meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.

της Αλεξίας Ζαραδούκα

Δυστυχώς , περισσότερο από 11,2% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας υλικής αποστέρησης .Ευτυχώς όμως από το υπόλοιπο ποσοστό που απομένει , πολύ μικρότερο νούμερο μένει απαθές και δεν ασχολείται με την κοινωνική προσφορά, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κρίση είναι οικονομική και όχι ανθρωπιστική .
Την ώρα που ο κύκλος των εχόντων μικραίνει , ο ελληνικός λαός  αντί να πέσει στην παγίδα του αλληλοσπαραγμού , γίνεται υπόδειγμα κοινωνικής συνοχής  απορρίπτοντας  την φιλανθρωπία που αποτελεί μια ευκαιριακή πράξη συνειδησιακής ικανοποίησης του «εγώ» και ασχολείται ουσιαστικά με τον εθελοντισμό επιλέγοντας να βρίσκεται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και όχι απέναντι τους.
Σύμφωνα με στατιστικές ,το ποσοστό των εθελοντών σε κοινωνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνεργοι ! Αν και οι περισσότεροι ξεκινούν να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις για να μην βρίσκονται σε απραξία,  συνειδητοποιούν εν τέλει ότι αυτά που εισπράττουν σε πνευματικό επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που προσφέρουν σε υλικό.
Εκτός αυτού , για τον Έλληνα που ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα ως τώρα ήταν  η στενομυαλιά και  απέρριπτε οτιδήποτε βρισκόταν μακριά από την ιδιοσυγκρασία του , το να αφοσιώνεται στον εθελοντισμό ,μια πράξη που απαιτεί  προσφορά σε άτομα που έχουν ανάγκη , ανεξαρτήτως καταγωγής , θρησκείας και πνευματικού επιπέδου , αν μη τι άλλο αποτελεί ένδειξη πνευματικής ωρίμανσης  .
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της κατακλυσμιαίας κατανάλωσης αγαθών που κάλυπταν ψεύτικες ανάγκες φέρνοντάς μας αναγκαστικά ένα βήμα πιο κοντά στην ποιοτική διαβίωση ακόμη και χωρίς χρήματα. Αυτή η αναδιαμόρφωση των αναγκών μας σε προσωπικό επίπεδο οδήγησε σε ευρύτερη κοινωνική αναδιαμόρφωση ανοίγοντας νέους οικονομικούς ,πνευματικούς  και κοινωνικοπολιτικούς δρόμους .
Επιτέλους καταλάβαμε ότι η λύση δεν έρχεται μόνο από έναν  και ότι η κοινωνική συνοχή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να μας εκφοβίσουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου