεσμα θα πρέπει  να συνεχίσουν να εξοφλούνται οι τρέχοντες λογαριασμοί - εκτός από ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, χρεοκοπίας κ.τ.λ.

Από σήμερα όλοι οι καταναλωτές μπορούν με τον αριθμό παροχής και το ΑΦΜ τους να προχωρούν σε ρύθμιση στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ ή να εξυπηρετηθούν και τηλεφωνικά καλώντας στο 11770.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για υπαγωγή στη ρύθμιση, γενικά η προσέγγιση βασίζεται σε μια πλαστικότητα του συστήματος και όχι σε αυστηρά, γραφειοκρατικά κριτήρια σε σχέση με την προσωπική επαφή των  πελατών στα κατά τόπους καταστήματα, ενώ για πολύ μεγάλους καταναλωτές μπορούν να γίνουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι ενεργοί περίπου 280.000 διακανονισμοί –επί συνόλου 1 εκατ. στην τελευταία πενταετία-, με τους μισούς περίπου να μην εξυπηρετούνται.


Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου