meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 
Σύνθημα... εκκίνησης: Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ατόμων με Προβλήματα Όρασης για τις Κυκλάδες
«Θέλουμε να υπάρχει συσπείρωση και ένωση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, με σκοπό να ενώσουμε τη φωνή μας με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών». Τα ανωτέρω δήλωσε η Οριάνα Μπάιλα στην «Κοινή Γνώμη», μιλώντας για τη σύσταση πλέον του «Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης νήσων Κυκλάδων και Αρωγής», που αποτελεί πραγματικότητα μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια.

Συντάκτης: Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

«Θέλουμε να υπάρχει συσπείρωση και ένωση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, με σκοπό να ενώσουμε τη φωνή μας με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών».

Τα ανωτέρω δήλωσε η Οριάνα Μπάιλα στην «Κοινή Γνώμη», μιλώντας για τη σύσταση πλέον του «Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης νήσων Κυκλάδων και Αρωγής», που αποτελεί πραγματικότητα μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια.
 
Η κ. Μπάιλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε ότι το τυπικό και νομικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και άμεσα τα μέλη πρόκειται να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να ξεκινήσουν οργανωμένα οι δράσεις και η δραστηριότητα του Συλλόγου. Η εφημερίδα είχε πραγματοποιήσει πριν αρκετούς μήνες σχετικό δημοσίευμα για τις ενέργειες που γίνονταν προκειμένου να μη διστάσουν οι συμπολίτες μας να επικοινωνήσουν με την ίδια, η οποία σήμερα απευθύνει νέο κάλεσμα σε όλους όσοι έχουν πρόβλημα όρασης να κάνουν το βήμα και να έχουν οι ίδιοι συμμετοχή στο Σύλλογο που δημιουργήθηκε «πάνω από όλα για τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στη συνέντευξή της, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον δικηγόρο του Συλλόγου και όλους εκείνους που εξ αρχής συνέδραμαν με ποικίλους τρόπους στην πορεία σύστασής του.
 
 
Αρωγή στην πράξη
 
«Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αυτό που κάνουμε για την τοπική κοινωνία καθώς πιστεύω ότι θα ανοίξουν πολλές πόρτες για τα άτομα με προβλήματα όρασης που ζουν εδώ και στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια», δήλωσε πρωτίστως η κ. Μπάιλα, επισημαίνοντας πως στόχος αποτελεί «η ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουμε και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».
Ορμώμενη δε, από σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως «Ήταν δύσκολη η διαδικασία για τη σύσταση του Συλλόγου», εξηγώντας ωστόσο πως, αισθάνεται ανακουφισμένη μεν, αλλά προσδοκά την ηθική ικανοποίηση όταν θα μπορέσει ο Σύλλογος να βοηθήσει ουσιαστικά όλα τα μέλη και όσους χρειάζονται βοήθεια στη Σύρο και τις Κυκλαδες. «Είμαι χαρούμενη αλλά ηθικά ικανοποιημένη θα είμαι αν όλοι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα όρασης όπως εγώ, βοηθηθούν, ενημερωθούν και βρουν λύσεις και τρόπους να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
«Ανθρώπινα τα δικαιώματά μας»
 
Ακολούθως, η κ. Μπάιλα πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά και στις βασικές προτεραιότητες που θα θέσει στην πρώτη γραμμή ο Σύλλογος μετά την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς έως σήμερα υπάρχει η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η ίδια.
«Σημαντικό θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε χωρίς καθυστέρηση είναι τα προνοιακά επιδόματά μας. Φημολογείται ότι θα ψαλιδιστούν πάλι», αναφέρει, εξηγώντας πως σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων «και πρώτα απ΄ όλα εμάς που ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος με αναπηρία σε μία χαοτική χώρα», δήλωσε, προκειμένου «να παλεύουμε για να προασπίσουμε και να κατοχυρώσουμε αυτά που δικαιούμαστε».
 
Παράλληλα, εξέφρασε πως χρειάζεται «να επισπεύδονται οι διαδικασίες παρά τη γραφειοκρατία και να παίρνουμε άμεσα τα συγκεκριμένα χρήματα», τονίζοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτά και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους».
Επίσης, η κ. Μπάιλα ενημέρωσε πως ο Σύλλογος αναμένει την απάντηση σχετικά με το έργο που αφορά στην «ασφαλέστερη μετακίνηση των ανθρώπων στους δρόμους της Ερμούπολης» και σχετίζεται με «οδηγούς όδευσης και ανάπλαση ραμπών», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που σταδιακά θα έρχονται στην επιφάνεια».
Προτάσεις και στόχοι
 
Σκοπός ωστόσο του Συλλόγου εκτός από την ανάδειξη των αιτημάτων αποτελεί η βοήθεια στα μέλη του, να γνωρίσουν με ποιους τρόπους «θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους προς το καλύτερο». Αυτός ο στόχος μπορεί να πραγματωθεί «μόνο με την ενημέρωση» εξήγησε.
«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα πάρει όλες τις αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο να πραγματοποιηθούν ίσως κάποια σεμινάρια ή ημερίδες και ομιλίες, στο πλαίσιο των οποίων θα μιλήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν για τις βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες». Ακόμη, «θα εξετάσουμε αν μπορούν να γίνονται σεμινάρια για χρήση υπολογιστή, μουσικών οργάνων και πολλά άλλα. Σκέψεις πολλές υπάρχουν και όρεξη ακόμη περισσότερη» δήλωσε παρακάτω, συμπληρώνοντας ότι «η δραστηριότητα που φιλοδοξούμε να αναπτύξει ο Σύλλογός μας, έχει έναν ακόμη στόχο. Να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να συμβιώσει στην ίδια πόλη με εμάς. Είμαστε ένα σύνολο και ζούμε στον ίδιο τόπο. Άρα, πρέπει ο κάθε συμπολίτης μας να γνωρίζει πώς θα μας αντιμετωπίζει».
 
 
Να μη διστάσει κανείς...
 
Η Οριάνα Μπάιλα, ενημέρωσε πως συνολικά τα άτομα που ανήκουν αυτή τη στιγμή στο Σύλλογο είναι 27 και τρία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Εξ αυτών, τα τέσσερα προέρχονται από άλλα νησιά ενώ οι υπόλοιποι από τη Σύρο. «Ο Σύλλογος μας είναι ανοιχτός. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι διστάζουν να επικοινωνήσουν αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί για να συμμετάσχουν να χρειάζονται να δουν πρώτα κάποιο απτό αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα έγινε πάντως», διευκρίνισε, λέγοντας πως άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του τρέχοντος μήνα προγραμματίζεται η δεύτερη γενική συνέλευση, ώστε να αναδειχθεί το πρώτο επίσημο ΔΣ του Συλλόγου, με θητεία που θα διαρκέσει δύο έτη.
 
«Καλώ όλους τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως εμείς, τα πρώτα μέλη, να πλησιάσουν στο Σύλλογο και να βοηθήσουν», ανέφερε, επισημαίνοντας τέλος πως, «Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολία να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και κολλούν στις «ετικέτες». Όμως στις μέρες πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και κοινός προσανατολισμός».
 
Πηγή: Εφημερίδα «Κοινή γνώμη των Κυκλάδων»
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου