meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΟΜΠΡΕΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΕΙΧΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2012



Στήριξη απόρων κατοίκων του Δήμου Ιλίου διευκολύνοντας την καθημερινή τους διαβίωση:

Χορήγηση Διατακτικών για την αγορά τροφίμων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία συνέχισε και το 2012 τη χορήγηση διατακτικών σε απόρους και οικονομικά αδύνατους κατοίκους του Δήμου για την αγορά τροφίμων εν όψει της εορτής του Πάσχα. Διανεμήθηκαν σε 208 άπορες οικογένειες/ άτομα διατακτικές αξίας 12000€ εκάστη.
Ο Δήμος διέθεσε συνολικά το ποσό των 24.600 ευρώ σε τρόφιμα υπέρ των απόρων συμπολιτών μας μέσω διατακτικών.



Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων ο Δήμος Ιλίου λειτούργησε έναν ακόμη σπουδαίο θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το Φεβρουάριο του 2012 έγινε η έναρξη λειτουργίας της Κοινωνικής Τράπεζας Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους στο Ίλιον στο πλαίσιο του προγράμματος αλληλεγγύης «Φροντίζω» σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ με σκοπό τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους με τρόφιμα και είδη ρουχισμού.

Σε εξέλιξη αυτής της Δράσης και μετά τη θεσμοθέτηση από την Πολιτεία της δομής των Κοινωνικών Παντοπωλείων τον Μάιο του 2012 συστάθηκε με την αριθμ.137/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Σκοπός του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η στήριξη δημοτών και κατοίκων του Δήμου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα υγείας ανέργων ΑμεΑ κ.α. με την κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης τηρουμένου του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ψηφίσθηκε με την 178/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχονται τρόφιμα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας κατεψυγμένα προϊόντα είδη ένδυσης και υπόδησης βιβλία παιχνίδια σχολικά είδη κλπ ενισχύεται σημαντικά από την τοπική κοινωνία (επιχειρήσεις εταιρείες οργανώσεις εθνικοτοπικοί σύλλογοι πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία σχολεία ΚΑΠΗ) ενώ συνεργάζεται ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε οικογένειες με ανήλικα τέκνα με τον
Εθελοντικό Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού».




Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από την Προϊσταμένη του Τμήματος και δύο (2) Κοινωνικούς Λειτουργούς της Υπηρεσίας καταρτίζει μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των σχετικών δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 9 του Κανονισμού:

1. Κατάσταση των δικαιούχων ενίσχυσης από τον Δήμο
2. Κατάσταση των δικαιούχων ενίσχυσης από τον Εθελοντικό Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» (Οικογένειες με ανήλικα παιδιά).

Επίσης η ομάδα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κάνει αντιπαραβολή των στοιχείων και με τους ωφελούμενους από τις ενορίες του Δήμου μας για την αποφυγή διπλοεγγραφών. Το 2012 υποβλήθηκαν 521 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 437. Εξυπηρετήθηκαν πάνω από 300 οικογένειες - δικαιούχοι του προγράμματος και συνολικά πάνω από 800 άτομα. Πάνω από το 1/3 των δικαιούχων οικογενειών είχαν τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο και γι' αυτές η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου συνεργάστηκε κάθε μήνα και με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού». Διανεμήθηκαν συνολικά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο τριάντα τόνοι και πλέον τροφίμων σε κατοίκους του Δήμου στην Εκκλησία και στο Ορφανοτροφείο «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ».

Μόνο το β' Εξάμηνο του 2012 διανεμήθηκαν από το Δήμο Ιλίου 135 τόνοι βασικών ειδών διατροφής (ελαιόλαδο γάλα όσπρια ζυμαρικά ρύζι αλεύρι ζάχαρη κ.α.) 2,5 τόνοι χοιρινού κρέατος 850 κιλά ψάρια και 10 τόνοι οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Τα προϊόντα που διατέθηκαν προήλθαν από δωρεές και από ιδίους πόρους του Δήμου ως κάτωθι:



ΔΩΡΕΕΣ: Μεμονωμένοι πολίτες Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σύλλογοι Γονέων Αθλητικά Σωματεία Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πρόσκοποι ομάδες αγροτών και παραγωγών απ' όλη τη χώρα ΚΑΠΗ του Δήμου εταιρείες και SUPER MARKETS.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ με ιδίους πόρους του Δήμου: 
  • Είδη διατροφής και διαβίωσης (τυποποιημένα προϊόντα - οπωροκηπευτικά είδη καθαριότητας): 44.999,09€
  • Είδη κρεοπωλείου (2,5 τόνοι κρέας- χοιρινό): 15.000,75€

Περαιτέρω στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου χορηγήθηκαν:
  • Καινούριες σχολικές τσάντες με την απαραίτητη γραφική ύλη σε 200 περίπου παιδιά σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Εφήβων του Χαμόγελου του Παιδιού εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς 2012-2013
  • Είδη ρουχισμού και παιχνίδια

Στατιστικά στοιχεία Κοινωνικού Παντοπωλείου
Από τους εξυπηρετούμενους το 2012:
  • Το 50% των οικογενειών είχε τουλάχιστον ένα μέλος με κάρτα ανεργίας.
  • Το 1/3 των δικαιούχων κατείχαν βιβλιάριο απορίας.
  • Το 50% των δικαιούχων ενοικίαζαν σπίτι ή φιλοξενούνταν μη διαθέτοντας δική τους οικία.
  • Το 80% των ωφελουμένων είχαν ετήσιο πραγματικό εισόδημα από μηδενικό έως 5.000 ευρώ.
  • Το 1/6 των ωφελουμένων οικογενειών ήταν πολύτεκνες (4 παιδιά και άνω).
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο πλαίσιο των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας τηρεί τα παρακάτω βιβλία ηλεκτρονικά:
1. Αρχείο αιτήσεων (δικαιολογητικά ένταξης)
2. Βιβλίο καταγραφής εισερχομένων και εξερχομένων προϊόντων τροφοδοσίας Δήμου.
3. Βιβλίο καταγραφής εισερχομένων και εξερχομένων προϊόντων εθελοντικής προσφοράς - δωρεών.
4. Αναλυτική κατάσταση παραλαβής προϊόντων ανά δικαιούχο.
5. Συγκεντρωτικές μηνιαίες καταστάσεις δικαιούχων που εξυπηρετήθηκαν και ειδών που παρέλαβαν.

Τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου δειγματοληπτικά τηλεφωνική ατομική   επικοινωνία με εξυπηρετούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου ώστε να καταγραφούν προτάσεις και παρατηρήσεις των ωφελούμενων πολιτών προς βελτίωση του προγράμματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών.



Παροχή έτοιμου φαγητού σε απόρους κατοίκους και αστέγους.

Με την αριθμ. 213/2012 απόφαση Δημοτικού συμβουλίου απεφασίσθη η ανάπτυξη δράσης παροχής καθημερινά έτοιμου μαγειρεμένου φαγητού (συσσιτίου) σε άπορους κατοίκους και άστεγους του Δήμου μας που αδυνατούν να καλύψουν πρωτογενείς ανάγκες τους προκειμένου να διασφαλισθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης διάρκειας τριών μηνών και συνολικής δαπάνης 28.500,00€.

Πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από 29-10-2012 έως 31-12-2012 στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου παρασχέθηκαν 4.218 μερίδες έτοιμου φαγητού σε απόρους κατοίκους και αστέγους του Δήμου Ιλίου σε ημερήσια βάση.

Η σίτιση των απόρων γινόταν καθημερινά με μεσημβρινά γεύματα σε ατομικές μερίδες οι οποίες κάλυπταν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Οι μερίδες του Σαββάτου και της Κυριακής διανέμονταν μαζί με την μερίδα της Παρασκευής. Η διανομή γινόταν στο Κοιν. Παντοπωλείο (Νέστορος και Αθηνάς) σε 65 άτομα κατά μέσο όρο και επιπλέον σε 23 άτομα κατ οίκον.
Το εδεσματολόγιο καθορίζονταν από την υπηρεσία κάθε εβδομάδα.

Τους υπόλοιπους μήνες η σίτιση εξασφαλίζονταν αξιοπρεπώς χάρη στη βοήθεια και την αυταπάρνηση των εργαζομένων του Δήμου μας στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013, το πρόγραμμα σίτισης λειτουργεί με επιπλέον προσωπικό 365 ημέρες το χρόνο σε δικό του χώρο και με περισσότερες δωρεές να εμπλουτίζουν καθημερινά το τραπέζι των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου