meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ2012-2015 ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΑΣ

Επιστολή του υπ.βουλευτή ΣυΡιζΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τους συμπολίτες του στη Β’ Αθηνών:

«Φίλες και φίλοι

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ιστορικές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός καλείται να αποδείξει ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Με τη δύναμη της ψήφου του μπορεί να επιβάλει μείωση της οικονομικής ανισότητας, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του καλείται να σταθεί αντάξιος της ελπίδας που έχει εμπνεύσει. Ως υποψήφιος που διεκδικεί ξανά την ψήφο σας, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τη δράση μου τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτός Βουλής. Στο κείμενο που ακολουθεί οι υπογραμμισμένες φράσεις οδηγούν σε σχετικά Δελτία Τύπου, δημοσιεύματα και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Παναγιώτης Κουρουμπλής»

Στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=Osg43Zs1gSc μπορείτε να δείτε το προεκλογικό σποτ του Παναγιώτη Κουρουμπλή, υποψήφιου βουλευτή Β΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΡΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ 2012-2015
Στη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου ο Π. Κουρουμπλής υπερασπίστηκε εντός και εκτός Βουλής τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τους κοινωνικούς αγώνες και την εθνική ανεξαρτησία με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης.

Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε την κοινωνικά άδικη κατανομή των βαρών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης, στηλιτεύοντας:

Αφενός, τη συνεχιζόμενη φοροαποφυγή των πολυεθνικών που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών, την απροθυμία της κυβέρνησης Σαμαρά να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και να ελέγξει τη φοροδιαφυγή σε λίστες καταθετών στο εξωτερικό και σε off shore εταιρείες, καθώς και τις χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αφετέρου, την περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Στοιχειοθέτησε έτσι τη διαρκή καταγγελία του προς την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «επιδεικνύει πυγμή στους αδύναμους και δουλοπρέπεια στους ισχυρούς».

Κατέθεσε δύο προσωπικές μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο. Την πρώτη για την τεχνητή έλλειψη φαρμάκων που προκαλούσαν φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά και τη δεύτερη για το σκάνδαλο των επιχειρηματικών δανείων ύψους 23 δισ. ευρώ, τα οποία χαρίστηκαν στους δανειολήπτες ως «ανείσπρακτα». Εξάλλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε και κατέθεσε αίτημα για δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν το θέμα της υπαγωγής του χρέους της Ελλάδας στο Αγγλικό δίκαιο και μάλιστα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στον Υπουργό Οικονομικών. Ανέδειξε επίσης τις λαθεμένες οικονομετρικές και μακροοικονομικές παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα της τρόικας. Από τον εσφαλμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε δραματικά τις επιπτώσεις της λιτότητας στο ελληνικό ΑΕΠ, μέχρι την παραπλανητική έκθεση Ράινχαρτ-Ρογκόφ που με σαθρή μεθοδολογία παρουσίαζε τη λιτότητα ως προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη. Επισήμανε επίσης ότι οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν προϊόν πολιτικής μεθόδευσης, όπως προέκυψε από την Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Με βάση τα παραπάνω, απαίτησε ενδελεχή εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών των λαθών στο ΑΕΠ της Ελλάδας και ισόποσο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ως υποστηρικτής του αυθεντικού ευρωπαϊκού οράματος για μια Ευρώπη των λαών, τεκμηρίωσε με δημόσιες παρεμβάσεις του την ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση χρέους, ενώ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατήγγειλε την υποκρισία της ΕΕ στην επιβολή της λιτότητας. Ανέδειξε την ελληνική υπόθεση με κάθε ευκαιρία σε διεθνή φόρα: Στο Παρίσι, σε συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ΑμεΑ και την Πολιτική Προστασία, και στις Βρυξέλλες, σε πανευρωπαϊκή διημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αδυναμία Πρόσβασης Ασθενών σε Φάρμακα.

Αρθρογράφησε πάνω σε σειρά διεθνών ζητημάτων που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Για τους τρόπους υπέρβασης ή τροποποίησης της σκληρής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, που μεταξύ άλλων καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε αναγκαία φάρμακα σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Για την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες γενιές και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής της. Για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP), που με πρωτοφανή αδιαφάνεια καταστρατηγεί κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο εργασιακής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας χάριν της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών. Με πρωτοβουλία του Π. Κουρουμπλή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση και η απειλή που συνιστά η TTIP για την ευημερία και τη δημοκρατία συζητήθηκε για πρώτη φορά στη ελληνική Βουλή. Επίσης κατέθεσε ερώτηση για τη συνθήκη ACTA και τον κίνδυνο που αποτελούσε για τα ψηφιακά δικαιώματα.

Τέλος, πρωτοστάτησε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο στην ανάδειξη του ζητήματος των γερμανοκατοχικών οφειλών και στη σύσταση για πρώτη φορά Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκησή τους.

Ο Π. Κουρουμπλής είναι μαχητικός στις παρεμβάσεις του, διότι από την προσωπική του διαδρομή γνωρίζει ότι κάθε κατάκτηση είναι προϊόν διεκδίκησης. Είναι όμως και συναινετικός, διότι σέβεται την αντίθετη άποψη, πιστεύει στην πολιτική σύνθεση και θεωρεί ότι η ενότητα είναι προαπαιτούμενο για κάθε μεγάλο και σταθερό βήμα προς τα εμπρός.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ηλικία 10 ετών έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β' παγκοσμίου πολέμου. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000. Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία. Η δημιουργία πλήθους καινοτόμων κοινωνικών υποδομών πρόνοιας συνδέθηκε με την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του στην εν λόγω θέση. Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ιδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (E.A.W.C.) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.

Σήμερα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου