Αμφίβολη η κάλυψη αναλώσιμων για διαβητικούς από τον ΕΟΠΥΥ.
Μόνοι τους θα καλύπτουν οι πάσχοντες από Διαβήτη, το κόστος αγοράς αναλώσιμων υλικών για την ασθένειά τους (ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.) από 1 Μαρτίου και αφού υποβάλλουν μία σειρά δικαιολογητικών, ο ΕΟΠΥΥ θα τους επιστρέφει τη δαπάνη, σε χρονικό διάστημα που δεν έχει προσδιοριστεί.
Αυτό προβλέπουν οι νέοι κανόνες που ορίζονται σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ ως προς τον ''τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού''.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) αντιδρά έντονα στην είδηση, δεδομένου ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους εντός 60 ημερών, οι προερχόμενοι από το ΙΚΑ περιμένουν έως και 90 ημέρες, εκείνοι του ΟΓΑ λαμβάνουν τα χρήματά τους με καθυστέρηση ενός έτους, ενώ ο ΟΠΑΔ καθυστερεί έως και δύο χρόνια.
Μάλιστα, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει σταματήσει να αποζημιώνει τους πάσχοντες από διαβήτη για δαπάνες αγοράς αναλώσιμων υλικών.
Πάντως, σε επικοινωνία μελών της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα, έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα, ώστε να μην ισχύει τελικά η εγκύκλιος και να βρεθεί πιο ευέλικτος τρόπος για την απόδοση της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.
Εάν όμως η πρόβλεψη της εγκυκλίου εφαρμοστεί ως έχει, θα επιφέρει σημαντική πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους πάσχοντες από διαβήτη, που επιβαρύνονται με 25% συμμετοχή στην αγορά των αναλώσιμων υλικών και 10% για την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία, στην περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, η συμμετοχή παραμένει μηδενική τόσο στην αγορά ινσουλίνης όσο και στη φαρμακευτική αγωγή.
Ενδεικτικά, ένας πάσχων από διαβήτη δαπανά περίπου 130 ευρώ μόνο το μήνα για την αγορά ταινιών μέτρησης σακχάρου, ενώ μια συσκευασία αντιδιαβητικών δισκίων μπορεί να κοστίζει από 5 έως και 60 ευρώ, ανάλογα με το σκεύασμα.
Στην Ελλάδα σήμερα, οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 - 800.000 (7% - 8%), ενώ περίπου το 3% - 4% δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
Από τους ασθενείς, οι εννέα στους δέκα έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπολογίζονται περίπου σε 40.000. Πρόκειται για άτομα κυρίως κάτω των 18 ετών.
Σημειώνεται ότι ο διαβήτης χαρακτηρίζεται "ύπουλη" ασθένεια, αφού ένας στους δύο ασθενείς έχει ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν γίνει η διάγνωση.
Μεταξύ των επιπλοκών του διαβήτη είναι η καρδιαγγειακή και νεφρική νόσος, η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός. Στην Ελλάδα, το 8.5% - 17.5% των θανάτων αποδόδεται στην έλλειψη σωστού ελέγχου του διαβήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου