meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: "Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ"


Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έδωσε συνέντευξη για το ζήτημα του υπό κατάρτηση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.


Ουδείς εκ των ιεραρχών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εξέφρασε "παρόμοιες απόψεις" με τους μητροπολίτες που είχαν εκφράσει με επιστολές τους στον πρωθυπουργό την αντίθεσή τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. "Κανένα από τα μέλη της παρούσης Ιεράς Συνόδου εξέφρασε παρόμοιες απόψεις με αυτούς τους μητροπολίτες που αναφέρατε. Η συζήτηση έγινε με βάση το σχέδιο νόμου το οποίο είχαμε στα χέρια μας" σημειώνει ο μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας.

Συνέντευξη στο Μιχάλη Ψύλο

Σεβασμιότατε, η Εκκλησία της Ελλάδος, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εξέφρασε τη στήριξή της στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης;

Επί δύο ημέρες συζητήθηκε σε δύο συνεδρίες το όλο θέμα, εξετάστηκαν και οι τρεις φάσεις της καταθέσεως του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2011 και είδαμε και την τρίτη μορφή, όπως προτάθηκε από τον κ. Αθανασίου. Σίγουρα είχαμε την εικόνα όλων αυτών που είχαν λεχθεί από διαφόρους χωρίς να έχουν μελετηθεί τα κείμενα, συζητήθηκε και το καινούριο κείμενο. Καταλήξαμε στο ανακοινωθέν που είδατε ακριβώς γιατί είδαμε ότι γίνεται μια προσπάθεια για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης και όλων ανεξαιρέτως των προσώπων ή ομάδων προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και ευρίσκονται εντός των ορίων της χώρας μας.

Σεβασμιότατε είναι εξαιρετικό το μήνυμα που στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Εμείς είδαμε, κρίναμε και αφήσαμε την πολιτεία που έχει την ευθύνη και το κοινοβούλιο που νομοθετεί να ρυθμίσουν το θέμα. Όταν μάλιστα είχαν ήδη υποβληθεί από το 2011 οι προτάσεις της στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς έγιναν δεκτές κάποιες αλλαγές στο καινούριο νομοσχέδιο.

Σεβασμιότατε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζήτησε να συμπεριληφθεί ονομαστικά στο νομοσχέδιο και η άρνηση των γενοκτονιών σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας...
 
Είπαμε ότι εφόσον στο νομοσχέδιο αναφέρεται ονομαστικά το Ολοκαύτωμα, το οποίο όλοι ξέρουμε, γιατί δεν θα πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά πια και οι γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, όχι μόνο των Ορθοδόξων αλλά και των άλλων. Αυτό ζητήσαμε, αλλά είναι θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σεβασμιότατε, κάποιοι μητροπολίτες είχαν αποστείλει προ ημερών επιστολές στον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αυτές οι απόψεις εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου;

Όχι, κανένα από τα μέλη της παρούσης Ιεράς Συνόδου εξέφρασε παρόμοιες απόψεις με αυτούς τους μητροπολίτες που αναφέρατε. Η συζήτηση έγινε με βάση το σχέδιο νόμου το οποίο είχαμε στα χέρια μας.

 ΠΗΓΉ: WWW.IMILIOU.GR

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου