meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ...


Κάτι ξεχασμένοι ημιυπαίθριοι...

Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ξεπερνά τα 82 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ενδιαφέρον ότι 836 ιδιοκτήτες έχουν εξοφλήσει πλήρως την οφειλή τους και άλλοι 851 ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, ενώ 2.319 έχουν καταβάλει μόνον το παράβολο. Περίπου το 60 τοις εκατό των δηλώσεων αφορούν ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) που με τον νέο νόμο εξασφάλισαν εκπτώσεις στα πρόστιμα από 20 έως και 85%. Μεσαίες παραβάσεις της οικοδομικής άδειας αφορούν οι περισσότερες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα στο ηλεκτρονικό σύστημα τακτοποίησης των αυθαιρέτων, με βάση τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εκτιμάται ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν «ξεχασμένους» ημιυπαίθριους, που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν τις ρυθμίσεις του 2010 και τώρα επωφελούνται από τους καλύτερους όρους εξόφλησης του προστίμου.

18.694 δηλώσεις

Τις πρώτες 17 ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος έχουν υποβληθεί 18.694 δηλώσεις, κάτι παραπάνω από 1.000 την ημέρα, κατά μέσο όρο. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα είχαν κατατεθεί πάνω από 4.500 περιπτώσεις, που προφανώς είχαν «παγώσει» στις αρχές Μαΐου, όταν σταμάτησε η εφαρμογή του νόμου του 2011 που κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ, μπλοκάροντας πάνω από 175.000 αιτήσεις.

Στην ενότητα των μεσαίων παραβάσεων, που δεν υπερβαίνουν το 40% των προβλεπόμενων από την οικοδομική άδεια, κατατάσσονται 5.469 περιπτώσεις, με συνολικό εμβαδόν παράνομων χώρων που φτάνει τα 260.000 τετραγωνικά. Ακολουθούν κτίρια με μεγάλες υπερβάσεις ή χωρίς οικοδομική άδεια που ανέρχονται στις 3.817 αλλά το συνολικό εμβαδόν των παράνομων χώρων ξεπερνά τις 317.000 τετραγωνικά. Σχετικά περιορισμένη είναι η προσέλευση (1.581 δηλώσεις) για ακίνητα με μικρές παραβάσεις, οι οποίες μπορούν να δηλωθούν χωρίς το χρονικό όριο του 18μηνου. Προφανώς πρόκειται για ακίνητα που αλλάζουν ιδιοκτήτη (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.).

82 εκατομμύρια ευρώ οφειλές

Το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών ξεπερνά τα 82 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ενδιαφέρον ότι 836 ιδιοκτήτες έχουν εξοφλήσει πλήρως την οφειλή τους και άλλοι 851 ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους, ενώ 2.319 έχουν καταβάλει μόνον το παράβολο. Περίπου το 60 τοις εκατό των δηλώσεων αφορούν ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) που με τον νέο νόμο εξασφάλισαν εκπτώσεις στα πρόστιμα από 20 έως και 85%.

«Είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, που μία ημέρα πριν έδωσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα δάση «τακτοποιώντας» αυθαίρετα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Χ. ΤΖ.

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου