meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πενιχρές οι υπηρεσίες αποκατάστασης στη χώρα μας
     
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχουν κάποια μορφή αναπηρίας και μόνο το 50%  αυτών έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Μάλιστα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κηρύξει βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες Αποκατάστασης.
     
Συνέντευξη με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΠΙΔΗ
 
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ
 

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχουν κάποια μορφή αναπηρίας και μόνο το 50% αυτών έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Μάλιστα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κηρύξει βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες Αποκατάστασης.
  
Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες Αποκατάστασης βρίσκονται για δεκαετίες σε φάση «αναμενόμενης» ανάπτυξης. Ειδικότερα μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις ήδη πενιχρές υπηρεσίες Αποκατάστασης. Έχουμε δημόσιες κλίνες Αποκατάστασης μόνο στην Αθήνα και η ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών γίνεται χωρίς κεντρικό προγραμματικό σχεδιασμό. Μιλάμε με τη Χριστίνα-Αναστασία Ραπίδη, MD, PhD, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, διευθύντρια ΕΣΥ, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης που διοργανώθηκε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013 στο «Intercontinental».
 
- Εμπόδιο η κρίση;
  
 «Η ανάγκη να προσεγγίσουμε την Αποκατάσταση μέσα από τις νέες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε στη χώρα μας είναι βασική επιδίωξη αυτού του 13ου Συνεδρίου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η έλλειψη εξειδικευμένων δομών εσωτερικής νοσηλείας για παιδιά και εξειδικευμένων μονάδων κακώσεων νωτιαίου μυελού, η μείωση του χρόνου νοσηλείας σε κλειστές δομές οξείας Αποκατάστασης, συχνά πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος Αποκατάστασης, καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη όλων των δομών Αποκατάστασης. Η θέσπιση τέτοιων δομών δεν σημαίνει πάντα επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αλλά απλώς απαιτεί αποφάσεις οργανωτικού τύπου και ευελιξίας». 
 
- Όπως;
  
«Δομές συμβουλευτικής με "κινητή" ομάδα Αποκατάστασης στην υπερ-οξεία φάση νοσηλείας των ασθενών σε γενικά νοσοκομεία, οξείας Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, ανοιχτής ημερήσιας νοσηλείας Αποκατάστασης, κατ΄ οίκον υπηρεσιών Αποκατάστασης, τηλε-Αποκατάστασης. Ενα άτομο έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα άτομο έπειτα από τροχαίο και τετραπληγία ή παραπληγία, ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, ένα άτομο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τόσα άλλα άτομα που βρίσκονται στην τραγική κατάσταση μιας σοβαρής πάθησης που έχει ανάγκη υπηρεσιών Αποκατάστασης, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη και ομαλή μετάβαση από τη μία δομή παροχής υπηρεσιών Αποκατάστασης».
 
- Τα θέματα;
 
Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με τη βοήθεια της ομάδας Αποκατάστασης ασχολείται με τις παθήσεις που οδηγούν σε σωματική αναπηρία ή απλώς σε διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Τα θέματα λοιπόν που θα καλυφθούν αφορούν: τις ιδιαιτερότητες στην Αποκατάσταση παιδιών με κινητικά προβλήματα, τη συμβολή της Αποκατάστασης στην ευόδωση της νευρολογικής ανάρρωσης και της λειτουργικότητας ασθενών με εγκεφαλική βλάβη, τα νεότερα δεδομένα στην Αποκατάσταση ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού, τη διεπιστημονική αντιμετώπιση ασθενών με σπαστικότητα, την επανεκπαίδευση των διαταραχών ισορροπίας κ.ά.».
 
- Ποιοι συμμετέχουν;
 
«Το συνέδριο γίνεται με διεθνή συμμετοχή, έχουν προσκληθεί 107 Έλληνες και ξένοι επιφανείς επιστήμονες. Συμμετέχουν με επιστημονικές εργασίες τους 181 επιστήμονες. Θα πραγματοποιηθούν 5 κλινικά φροντιστήρια και 12 στρογγυλές τράπεζες».
 
- Η Ελληνική Εταιρεία;
  
«Είναι το επιστημονικό όργανο μίας ιατρικής ειδικότητας, της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης έχει αναγνωριστεί ως αυτόνομη ειδικότητα στην Ελλάδα από το 1973 και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα τακτικά μέλη της φτάνουν πλέον τα 180 και 33 ιατροί σε φάση ειδικότητας. Η ειδικότητα χορηγείται έπειτα από 5 έτη κατά τα οποία οι ιατροί εκπαιδεύονται για 6 μήνες σε Παθολογικά τμήματα, 6 μήνες σε Νευρολογικά τμήματα, 6 μήνες σε Ορθοπεδικά τμήματα και 3,5 έτη στην κυρίως ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης».
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου