meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Άρθρο Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δημάρχου Αμαρουσίου
στην Ιστοσελίδα parapolitika.gr
"Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Το Αύριο στην Υγεία"
 
Στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής και αξιακης κρίσης που περνά η πατρίδα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποτελεί το σταθερό και διαχρονικό θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας. Η Υγεία, το ύψιστο ανθρωπιστικό και κοινωνικό αγαθό του κάθε συνανθρώπου μας, απαιτεί αγώνα για τη διασφάλισή της και αυτό αποτελεί έργο όλων των ιθυνόντων και των υγειονομικών φορέων, με συλλογικές προσπάθειες και ενωτικές δράσεις. Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν. Από αρμόδιους που δεν ήξεραν, δεν άκουγαν και δεν αξιολόγησαν τους Γνώστες του Υγειονομικού χώρου. Στη σημερινή όμως ηγεσία του ΥΥΚΑ συναντήσαμε θετική πρόθεση συνεργασίας, ευρύτερη αντιληπτικότητα και «ανοιχτά μυαλά». Γι αυτό καταθέσαμε τις προστάσεις μας και γι αυτό σε αρκετά θέματα εισακουστήκαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή σε όλα τα επίπεδα για να πετύχουμε το καλύτερο  για τους γιατρούς μας.

Ανασφάλιστοι Ασθενείς

Η ανάληψη της ευθύνης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι πολύ σημαντικό θέμα. Σήμερα, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι παραμένουν αποκλεισμένοι από την απαραίτητη για τη ζωή τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολίτες, που επί πολλά χρόνια πλήρωναν στα Ασφαλιστικά τους Ταμεία τεράστια ποσά, σήμερα βρίσκονται λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης μετέωροι, χωρίς πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα.
 
Άμεση προτεραιότητα είναι η ένταξη των Ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν την Υγείας τους, πρέπει να ζήσουν. Δε μπορούμε να τους αφήσουμε στην αρρώστια και στο θάνατο, επειδή δεν έχουν χρήματα. Είναι επείγουσα ηθική, επιστημονική και πολιτική ευθύνη η αποκατάστασή τους, προκειμένου να μπορούν να χειρουργηθούν, να νοσηλευτούν, να γεννήσουν, να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, να λάβουν κάθε μήνα υψηλού κόστους φάρμακα.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής κάνει μια μεγάλη, καθημερινή προσπάθεια να καλύψει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Οι 25.000 ιατρικές επισκέψεις σε 18 μήνες και τα 3.000 φάρμακα που διατίθενται δωρεάν ημερησίως σε ανασφάλιστους ασθενείς μιλούν από μόνα τους, καταδεικνύοντας, όχι μόνο το μέγεθος του κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και την προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «Αποστολης» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να καλύψει ζωτικές ανάγκες των συμπολιτών μας μέχρι το κράτος να ορθοποδήσει και να μπορέσει να αποκαταστήσει την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Ασφαλισμένοι Πολίτες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι δίπλα στον αγωνιζόμενο ασφαλισμένο, το χαμηλοσυνταξιούχο, τον πολίτη που καλείται να πληρώσει 3 και 4 φορές το δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, βάζοντας βαθειά το χέρι στην πολλές φορές άδεια τσέπη του. Ήδη, από το Δεκέμβριο του 2012, ιδρύσαμε το Πανελλαδικό Μέτωπο Χρηστών και Παρόχων Υγείας και ζητήσαμε επίσημα, από τον Υπουργό Οικονομικών να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος και να επανασυσταθεί ο ΕΟΠΥΥ μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και να επανασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού. Αυτό είναι εφικτό μέσα από το σχεδιασμό μίας κοινής πλατφόρμας αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου που θα διασταυρώνει τα προσωπικά δεδομένα από το σύστημα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS με το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ. Πιστεύουμε στον εξορθολογισμό του Συστήματος Υγείας μέσα από καθολικές προκηρύξεις για κεντρικούς διαγωνισμούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και προμήθειες, όμως θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του Ασφαλισμένου στη Δημόσια Υγεία, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε διάβημα επιβαρύνει επιπλέον τους ασφαλισμένους και το δηλώσαμε ευθαρσώς πολλάκις. Θεωρούμε αδιανόητη όχι μόνο την πιθανη συμμετοχή του Ασφαλισμένου με 5 ευρώ για την αποζημίωση της ιατρικής επίσκεψης, πρόταση που κάποιες μειοψηφίες τόλμησαν να ψελλίσουν, όχι μόνο απορρίπτουμε οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση στην επίσκεψη των νοσοκομείων, αλλά ως ΙΣΑ ζητήσαμε επανειλημμένα και την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους.

Ισότιμη Υγεία και στις παραμεθόριες περιοχές

Πρέπει παντα να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα, δεν τελειώνει, αλλά αρχίζει από τις παραμεθόριες κι ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας. Αυτούς τους «συνοριοφύλακες» του έθνους μας, οφείλουμε να τους στηρίξουμε, γιατί μένουν συνεχώς χωρίς γιατρό και φάρμακα. Ολόκληρα νησιά μένουν στο Έλεος του Θεου, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειωδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις.
 
Η στελέχωση όλων αυτών των νησιωτικών και απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, αποτελεί για την Ελλάδα πρώτιστη προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ προωθείται στο ΥΥΚΑ Νομοθετική Ρύθμιση για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας.

Πρόληψη και Προληπτική Ιατρική

Το Σύστημα Υγείας δεν πρέπει να ξεκινά από τη Θεραπεία της Ασθένειας αλλά από την Πρόληψη.

Ο εμβολιασμός και η συμμετοχή σε προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής για όλους τους πολίτες. Οι προσυμπτωματικοί ιατρικοί έλεγχοι (screening) για την ανίχνευση προβλημάτων υγείας σε μη νοσούντες πολίτες πρέπει να θεσμοθετηθούν για να μπορούν να αποκαλύψουν την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.
 
Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Περίθαλψη
 
Δηλώσαμε ευθαρσώς ότι τα χρονίζοντα προβλήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία λύνονται με κάλυψη των κενών θέσεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τονίσαμε πολλάκις την αναγκαιότητα απορρόφησης των νέων γιατρών μέσα από έναν Δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη, βάσει της ανθρωπογεωγραφίας της κάθε περιοχής της Ελλάδας. Όσον αφορά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, λάβαμε μετά από σειρά παρεμβάσεών μας , τη διαβεβαίωση του Υπουργού Υγείας ότι κανένας συνάδελφος, εργαζόμενος σε νοσοκομείο δε θα χάσει τη θέση του, ότι δηλαδή κανένας γιατρός του ΕΣΥ δε θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.
 
Θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές χρήσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων πρέπει να προκύπτουν μέσα από μελέτες με επιδημιολογικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νοσοκομείου «Σπηλιοπούλειο», που προσφέρεται να μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης, δεδομένου ότι περιβάλλεται από τριτοβάθμια Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ενώ αντίθετα το Νοσοκομείο «Α. Φλέμιγκ», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου τμήματος της Βορειοανατολικής Αττικής, οφείλει να παραμείνει ως έχει. Εδώ και ένα χρόνο αντισταθήκαμε στη συγχώνευση του Παίδων Πεντέλης με το Παίδων Αγία Σοφία, μαζί με τους 12 Δήμους των Βορείων Προαστίων, κάτι που αν εφαρμοζόταν, θα έκλεινε το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Αττικής. Θεωρήσαμε σημαντική την αποδοχή της πρότασής μας από την ηγεσία του ΥΥΚΑ και τη δέσμευση του Υπουργού κου Γεωργιάδη ότι θα υπάρξει τελικά Υγειονομικό Μπλοκ στη Βορειοανατολική Αττική από τα Νοσοκομεία Σισμνόγλειο, Α.Φλεμιγκ και Παίδων Πεντέλης που θα δρουν συμπληρωματικά το ένα ως προς το άλλο, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του πληθυσμού στις γύρω περιοχές.
 
Υγειονομικός Χάρτης

Διαχρονική πρόταση του ΙΣΑ, με αναλογιστική μελέτη τεκμηριωμένη από το 1999, ήταν η κατανομή του Ιατρικού Δυναμικού στη χώρα να γίνει βάσει της ανθρωπογεωγραφίας και των επιδημιολογικών στοιχείων της κάθε περιοχής μέσα από ένα δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη που θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικές επικράτειας ως την Ακριτική Ζώνη ισότιμα, χωρίς να ωθεί τα παιδιά της, λόγω της ανεργίας, στην ιατρική μετανάστευση.
 
Είμαστε σε εγρήγορση…

Είμαστε και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, όπως άλλωστε πράτταμε όλα αυτά τα χρόνια, για να παρακολουθούμε διεξοδικά, βήμα προς βήμα, τις εξελίξεις. Περιμένουμε η σημερινή ηγεσία του ΥΥΚΑ να κάνει πράξει αυτά που έχει υποσχεθεί. Σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο, ο ΙΣΑ θα επαναπροσδιορίσει τη θέση του και θα σταθεί απέναντι στην αδικία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα μέλη του και να διαφυλάξει τα δικαιώματα τους, όπως ανέκαθεν έκανε.

Κάποιες μειοψηφούσες φωνές που χρησιμοποιούν το Ψέμα εις βάρος των Πολιτών και τις Λαϊκίστικες Κορώνες της Βίας και της Ισοπέδωσης εις βάρος των Συναδέλφων Γιατρών, τις προσπερνούμε μαζί με τη «λάσπη» τους, διότι εμείς, ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημιουργούμε και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο στη δημιουργία. Άλλωστε ο καθένας από μας κρίνεται κάθε μέρα από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του.

Ο ΙΣΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας με μία κεντρική κύρια στόχευση: να δράσει έντονα όπου υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή Περίθαλψη στους Πολίτες και την Ανθρώπινη και Επιστημονική Αξιοπρέπεια στους Υγειονομικούς Λειτουργούς της.
 
Είναι σίγουρο ότι, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής στην Υγεία, θα μπορούμε να πετύχουμε τη μέγιστη βιωσιμότητα στο Σύστημα της Υγειονομικής μας Περίθαλψης, και να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία στην πατρίδα μας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου