meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ "ΜΑΤΙΑ" ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Μια εφαρμογή που βοηθά τα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους να  αποφεύγουν τα εμπόδια που υπάρχουν στο ύψος του κεφαλιού τους, όπως είναι τα κλαδιά των δέντρων και οτιδήποτε άλλο τούς αναγκάζει να σκύψουν για να  περάσουν με ασφάλεια, ανάπτυξαν επιστήμονες στην Ισπανία. Η εφαρμογή λέγεται Aerial Object Detection, αναγνωρίζει τα εμπόδια που  υπάρχουν κοντά στο κεφάλι του χρήστη και μάλιστα τα καταγράφει, ώστε κάθε  φορά που εκείνος τα προσεγγίζει ξανά να έχει τον χρόνο να προστατευτεί από αυτά.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η εφαρμογή λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα, καθώς τα ειδικά μπαστούνια και τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν μόνο σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που υπάρχουν στο έδαφος.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή φοράει το κινητό του τηλέφωνο σαν περιδέραιο, έτσι ώστε η κάμερα να είναι στραμμένη προς τον δρόμο. Στην οθόνη επιλέγεται ο τύπος πλοήγησης, δηλαδή εκείνος που εντοπίζει τα εμπόδια σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς, και η κάμερα σκανάρει τον  χώρο προς τον οποίο κινείται ο χρήστης. Μάλιστα, αφού η κάμερα μπορεί να αντιληφθεί το βάθος, η εφαρμογή υπολογίζει την απόλυτη απόσταση ανάμεσα στον χρήστη και το αντικείμενο. Την ίδια στιγμή οι αισθητήρες κίνησης καταγράφουν την ταχύτητα με την οποία κινείται ο χρήστης προς το εμπόδιο, ώστε να υπολογίσουν πότε ακριβώς πρέπει να του στείλουν την προειδοποίηση για να το αποφύγει.

Σύμφωνα με τον Φρανθίσκο Εσκολάνο από το πανεπιστήμιο Αλικάντε, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που σχεδίασε τη νέα εφαρμογή, για  τα 39 εκατ. τυφλούς και τα 246 εκατ. ανθρώπους με περιορισμένη όραση το μέλλον βασίζεται στα κινητά που διαθέτουν τεχνολογία 3D, αρκεί να υπάρχει
η κατάλληλη πλατφόρμα.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics» και αναφέρει επίσης ότι οι ερευνητές  αναπτύσσουν μια παρόμοια εφαρμογή για κινητά παλαιότερης τεχνολογίας.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου