meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΥΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ


Μεγάλη επιτυχία είχε τον περασμένο Μάιο το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για κύφωση και σκολίωση σε παιδιά και ενήλικες που διεξήγαγε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στη 2η Μονάδα Δημοτικών Ιατρείων της πόλης (Αγ. Φανούριος), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και εξειδικευμένη ομάδα ιατρών.

Οι εξετάσεις απευθύνονταν στους μαθητές της Ε και Στ Τάξης του Δημοτικού και σε μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου, καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες αυτών, με προτεραιότητα σε όσους είχαν πρότερους πόνους στη σπονδυλική τους στήλη.
Ο τεχνικός ορθοπεδικός «φωτογράφιζε» την σπονδυλική στήλη του εξεταζόμενου με το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή η εικόνα της σπονδυλικής στήλης και από εκεί ο Ορθοπεδικός Χειρουργός έκανε τη διάγνωση εξηγώντας στον εξεταζόμενο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει.

Κάθε εξέταση διαρκούσε περίπου δέκα λεπτά και γίνονταν εντελώς δωρεάν από τους επιστήμονες της ομάδας σκολίωσης του Συλλόγου.
 
 
 
Η Ομάδα Σκολίωσης απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, με πολυετή πείρα πάνω στο αντικείμενο ( Χειρουργός Ορθοπεδικός, Τεχνικός Ορθοπεδικός, Δύο Βοηθοί Χειριστές). Μάλιστα για πρώτη φορά η εξέταση της σπονδυλικής στήλης έγινε με το νέο σύστημα FORMATRIC, έναν νέο τρόπο ελέγχου της σπονδυλικής στήλης ΧΩΡΙΣ ακτινοβολία. Η μέθοδος αυτή είναι ένας συνδυασμός της πιο εξελιγμένης μορφής βίντεο και της ψηφιακής επεξεργασίας δεδομένων. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι μια ακριβής απεικόνιση που χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς γιατρούς και πανεπιστημιακές κλινικές της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα που διήρκησε το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου, εξετάστηκαν συνολικά 200 άτομα, εκ των οποίων το 75% ήταν παιδιά και οι υπόλοιποι ενήλικες.

Επιπλέον, έως σήμερα άλλα 29 άτομα έχουν παραπεμφθεί μέσω των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Ιλίου δωρεάν για τις σχετικές εξετάσεις στο Κέντρο Ορθοπεδικής του Συλλόγου στο Μοσχάτο.

Ο κ. Διονύσης Τζατζαλιάρης, Τεχνικός Ορθοπεδικός, Ειδικός Σπονδυλικής Στήλης, ο οποίος στελέχωσε την ομάδα σκολίωσης που επισκέφθηκε τον Δήμο Ιλίου, εξήγησε στο «Με Άλλα Μάτια» και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Βαγγέλη Αυγουλά: «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που με τη νέα αυτή μέθοδο ελέγχουμε για ανισοσκέλιες και για σπονδυλικές παραμορφώσεις. Αν και οι εξεταζόμενοι μας είναι κυρίως αγόρια, σχετικά προβλήματα κύφωσης ή σκολίωσης παρατηρούνται κυρίως στα κορίτσια, γι’αυτό και οι γονείς τους πρέπει να ενθαρρύνουν τις νεαρές για τη σχετική εξέταση. Σε κάθε πρόβλημα που θα εντοπίσουμε χορηγούμε δωρεάν νέο ραντεβού στο παιδί σε ένα τρίμηνο στο Κέντρο μας, για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ασθένειας του».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος επεσήμανε πως ο Δήμος εντείνει τις συνεργασίες του με την επιστημονική κοινότητα προς όφελος ιδίως της υγείας των παιδιών και υπηρετώντας τη σχολική κοινότητα, σε μια εποχή που το Ελληνικό Σύστημα Υγείας καρκινοβατεί και η πολιτική στην Παιδεία έχει προ πολλού παρεκκλίνει του στόχου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου