meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΜΕ ΑΜΕΑ



Το «Μανιφέστο για μια Δίκαιη Ευρώπη και στην Υγεία» από το Ποτάμι.

Ύστερα από σχετική πρόσκληση, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση των υποψήφιων Ευρωβουλευτών με Το Ποτάμι Δημήτρη Κοντοπίδη και Ζωής Αποστολοπούλου με Συλλόγους και Φορείς Ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις καθώς και με φορείς και Άτομα με Αναπηρία με στόχο μία πρώτη συζήτηση και γνωριμία.

Λόγω έκτακτου προβλήματος, ο επίσης υποψήφιος Ευρωβουλευτής Βασίλης Δοσούλας δεν κατάφερε να παρευρεθεί, ωστόσο έδωσε το παρόν για λίγα λεπτά ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να συνομιλήσει με ανθρώπους τα προβλήματα των οποίων έχει ήδη αναδείξει κατά το παρελθόν ως Δημοσιογράφος και για να επιβεβαιώσει ότι τα θέματα των ΑμεΑ και των χρόνιων πασχόντων θα έχουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα γνωστά προβλήματα του συστήματος Υγείας ‒δυσκολίες διάγνωσης, ενημέρωσης, ΚΕΠΑ, αποζημίωσης φαρμάκων και προσθετικών μελών‒ και της γραφειοκρατίας, ενώ, όπως επισήμανε η Ζωή Αποστολοπούλου, Δικηγόρος επί σχετικών θεμάτων, και στην ύπαρξη αδυναμίας εφαρμογής ευρωπαϊκών οδηγιών και διατάξεων. Επισημάνθηκε, επίσης, η παρέμβαση κομματικών πεποιθήσεων ακόμα και στις Οργανώσεις Ασθενών και ΑμεΑ, κάτι που δεν επιτρέπει την ουσιαστική παρέμβαση και δράση στα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν.

Σε αυτά τα πλαίσια ήταν και η παρουσίαση του «Μανιφέστου Υγείας για μια Δίκαιη στην Υγεία Ευρώπη» που συνέταξε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, στα πλαίσια του Μανιφέστου της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ασθενών (European Patient Forum), ως εκπρόσωπος ασθενών με Κυστική Ίνωση, το οποίο, ωστόσο, θα αφορά τον ευρύτερο χώρο των χρόνιων παθήσεων. Να πούμε ότι το Μανιφέστο συνυπέγραψαν οι 41 συνυποψήφιοί του, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, κάτι τέτοιο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ως εκπρόσωπος ασθενών, καθώς αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από έναν οργανωμένο φορέα ασθενών χρόνιων παθήσεων και ΑμεΑ από την Ελλάδα και να δεσμεύσει προεκλογικά τους υποψηφίους όλων των κομμάτων, δεδομένου ότι στα θέματα Υγείας υπάρχει χώρος για κομματικές διαφορές, ειδικά όταν μιλάμε για διεκδίκηση μιας Δίκαιης στην Υγεία Ευρώπης, χωρίς ανισότητες πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εξάλλου παρόμοια κείμενα δεσμεύσεων αποστέλλονται σε υποψήφιους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων από οικολογικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ., κάτι που επίσης καταδεικνύει ότι τέτοια θέματα δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν σε κάποια κομματική παράταξη.
Έτσι, λοιπόν, η επόμενη κίνησή του θα είναι η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τα υπόλοιπα κόμματα σχετικά με την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της Ειρήνης Ζαχαρά (Προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ "Τυρταίος") στην απαίτησή της, στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε, να βγει θρανίο εκτός αιθούσης, με τον απαραίτητο δικαστικό αντιπρόσωπο δίπλα, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τον αποκλεισμό που υφίστανται σε ορισμένους Δήμους τα Άτομα με Αναπηρία.

Συνεπώς, όταν μιλάμε για ευρωπαϊκές εκλογές, και άρα για τη διεκδίκηση μίας Δίκαιης στην Υγεία Ευρώπης, χωρίς ανισότητες πρόσβασης ακόμα και στις κάλπες, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες καλό θα ήταν να μεριμνήσουν ανάλογα, συμβάλλοντας κι εκείνοι στο μέρος της ευθύνης που τους αντιστοιχεί.

Τέλος, επειδή οι ρεαλιστικές λύσεις επί τέτοιων θεμάτων δεν βρίσκονται άμεσα αλλά προκύπτουν μέσα από ένα συνεχή διάλογο και με ανταλλαγή απόψεων, οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν για αποστολή των θεμάτων που τους απασχολούν, καθώς και των προτεινόμενων λύσεών τους, στην προσπάθεια χάραξης πολιτικής Υγείας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους Ασθενών και Ατόμων με Αναπηρία για αυτή την πρώτη μας συνάντηση γνωριμίας και δέσμευσης συνεργασίας σε θέματα πρωταρχικής σημασίας για τον άνθρωπο.



Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Βαγγέλης Αυγουλάς, για δεύτερη φορά Δημοτικός Σύμβουλος και πρώτος σε ψήφους στο δήμο Ιλίου με τεράστιο έργο στην κοινωνική πολιτική του Δήμου. Ενώ σημαντικό παρόν δόθηκε από τους:
-Νίκος Μίχας, Χρήστος Κυπριώτης, Γιώργος Παπαγγέλης από ΕΛΕΠΑΠ και εκπροσώπους ασθενών των Συλλόγων Αμφιβληστροειδοπαθών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, Νευροινωμάτωσης, Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Πνευμονικής Υπέρτασης, αλλά και ασθενείς με πολύ σπάνιες ασθένειες, όπως η Ελίνα Μιαούλη, η οποία είναι μεταξύ άλλων και ακτιβίστρια για τις Σπάνιες Παθήσεις και Δημιουργός της Ιστοσελίδας “Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων”, μιας μητέρας ασθενούς με μία πολύ σπάνια μορφή Λευκοδυστροφίας, και τέλος μιας Εργοθεραπεύτριας με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία.

Πηγή: http://topotami.gr/nea/manifesto-gia-mia-dikei-evropi-ke-stin-igia-apo-potami/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου